Ödüllü sergi Kastamonu’da;

Ödüllü sergi Kastamonu’da

Kültür ve Turizm Bakanlığı Saray Hamamı Kültür ve Sanat Merkezi’nde “Bir zamanlar Selçuklu ve Cihad-ül Ekber” isimli sergi açıldı....

Sergide toplamda 350 adet eser bulunuyor. Bir zamanlar Selçuklu ve Cihad-ül Ekber Sergisi'nin, 20 Kasım 2021 tarihine kadar ziyarete açık olacağı kaydedildi. Ayrıca bu çalışmanın, Kültür Bakanlığı’nın himayesi altında olduğu ve ödül alan bir proje olduğu da belirtildi. Açılışa Vali Avni Çakır, Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Vali Yardımcısı Fahrettin Göncü, İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu,  İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Fahrettin Şenoğlu, Geleneksel Anadolu Kültür ve Sanat Atölyeleri Akademisi (GAKSA) Yönetim Kurulu Başkanı Işın Fırat ve çok sayıda davetli katıldı.

FIRAT; “SERGİNİN  KASTAMONU’DA AÇILMASINDAN DOLAYI MUTLUYUZ”

Geleneksel Anadolu Kültür ve Sanat Atölyeleri Akademisi (GAKSA) Yönetim Kurulu Başkanı Işın Fırat, açılış öncesi yaptığı konuşmasında, şu ifadeleri dile getirdi; “Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde, Kültür Varlıkları ve Müzeler Müdürlüğü talimatlarıyla,  Telif Hakları Genel Müdürlüğü ile Geleneksel Anadolu Kültür ve Sanat Atölyeleri Akademisi (GAKSA) tarafından Anadolu’da yazılmış üç büyük destandan ikisinin (Selçuk-Name ve Danişmend-Name) tanıtımına katkı sağlamak amacıyla düzenlediğimiz sergi, Karadeniz Bölgesinde yer alan 12 ilde gerçekleştirilmesi planlandı. Onlardan birisi de Kastamonu olup burada bugün (dün) sergi açılışımızı gerçekleştiriyoruz. Sergimizde, sultanların, hanım sultanların, banilerin, ulemaların kitreden, dökümden ve canlandırma silikondan yapılan heykelleri, replika kostümler, Selçuklu’yu ve Danişmendileri ifade eden aynı zamanda menkıbe tasviri dediğimiz yaşanmışlıklarıyla yağlı boya tablolara dönüştürülen koleksiyon da 36 tablo, 26 manken, 72 adet kitre heykel başta olmak üzere toplam 350 eser bulunmaktadır. 25 yıldan bu tarafa da Anadolu’nun il il, kentlerini dolaşarak da gençlere eski tarihimizi öğretmeye kıssadan hisse onlara mesajlar vermeye, neler yaptıklarını da bu sergimiz ile anlatmaya çalıştık. 350 eserimizin sergilendiği sergi 20 Kasım 2021 tarihine kadar da ziyarete açık olacak. Böylesine tarihi öneme sahip bir serginin Kastamonu’da açılmasından dolayı da büyük mutluluk duyuyoruz. Buradaki çalışma bilim kurulu arkadaşlarımızın üstün gayretleriyle bu güzel koleksiyon ortaya çıktı ve İl Kültür Müdürlükleri Kültür Bakanlığı’nın da himayesi altına alınıp ödül almış bir projedir. Bu zaman kadar katkısı ve emeği geçenlere de teşekkür ediyorum."

ÇAKIR; “KASTAMONU OLARAK TARİHİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ”

Vali Avni Çakır da serginin açılması öncesinde yaptığı açıklamada; “Böylesine tarihi öneme sahip serginin ilimizde açılmasından dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. Kastamonu olarak tarihimize sahip çıkıyoruz. Bizim ilimize de bu sergi çok yakıştı. Emeği geçenleri de kutluyorum” dedi. Konuşmaların ardından da protokol tarafından kurdelesi kesilerek sergi açılışı gerçekleştirildi. Yapılan protokol konuşmalarının ardından, Geleneksel Kültür ve Sanat Atölyeleri Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Işın Fırat, canlı ve gönülden anlatımıyla sergi ile ilgili bilgiler verdi. 



Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum