İGM’de kanalizasyon tartışması!
Kastamonu İl Genel Meclisi (İGM) Kasım ayı olağan toplantıları devam ediyor. Bütçe görüşmelerinin yapıldığı Kasım ayı toplantılarının 13’ncü birleşimi Güray Parçal başkanlığında gerçekleştirildi....
Toplantıda 2 gündem maddesi yer aldı.
Gündemin ilk maddesinde Kastamonu’da yaşanan sel afetinde büyük ölçüde hasar alan ve insan sağlığı açısından büyük öneme sahip olan, içme suyu şebeke ve kanalizasyon kolektör hatlarının hasar boyutları araştırılarak afete maruz kalan hasarlı altyapı hatları, insan sağlığına zarar verecek olumsuzluklardan etkilenmemesi için neler yapılabileceği konulu, yazılı önerge hakkında hazırlanan Çevre ve Sağlık Komisyonu ve AR-GE Komisyonu raporları görüşüldü. Gündemin diğer maddesinde ise İl Özel İdaresi’nin 2022 yılı gider bütçesi Makine İkmal Bakım Onarım Müdürlüğü bölümü görüşüldü.
“HALK SAĞLIĞINA ZARARI OLMADIĞI GÖRÜLDÜ”
Çevre ve Sağlık Komisyonu’nun raporunda, önergede bahsi geçen konuları yerinde araştırmak üzere İl Afet Müdürü, Sağlık İl Müdürü, İl Özel İdaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürü, Bozkurt Kaymakamı ve Belediye Başkanı’nı, Abana Belediye Başkan Vekili ve İlçe Özel İdare Müdürü’nü, Çatalzeytin Belediye Başkanı ve İlçe Özel İdare Müdürü ve Devrekâni İlçe Özel idare Müdürü’nü ziyaret edilerek bilgiler alındığı belirtildi. Bozkurt, Abana, Çatalzeytin Devrekâni ilçelerindeki araştırmalar neticesinde, sel felaketinde zarar gören içme suyu ve kanalizasyonların halk sağlığına zararı olmadığı, Sağlık İl Müdürlüğü teknik elemanlarınca içme suyu depolarının sürekli klorlama yapıldığı ve numuneler alınarak halk sağlığı laboratuvarlarında tahliller yapıldığı ve herhangi bir olumsuz duruma rastlanılmadığı ifade edildi.
“ZARAR GÖREN İÇME SULARI VE KANALİZASYONLARIN ÖDENEKLERİ GELDİ”
Hazırlanan komisyon raporunun sonuç kısmında şu ifadelere yer verildi; “Komisyonumuz yaptığı araştırmada ve ziyaretlerde Bozkurt Kaymakamı, Bozkurt ve Çatalzeytin Belediye Başkanlarının ve Sağlık İl Müdürü’nün bizlere verdiği bilgilerde ilimizde meydana gelen sel felaketinde zarar gören içme suyu ve kanalizasyonların halk sağlığına zararı olmadığı, Sağlık İl Müdürlüğü teknik elemanlarınca içme suyu depolarının sürekli klorlama yapıldığı ve numuneler alınarak halk sağlığı laboratuvarlarında tahliller yapıldığı ve herhangi bir olumsuz duruma rastlanılmadığı görülmüştür. Afetten zarar gören ilçelerimiz ve köylerimize içme suyu için paket suları dağıtılmış ve içme suları bu şekilde karşılanmıştır. Devletimiz tarafından yaralar en kısa zamanda sarılmaya başlanmış ve sarılmıştır. Afet Müdürlüğü tarafından gerekli yardımlar yapılmıştır. Devletimiz, milletimiz ve sivil toplum kuruluşları sel felaketinde ilimizde zarar gören bölgeler ile vatandaşlarımıza gereken yardım ve desteği vermiş olup devlet vatandaş işbirliğinin en mükemmel örneği sergilenmiştir. Zarar gören içme suları ve kanalizasyonların ödenekleri gelmiş ve yapım işleri en kısa zamanda yapılacaktır.”
“SEL FELAKETİNDEN ETKİLENEN BÖLGELERDE HERHANGİ BİR SALGIN HASTALIK YAŞANMAMIŞTIR”
Konuyla ilgili Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) Komisyonu’nun hazırladığı raporda ise şu ifadeler yer aldı; “İl Sağlık Müdürlüğü ile yapılan görüşme neticesinde; 11 Ağustos 2021 tarihinde İlimizde yaşanan sel felaketinden etkilenen ilçelerimizde içme ve kullanma suyunu uygun hale getirme çalışmaları ivedi olarak başlatılmıştır. Hasar gören su şebekeleri, su depoları ve su kaynakları ilgili birimlere iletilmiş, kullanılan suyun klorlanma çalışmaları titizlikle takip edilmiş günlük klor ölçümleri yapılarak uygun aralıklarla su numuneleri alınmıştır. Alınan su numunelerinin uygun hale getirilme çalışmaları devam ederken halkımızın bu süreç içerisinde şebeke suyu kullanmaması yönünde bilgilendirmeler yapılmıştır. Su numunelerinin analiz sonuçlarının uygun hale gelmesiyle şebekeye içme ve kullanma suyu verilmesi sağlanmıştır. Yapılan çalışmalar neticesinde sel felaketinden etkilenen bölgelerde herhangi bir salgın hastalık yaşanmamıştır. AFAD İl Müdürlüğü ile yapılan görüşme neticesinde; 11 Ağustos 2021 tarihinde İlimizde yaşanan sel felaketinden etkilenen ilçelerimize Kaymakamlık ve Belediye Başkanlığı makamına gerekli yardımların yapıldığı ve herhangi bir sorun yaşanmadığı belirtildi.”Söz konusu raporlar, meclisin ve kamuoyunun bilgisine sunuldu.
MAKİNE İKMAL BAKIM ONARIM MÜDÜRLÜĞÜ’NE 13 BUÇUK MİLYON TL
Gündemin ikinci maddesinde ise İl Özel İdaresi’nin 2022 yılı gider bütçesi Makine İkmal Bakım Onarım Müdürlüğü bölümü görüşüldü. Toplamda 13 milyon 567 bin TL olarak belirlendi. Söz konusu gider bütçesi meclisin bilgisine sunuldu.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.