Kastamonu'nun 'Atatürk'ü gören' gözleri...;

Kastamonu'nun 'Atatürk'ü gören' gözleri...

Atatürk'ün 1925 yılında Kastamonu'ya gelişinde Atatürk'ü gören 105 yaşındaki Huriye Kastamonulu o günleri anlattı. Atatürk'ün gözlerini gördüğünde öğretmenine 'Bak Atatürk'ün de gözleri benimkilere benziyor' diyen Kastamonulu, Atatürk hakkında konuşurken, gözleri hem yaşla doldu hem de parladı....

İlkokul 3’ncü sınıfa kadar okuyabildiğini, babasının okutmadığını kaydeden Huriye Kastamonulu, Atatürk’ü okulda okuduğu dönem olan 23 Ağustos 1925 tarihinde Şapka ve Kıyafet İnkılabı törenlerinde görme imkanı olduğunu aktardı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü dünya gözüyle görme şansı yakalayan 105 yaşındaki Huriye Kastamonulu, Atatürk'ün Kastamonu'ya gelişini hiç unutmadığını ifade ederek, vefat ettiğini öğrendiğinde çok ağladığını söyledi.

Ev hanımı 105 yaşındaki Huriye Kastamonulu, Kastamonu’da tek başına hayatını sürdürüyor. 4 çocuk ve 12 torun sahibi olan gündelik ihtiyaçlarını tek başına görüyor. Çocuklarının ve torunlarının her gün ziyaret ettiği Kastamonulu’nun ilerleyen yaşına rağmen hiçbir sağlık sorunu bulunmuyor.

Atatürk'ün Kastamonu'ya gelişini öğretmeninin haber verdiğini dile getiren Huriye Kastamonulu şöyle konuştu;  “Hocamız gelip Atatürk'ün Kastamonu'da olduğunu haber verdi. Hep birlikte onu karşılamaya gittik. Çay boyunda hep bizi sıraladılar. Çay boyu hep talebe doluydu.  Biz gidip oraya sıralandığımızda Atatürk de orada hazır olmuş. Orada nutuk verecekti. Bize selam verdi. Fötr şapkasını çıkardı, bastonu da koltuğuna aldı. Onu gördüğümüzde arkadaşlarım etrafımızdaki herkes ağladı. Çok heyecanlanmıştık. Çok nutuk söyledi. Belki de 2-3 saat söyledi. Yoruldu. Nutku söylediğinde biz de alkışladık. Hocalarımız el çırpın dedi bize. Nutku söyledikten sonra aşağı indi. Hocalarımız da bizi okula geri götürdü. Ondan sonra bir daha görmedik."

"GÖZLERİ BENİM GÖZÜME BENZEMİŞ"

Kastamonulu devamında; "Atatürk’ü gördüğümüz için çok mutluyduk. Arkadaşlarımla birlikte Atamızı gördüğümüz için çok sevindik. Atatürk’ümüz bize geldi, selam verdi diye hepimiz sevindik. Gözleri benim gözlerime benzemiş dedim öğretmenime. Yanımdaki hocam bu lafıma çok güldü. Çok yakışıklı biriydi. Atatürk’ü gördüğüm günü hiç unutamıyorum. Gözümün önüne geliyor sürekli. Rüyalarıma bile giriyor. Unutmuyorum, unutamıyorum."

"ATAMIZ KEŞKE ÖLMESEYDİ..."

Atatürk'ün vefatını babasından öğrendiğini de belirten Kastamonulu; "Atatürk’ün öldüğünü babamdan öğrendim. Annem de söyledi. Öldüğüne çok üzüldük, ağladık. Atamız keşke ölmeseydi diye ağladık. O öldüğünde herkes ağladı" dedi.

"HER 10 KASIM'DA DUA EDİP RUHUNA YOLLUYORUM"

Her 10 Kasım'da Atatürk'ü andığını ve dualar ettiğini dile getiren Kastamonulu; "Ben her şeyi Atatürk sayesinde öğrendim. Her 10 Kasım'da üzülüyorum. Ben 10 Kasım'da Atatürk’e dua ediyorum. Ruhuna yolluyorum. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun" diye konuştu.

"ANNEM ATATÜRK'ÜN MAVİ GÖZLERİNİ HİÇ UNUTMUYOR..."

Huriye Kastamonulu'nun kızı Hatice Koşanoğlu ise annesini anlattı. Koşanoğlu açıklamasında; "Okulda şapka devrimi olacağı zaman Atatürk gelecek diye haber gelmiş. Öğretmenleri Şapka Bayramına gideceklerini söylemiş. Hepsi de giyinip kuşanıp heyecan içerisinde görmeye gitmişler. Atatürk annemin tam karşısındaymış. Nutuk vermiş. Uzun pardesüsü, bastonu ve şapkası varmış. Alkışlamışlar. Hep bunları bize anlatır.  Bizde annem anlattıkça mutlu oluyoruz. Çocuklarına, çocuklarının çocuklarına anlatır. Duygulanıyor. Annem o günleri hiçbir zaman unutmuyor. Özelikle de mavi gözlerini unutmuyor" dedi.

"ANNEM ATATÜRK'Ü GÖRDÜĞÜ İÇİN ÇOK ŞANSLI"

Koşanoğlu devamında; "Annem aslında 105 yaşında ama kimlikte 93 yaşında gözüküyor. Dedem geç yazdırmış. Sağlık durumu çok iyi. Yalnız yaşıyor ama biz onu hiç bırakmıyoruz. Kendi işlerini kendisi görüyor.  Annem Atatürk’ü gördüğü için çok şanslı birisi. Gururluyuz. Mutluyuz. 10 kasım günü hüzünlü oluyor, ağlıyor. Her 10 Kasımda bayrak asar. Bugün 10 Kasım bütün Türk milletinin başı sağ olsun" diye konuştu.

Atatürk'ün mirası ve liderliği hala Türkiye'nin her köşesinde unutulmamış durumda ve insanların gözlerini yaşla doldurarak hatırladığı bir lider olarak kalıyor..

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum