Kastamonu Kentsel Dönüşüme gidiyor;

Kastamonu Kentsel Dönüşüme gidiyor

Kastamonu Belediyesi ve Kentsev işbirliğinde "Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm, Akıllı Şehir ve İklim Değişikliği Zirvesi" toplantısı düzenlendi....

Kastamonu'nun dağınık şehir, İlçe ve köy yapısı kentsel dönüşüm ile yeniden yapılandırılması planlanıyor.

Toplantıya Vali Meftun Dallı, Ak Parti Kastamonu Milletvekilleri, Kurum Müdürleri, Kastamonu İlçe Belediye Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşların Başkanları ve mensupları katıldı.


Kastamonu Park Dedeman Konferans Salonunda saat 10.00'da başlayan tüm il ve ilçe protokolünün katılım sağladığı toplantıda açılış konuşmalarını Vali Meftun Dallı, Kastamonu Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Akın Kısa, Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı Altyapı Ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdür Yardımcısı Umut Naci Baykan,  Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kastamonu Kent Konseyi Başkanı Ahmet Zafer Ergün, Kentsel Dönüşüm Ve Şehircilik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sur birer konuşma gerçekleştirdi.

Toplantıda konuşan Kastamonu Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu:

 “Bizim en büyük sıkıntımız aslında şu; şehirlerle ilgili yada genelde doğru sorular sorabilmeliyiz. Çünkü ancak doğru sorular doğru cevaplara götürür. Biz cevaba göre soru oluşturuyoruz, sonra bak doğru cevap verdik diyoruz ama gittiğimiz yer yanlış oluyor. Kentsel dönüşüm ismi çok güzel ama kentleri neden dönüşecek hale getirdik? Sorusunu sormamız gerekli. Biz akıllanmadığımız için şehirleri akıllandırmaya çalışıyoruz ‘Akıllı Şehirler’ diyoruz. Ortada salt bir gerçeğimiz var ve o gerçek üzerinden de şuan çözüm üretmeye çalışıyoruz. Elbette ki bununla ilgili yapacağımız çok şeyimiz var. Ama yapacak çok şeyden önce yapmamız gereken şey zihniyetimizi dönüştürmek. Zihniyetimizi dönüştüremediğimiz zaman şehirleri çok kolay dönüştüremeyiz. Dönüştürsek bile muhafaza edemeyiz. Çünkü çok çabuk unutuyoruz. Pandemiyi yaşadık evlerden dışarı çıkamadık. Üç gün sonra seli yaşadık evlere giremedik. Depremi yaşadık evlere giremedik. Ama hala aynı şeyleri tekrar etmeye devam ediyoruz. Kimisi için bir hafta süren unutma süreci kimisi için birkaç ayı alıyor. Ama şehirleri yaşanır halde olmaktan biz kendimiz çıkarıyoruz. Hepimizin hayalinde küçücük bahçesi olan panjurlu ev. Bunları hayal eden bizler kendimizi apartman dairelerine yüksek katlara mahkum ettik. Sebep ne? Tamamen rant, hırs, aklı devre dışı bırakmak. Bunların hepsinin getirdiği sonuçlar için bugün buradayız. Keşke bunlar olmasaydı da bugün burada mesailerimizi farklı şeyler için harcaya bilir olsaydık. Geleceğimizin teminatı sevgili yavrularımıza daha güzel bir geleceği nasıl hazırlayabilirizi konuşuyor olsaydık. Fakat ortada salt bir gerçeğimiz var. Salt gerçeğin içerisinde benim sevdam olmazsa olmazım, aslında sadece benim değil Kastamonu tüm Türkiye’nin sevdası. Çünkü biz bin yıllık Türk kentiyiz. Türkmen kaidesi diye anılan bir şehiriz. Hiç işgal görmemişiz, Türk kültürünü en güzel şekilde yansıtan bir iliz. Selçuklu, Osmanlı ve akabinde de yine Cumhuriyetimizin, İstiklal mücadelemizin en önemli şehrindeyiz.

İnsanların, doğması, büyümesi ve ölmesi nasıl mukadderse şehirlerde canlı birer varlıktır şehirler içinde bu böyledir. Bu şehir doğdu, büyüdü, ama git gide genç nüfusunu kaybeden git gide daha yaşlı nüfusun yaşadığı bir şehir haline geldi. Hepimizin bu konuda el birliğiyle taşın altına elini sokması gerekli. Çünkü bu şehri yaşatmamız lazım. Çünkü bu şehre hepimizin borcu var. Bu şehir el birliğiyle yaşamazsa şehrinde ölmesi mukadder. Onun için tedbir almalıyız.

Yaşadığımız sel felaketi, deprem felaketi biran önce bununla ilgili yol almamız gerekli. Allah korusun yaşanılan sıkıntıdan sonra hemen o sıkıntıya yönelik çözüm iradesi göstermeye çalışıyoruz ama tedbirler noktasında eksik kalıyoruz.

Belediye işi bir ekip işi. Şehrin belediye ile birlikte çok önemli kurumları var. Hep söylediğim bir şey saç ayağı Üniversite, Valilik ve Belediye’dir. Üç kurumun etrafına da hem STK’lar hem de kurumlar birlikte hareket ettiğinde şehrin tarihsel sürecindeki seyahati çok daha güvenli olur. Bu amaçla bugün bu toplantıyı tertip ettik. Civar illerimizden ilçelerimizden de davetlilerimiz oldu. Biz her şeyi biliyor değiliz. Her şeyi doğru yapıyor değiliz. Onun için bu konuda fikir almaya bu konuda akıl almaya bu konuda bir yol haritası belirlemeye ihtiyacımız var. Onun içinde bu işle iştigal eden bakanlığımızdan hem de vakfımız aracılığıyla kamuoyunu bilgilendirme ve kendimizi bilgilendirme adına böyle bir zirveyi tertip ettik. Umarım ve dilerim hayırlı neticelere vesile olur. Bunu sadece bir zirve olarak, sade suya tirit konuşuldu ve gidildi şeklinde anlamayın. Çünkü bundan sonrasında da şehrin bu konuyla ilgili yapılması gerekenleri yine vakfımız aracılığıyla yapacağız. Daha öncesinde konuları konuştuk ve teyitleştik. Çünkü bu çok önemli bir konu hem kentsel dönüşüm kavramı olarak çok önemli hem iklim değişikliği çok önemli hem de akıllı şehirler çok önemli kavramlar. Kentsel dönüşümü bazen yerinde yapamıyorsunuz. O zaman rezerv alana taşımanız lazım. Bazen de yerinde dönüşüm yapabiliyorsunuz. Binaların nasıl yapılacağı mimarlarımız ve mühendislerimiz hep birlikte karar vereceği konular. Bizim için önemli olan bu işi doğru yapmak. Yola çıktık ve inşallah yapacağız. Tabi aynı zamanda iklim değişikliği hepimizin yaşadığı şeyler. Bununla ilgili ne yapabiliriz, tabi bunun aynı zamanda tarım ayağı var, teknolojinin getirdiği bir takım olumlu ve olumsuzluklar var. Elektrikli araçlar hayatımıza girmeye başladı. Yerli üretimimiz oldu. İnşallah başka başka markalar çıkartırız. Artık bu konuda ülkeler değil, şehirler hatta ilçeler yarışıyorlar. Kendi değerlerini ön plana çıkartıyorlar. Değerleri ön plana çıkartırken etik değerlere sadık kalmak çok önemli. Birbirimizi anlayabilmek, el ele tutuşabilmek ve geleceğin hem Kastamonu’sunu hem de Türkiye’sini birlikte inşa edebilmek çok önemli. İnşallah murat hasıl olur güzel bir toplantı olur. Hem ilimiz hem ülkemiz için hayırlı neticeler beraberinde olur. Toplantımıza katılan tüm katılımcılarımıza çok teşekkür ediyorum." dedi.

Kastamonu Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu'nun konuşmalarının davamı ve yapılacak faaliyetler birazdan....

 

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum