Hz. Pir türbesi, Kastamonulu genç mimara emanet!;

Hz. Pir türbesi, Kastamonulu genç mimara emanet!

Kastamonulu hemşehrimiz genç mimar Aslı Yılmaz, Kastamonu'nun en büyük değerlerinden ve önemli mekanlarından olan Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Türbesi'nin restorasyon ve yenileme işinde  taşeron firma Murat Yanıkkaya adına mimar olarak çalışıyor. Ekim ayında başlayan restorasyon çalışmasında görev alan genç Mimar Aslı Yılmaz, türbede yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi....

Ekim ayında başlatılan, Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli türbesindeki yenileme ve restorasyon çalışmaları devam ediyor.  Güryapı İnşaat firmasının sahibi hayırsever işadamı Hasan Gürsoy  tarafından karşılıksız olarak başlatılan ve devam eden çalışmaların yüzde 70'i bitirilmiş durumda. Kısa bir süre sonra sona erecek çalışmaların ardından, Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Türbesi Kastamonu'nun ziyaretine tekrar açılacak.

Restorasyon ve yenileme çalışmalarının projesinde ise Kastamonulu bir mimar görev alıyor. 24 yaşındaki Küreli hemşehrimiz mimar Aslı Yılmaz, Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli türbesinde yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Mimar Yılmaz, memleketinde, manevi değeri yüksek olan bir mekanda görevli olmanın haklı gururunu ve mutluluğunu taşıdığını söyledi.

YILMAZ; "MEMLEKETİME BİR ŞEY KATMAK BENİM İÇİN AYRICA GURUR VE MUTLULUK VERİCİ"

Kastamonu için büyük manevi önemi olan Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli türbesinin restorasyon ve yenileme çalışmalarında Kastamonu hemşehrimiz mimar Aslı Yılmaz görev alıyor. Böyle önemli bir yapının çalışmasında görev almanın, bir Kastamonulu olarak gurur ve heyecan verdiğini dile getiren Küreli hemşehrimiz Mimar Aslı Yılmaz şöyle konuştu; "Çok şanslı olduğumu hissediyorum. Çünkü manevi değeri yüksek olan bu yerde çalışmak herkese nasip olmaz. Bu sebeple çok mutluyum. Memleketimde çalışmak, memleketime bir şey katmak benim için ayrıca gurur ve mutluluk verici bir durum.  Ayrıca mesleki anlamda da bana çok önemi katkıları oldu burada görev almamın. Çünkü burada yapılan restorasyon çalışmalarında, pek çok aşamaya şahit oluyorum. Bu kadar farklı aşamanın aynı anda bir yerde toplandığı bir çalışma çok nadirdir. O sebeple şanslı olduğumu düşünüyorum."

"KAPSAMLI BİR ÇALIŞMA MEVCUT"

Çalışmalar özelinde de bilgilendirme yapan Mimar Aslı Yılmaz; "Çalışmalar Ekim ayında başladı. Ben de çalışmalara Kasım ayında dahil oldum. Türbemizin kubbesindeki kurşun, deforme olmuş ve bakırlaşmıştı. O sebeple tamamen söküldü. Yerine daha kaliteli kurşun kullanıldı. Alemde işlem yaptık. Türbenin alemi eskiden bakırdı. Onu da yerinden indirip altın varakla kapladık, geri yerine koyduk. Türbe duvarlarında yer alan kitabeler yine boyandı, yenilendi. Daha sonra türbe duvarlarındaki taşlar kumlama dediğimiz teknikle temizlendi. Mikro kumlama tekniği kullanıldı. Mezar taşlarımızda da yine temizlik yapıldı. AB57 adı verilen bir madde ile temizliği sağlandı. Tüm mezar taşlarında bu işlemle temizleme gerçekleştirdik. Kapsamlı bir çalışma mevcut türbede."

ŞEYH ŞABAN-I VELİ TÜRBESİ'NİN 1870 YILINDAKİ HALİ ÖRNEK ALINDI

Öte yandan söz konusu alanda çalışmalar kapsamında 1870 yılındaki halinde yapı üzerinde mevcut olan sundurma da yeniden türbede vücut bulacak.  Kastamonu Şeyh Şaban-ı Veli Türbesi'nin eski halindeki yapıyla özdeşleştirmeyi hedefleyen firma, çalışmaları kapsamında giriş kapısının bulunduğu alana bir sundurma yapılacağını açıkladı. 1870'li yıllarda çekilen türbenin fotoğrafında yer alan sundurmadaki gibi ahşap görünümlü bir sundurmanın yapılacağı belirtilerek, o zamanlardaki haline yeniden kavuşturmak amaçlanıyor. Şeyh Şaban- Veli Türbesi'ndeki çalışmalar tamamlandığında, türbenin hak ettiği görünüme kavuşacağı ifade edildi.

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum