“Şiddete Sessiz Kalmayın!;

“Şiddete Sessiz Kalmayın!

Hizmet-İş Sendikası Kadın Komite Başkanı Yasemin Altıkulaç, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle yazılı basın açıklamasında bulundu....

Yasemin Altıkulaç yaptığı yazılı açıklamasında, “Şiddetin artık hayatımızdan tamamen çıkması için devlet, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve tek tek fertler olarak gelin birlikte mücadele edelim. Tüm kamuoyuna ‘Şiddete Sessiz Kalmayın! Şiddete Ortak Olmayın!’ diyoruz” ifadelerine yer verdi.

ALTIKULAÇ; “KADINA YÖNELİK, ŞİDDETE KARŞI DURMAK İÇİN BİR ARADAYIZ”

25 Kasım Kadında Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla açıklama yapan Hizmet İş Sendikası Kadın Komite Başkanı Yasemin Altıkulaç, "HAK-İŞ Konfederasyonu olarak; üye sendikalarımız ve 81 il başkanlığımız ile birlikte25 Kasım ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ sebebiyle şiddetin her türlüsüne hayır demek için bugünde yarında varız. Kadına yönelik, şiddete, istismara, eşitsizliğe, ayrımcılığa, yoksulluğa, mobingge, güvencesizliğe karşı durmak için bir aradayız. Kadınlara fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik zarar veya ıstırap veren veya verebilecek toplumsal cinsiyete dayalı her türlü eylem veya bu eylemlerle tehdit etme, zorlama veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakma kadına yönelik şiddet olarak kabul edilmektedir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de maalesef kadına yönelik şiddet devam etmekte ve her üç kadından biri, fiziksel veya cinsel şiddete maruz bırakılmaktadır. HAK-İŞ olarak, kadına yönelik şiddetle mücadele çalışmalarının kararlılıkla devam etmesi gerektiğine ve bu süreçte tüm kesimlerin sorumluluk alması gerektiğine inanmaktayız. Bu çerçevede son dönemde daha da yoğunlaşan çalışmalardan, kamunun, sivil toplum kuruluşlarının, yazılı-görsel-işitsel ve sosyal medyanın bu konuyu kamuoyunun gündeminde tutma konusunda gösterdikleri çabalardan memnuniyet duyuyoruz” dedi.

“KADES’E, 2018’DEN BU YANA 248 BİN 473 İHBAR ALINDI”

İçişleri Bakanlığı tarafından yerli ve milli imkânlarla oluşturulan KADES programını 2018’den bu bugüne kadar 2 milyon 758 bin 120 kadının indirdiği ve 248 bin 473 ihbar alındığı bilgisini de veren Altıkulaç;  “Bu çalışmalar sayesinde geçmişte uğradıkları şiddeti konuşamayan, paylaşamayan, gizli tutan kadınların artık konuştuklarını, resmi makamlara ve sivil toplum kuruluşlarına daha yoğun şekilde başvurduklarını, şikâyette bulunduklarını görüyoruz. Diğer taraftan kadına yönelik şiddet konusunda hukuki düzenlemeler yapılırken, bu düzenlemelerin toplumsal değer yargılarıyla örtüşmesi, onlarla çelişmemesi ve toplumsal dokuyu, özellikle de temel yapımız olan ailenin çözülmemesi için azami dikkatin gösterilmesi gereklidir. Şiddet kavramı her alanda ortaya çıkmasına karşın daha çok aile ile birlikte anılmaktadır. Aile ve şiddet kavramlarının bir arada kullanılmasını, neredeyse deyim haline gelmesini, kendi toplumumuzun tarihsel kültürü ve yaşam biçimi göz önüne alındığında çok doğru bulmadığımızı ifade etmek istiyoruz. Bunu söylerken, halen bu anlamda yaşadığımız kimi problemleri görmemezlikten gelme veya öteleme gibi bir mantık yürütmüyoruz. Bizim toplumumuzun ve ülkemizin mayasında şiddet yoktur diyoruz. Toplumsal ve kültürel değerleri içselleştirmiş bir aile yapısında asla şiddet diye bir kavram veya olgunun söz konusu olması mümkün değildir. Kimi bireysel ve lokal yaşanmış negatif örneklerden yola çıkarak, bunu genelleştirmek veya toplumun bütününü kapsayan bir hastalık şeklinde sunmak, problemi çözmek yerine daha da derinleştirmek ve pekiştirmek hatta özendirici hale getirmek demektir. Şiddet kavramının çalışma hayatındaki yansımaları da oldukça yaygındır. Bugün, psikolojik, ekonomik, cinsel, fiziksel ve benzeri şiddet türleri çalışma hayatında sıkça rastlanılan bir durumdur. Hem çalışma hayatında hem de toplumsal yaşamda, toplumsal değerlerin yerleştirilmesi, tahkim edilmesi ve yeni değerlerle zenginleştirilmesi için çalışmalar yapılması gerekmektedir” diye konuştu.

“HAYATIN HER ALANINDA ŞİDDETİN ÖNLENMESİNİN HEDEFLENMESİ GEREKİYOR”

Altıkulaç, toplum için sorun olan şiddetle mücadele için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı;  “Adli ve idari yaptırımların toplumun değer yargılarına uygun olması, şiddeti önleyici olumlu yapıcı değer yargıları oluşturulması, hoşgörü ve saygı değerlerini güçlendirici eğitimler verilmesi gerekiyor. Şiddeti özendirici yeni medya yayınlarına engeller konulması ve aileyi özendirici ve güçlendirici olumlu kavramlar terimler cümleler oluşturulmalı. Yeni medya kullanımının toplumsal değerleri koruyacak şekilde tasarlanması, erken çocukluk döneminde doğru kavramların zihinlere aktarımının sağlanması, aile yapısının bozulması, yıpranması gibi durumlarda verilen psikolojik destek programlarının zorunlu hale getirilmesi gerekiyor. Çalışma yaşamındaki şiddete engel olmak için, sivil toplum kuruluşları ve kamunun ortak çalışmalar yapılmalı, şiddetin her türüyle mücadele edilmeli ve şiddetle mücadele çalışmaları kararlılıkla devam ettirilmelidir. Tüm kesimlerin toplumsal sorumluluk anlayışıyla hareket etmesini ve özellikle ILO’nun C 190 No’lu Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizin Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Sözleşmesi devletler tarafından ivedilikle onaylanmasını önemsiyoruz.  Kadının iş yaşamının her alanında kendini sürekli geliştirmesini sağlayacak mesleki eğitim politikalarının oluşturulmasını ve uygulanmasını, yeni medya da kadına yönelik şiddet olgusu kadının haklarına saygı duyacak bir perspektiften ele alınmasını, nitelikli ve kapsamlı bir eğitim ile hayatın her alanında şiddetin önlenmesinin hedeflenmesi gerekiyor. İnsan haklarının bir ahlak olarak içselleştiği, insan onurunun korunduğu, şiddet dilinin terk edildiği, farklılıkları kapsayıcı, sağduyulu bireyleri yetiştirmeyi amaçlayan bir eğitim sisteminin oluşturulmalı. Sendikal örgütlülüğün artırılması, örgütlülüğün olduğu yerlerde şiddetle etkin bir mücadele sisteminin ve çözüm odaklı politikaların ortaya konması lazım.  Şiddetle mücadele için örgütlü işyerlerindeki toplu iş sözleşmelerine çözüm odaklı düzenlemelerine eklenmesini, şiddetle mücadelede toplumsal duyarlılığının inşa edilmesini önemsiyoruz.”

 “HAK-İŞ KADIN KOMİTESİ OLARAK MÜCADELEMİZİ, KARARLI BİR ŞEKİLDE SÜRDÜRECEĞİZ”

Kadına yönelik şiddete karşı “şiddete sıfır tolerans” yaklaşımının, bir devlet politikası haline gelmesi gerektiğini ifade eden Altıkulaç, şöyle devam etti; “Yapılan çalışmaların daha caydırıcı, daha kapsayıcı ve daha etkili araç ve politikalarla sürdürülmesi gerekmektedir. Toplumsal değerlerimiz bugünümüzün ve geleceğimizin teminatıdır. Şiddeti bertaraf etmede toplumsal değerlerin önemine ve gücüne inanıyoruz. İnsan onuruna yakışır hayat için özgürlük arayışına sahip çıkmak, en temel yaşam hakkını tahrip eden tüm odaklara karşı dik durmak, insan olarak da kurumlar olarak da sorumluluğumuzdur. HAK-İŞ bu sorumluluğun gereğini yerine getirebilmek için yoğun çalışmalarda bulunmaktadır. Şiddetin artık hayatımızdan tamamen çıkması için devlet, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve tek tek fertler olarak gelin birlikte mücadele edelim. Tüm kamuoyuna ‘Şiddete Sessiz Kalmayın! Şiddete Ortak Olmayın!’ diyoruz. HAK-İŞ Kadın Komitesi olarak; dün olduğu gibi bugün de; kadınların insan haklarının ihlallerine yol açan her türlü davranışa, tutuma karşı, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın ortadan kaldırılması mücadelemizi etkin ve kararlı bir şekilde sürdüreceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz.” (Haber Merkezi)

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum