Sel kontrol projeleri hayata geçirildi;

Sel kontrol projeleri hayata geçirildi

Çölleşme, erozyon ve iklim değişikliği ile mücadele kapsamında Kastamonu, Bozkurt İlçesi, yukarı havzasında bulunan ve proje sahası sınırı içinde meydana gelen derelerde yağış akış rejiminin kontrol altına alınması amacıyla Ezine Çayı havzası 6 mikro havzaya bölünerek sel kontrol projeleri yaptırıldı....

"YAN DERELERDE YAPILACAK ENİNE YAPILAR VASITASI İLE SELİN ŞİDDETİ AZALTILABİLECEK"

Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada;  "Çalışma planlanan alan sınırındaki  dereler Bozkurt İlçe merkezinden geçen Ezine Çayı'na oradan da Karadeniz'e dökülmektedir. Proje sahası havzası içindeki derelerin tamamı sularını Ezine Çayına boşaltmaktadır. Dere yamaçlarında bir çok irili ufaklı yamaç kaymaları gözlemlenmiştir. Havza içerisine akan yan derelere yapılacak tesisler  ile Ezine Çayına akan suyun hızı kırılarak akan rusubat miktarı azaltılmış olacaktır. Seller daha ziyade yerleşim yerlerine, tarım alanlarına, yollara tehlike oluşturmakta ve heyelanın sebep olduğu toprak kayıpları ile oluşturduğu rusubat ilçe Merkezi'nden de geçen Ezine Çayına ulaşmakta ve sel ve taşkın yapılara, yollara ve tarım alanlarına zarar vermektedir. Proje havzası içinde meydana gelen sel ve taşkınlar; havza içindeki yan derelerin bir çoğunda taban oyulmasının bitmiş olduğu, üzerinde herhangi bir örtünün bulunmayışı, bu sebeple bu yan derelerde biriken suyun şiddetli bir şekilde ana derelerde birikmesi ve şiddetini artırarak yoluna devam etmesi şeklinde sel olayları meydana gelmekte olduğu anlaşılmıştır. Bu yan derelerde yapılacak enine yapılar vasıtası ile ana derelere taşınan molozlar azaltılarak, suyun akış rejimi düzenlenerek selin şiddeti azaltılabilecektir.


Bu kapsamda,  Bölge Müdür Yardımcısı başkanlığında Ağaçlandırma Şube Müdürü, ETÜD Proje Başmühendisi, Bozkurt işletme Müdürü ve ilgili işletme şeflerinin  katılımıyla  Kastamonu, Bozkurt ilçesi, yukarı havzasında bulunan proje sahalarının tamamı gezilerek öncelikle yapılması gereken tesisler tespit edildi.  Proje kapsamında 2022 yılında  ihale edilen 5 adet tesis tamamlandı.2023 yılında 14 adet tesisin yapımı tamamlanmış olup 2 adet tesiste çalışmalar devam ediyor.  2024 yılında da Bozkurt ilçesi ve Küre ilçesinde çalışmalara devam edilecek.


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum