"Altın kural: Sana yapılmasını istemediğin şeyi başkasına yapma!";

"Altın kural: Sana yapılmasını istemediğin şeyi başkasına yapma!"

Yeni eğitim öğretim yılı başladı. Yaz tatilinin ardından, 2023-2024 eğitim-öğretim yılının başlaması ve İlköğretim Haftası Kastamonu’da da coşkuyla kutlandı. Kutlama programında öğrencilere seslenen Vali Meftun Dallı: " Sevgili gençler dünyanın neresine giderseniz gidiniz bütün inançlarda, bütün kültür sistemlerinde evrensel bir kural var. Buna İngilizcede "golden rule" diyorlar. Türkçesi altın kural. Nedir o altın kural? Sana yapılmasını istemediğin şeyi başkasına yapma. Bu tek başına her insanın hayatını doğru şekilde yaşamasına yetecek bir kural."dedi....

Yeni eğitim öğretim yılı başladı. Yaz tatilinin ardından, 2023-2024 eğitim-öğretim yılının başlaması ve İlköğretim Haftası Kastamonu’da da coşkuyla kutlandı.

Öğrenciler, öğretmenler ve veliler, sabah saatlerinden itibaren okulun ilk günü heyecanını yaşadı. Okul öncesi, ilkokul 1. ve lise 9. sınıflar, geçen hafta uyum eğitimi almıştı. Ortaokul 5. sınıfa bu yıl başlayacak öğrenciler ve ailelerin katılacağı rehberlik uygulamaları 15 Eylül'e kadar sürecek. Yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla ülkenin dört bir yanında milyonlarca öğrenci ve öğretmen için ilk ders zili çaldı.


Ali Fuat Darende İlkokulu’nda gerçekleştirilen İlköğretim Haftası kutlama programına  Vali Meftun Dallı, CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, AK Parti Kastamonu Milletvekili Fatma Serap Ekmekci, Kastamonu Belediye Başkanı Opr. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu, İl Emniyet Müdürü Kayhan Ay, İl Jandarma Komutanı J. Albay Zafer Özden, İl Genel Meclisi Başkanı Güray Parçal, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, kurum müdürleri, veliler ve öğrenciler katıldı.


"ANNE BABALARIN ÇOCUKLARA İYİ BİRER ROL MODEL OLMALARI GEREKİYOR"

Katılımcıları selamlayarak konuşmasına başlayan Vali Meftun Dallı: "2023 2024 eğitim-öğretim yılımızın hayırlı uğurlu olmasını bu eğitim öğretim yılının sağlıklı, huzurlu, mutlu, başarılarla dolu bir şekilde geçmesini niyaz ediyorum. Kıymetli velilerimiz kıymetli Kastamonulu hemşehrilerim, eğitim ailede başlıyor. Dolayısıyla en başta anne babalar olarak sizlerin çocuklarımıza modern tabirle güzel iyi rol modeller olmaya çalışmanız lazım. Eskiden buna emsal olmak diyorlardı çocuklara. Şimdi rol model diyorlar. Günümüzde çocuklarımız öyle korkunç etkiler altındalar ki sosyal medyadan vs. En başta anne babaların gözlerine dört açmaları çocukları sürekli gözlemlemeleri, korumaları, kollamaları, onları iyi yönde eğitmek için hiçbir zaman bu çabayı bırakmamaları bırakmadan devam etmeleri gerekiyor." ifadelerini kullandı.


"ÇOCUKLARIMIZI BİZ EN BAŞTA ÖNCE ÖĞRETMENLERİMİZE EMANET EDİYORUZ"

Vali Dallı konuşmasının devamında şunları kaydetti: "Kıymetli öğretmenlerimiz eğitimin tabii ki kuşkusuz en önemli ayağı en önemli unsurları sizlersiniz. Bir yerde gerçekten fedakarlıkla çalışan iyi yetişmiş güzel öğretmenlerimiz varsa ki hepiniz öylesiniz bizim gözümüze kesinlikle diğer faktörler bir tarafa, eğitim orada istenilen şekilde istenilen hedeflere daha güzel daha kolay ulaşılıyor. Dolayısıyla çocuklarımızı biz en başta önce siz öğretmenlerimize emanet ediyoruz. 

Öğretmenlerimizin hepimizin hayatları üzerinde çok büyük etkileri var. Özellikle de ilkokul öğretmenlerimiz hepimizin hayatını mutlaka bir şekilde yön vermiştir. Ve geriye dönüp bir bakarsak ne olduğunu görürüz. Onun için sizlere çok büyük minnet duyuyoruz. Sizlere çok büyük bir yük düşüyor.  Sizlere yeni başlayan eğitim öğretim yılımızda başarılar kolaylıklar diliyoruz."


"SANA YAPILMASINI İSTEMEDİĞİN ŞEYİ BAŞKASINA YAPMA!"

Sevgili gençler sevgili çocuklar yaşınız henüz belki söyleyeceğim şey yetmez diye düşündüm ama az önce burada konuşma yapan kızımızı gördükten sonra artık bizim bu tür düşüncelerimizin biraz değişmesi gerektiği kanaatine vardım. Maşallah 4. sınıfta olmasına rağmen az önceki çocuğumuzun ne güzel pırıl pırıl konuşması o konuşurken ki yüz ifadesi hakikaten fevkaladeydi.

Sevgili gençler dünyanın neresine giderseniz gidiniz bütün inançlarda, bütün kültür sistemlerinde evrensel bir kural var. Buna İngilizcede "golden rule" diyorlar. Türkçesi altın kural. Nedir o altın kural? Sana yapılmasını istemediğin şeyi başkasına yapma. Bu tek başına her insanın hayatını doğru şekilde yaşamasına yetecek bir kural. Sana yapılmasını istemediğim bir şeyi başkasına yapma! Yani ne kadar önünüze çıkan kötülük vesaire varsa bir tek bu kurala uyarak bunların hepsinin arasından kurtulmak mümkün sevgili çocuklar. Onun için buna hep beraber dikkat edelim.


Evet şimdi ilginç bir benzetme vardır az önce müdürümüz de söyledi. Çocuklarımızı elbette dünyayı içinde yaşadığımız çağı 21. yüzyılı okuyacak anlamlandıracak şekilde yetiştirmek için her çalışmayı sarf ediyoruz. Devletimiz de bu konuda fedakarlıktan kaçınmıyor. Tabii bunu yaparken kendi kültür ve medeniyet perspektifinde bu okumayı ve anlamayı anlamlandırma yapmamız lazım. Meşhur benzetme şu; "Bir hazine üzerinde oturup dilenmek" yani çocuklarımıza buna yaptırmamak, bunu yapmamak üzere eğitmemiz lazım.

Bizim geçmişimiz tarihi medeniyetimiz öyle bir hazine ki başka hiçbir şeyden bir şey almaya aslında bizim ihtiyacımız yok. Kendimizinkini yeterince iyi anlarsak anlamlandırırsak çocuklarımıza öğretebilirsek o hazine hepimize fazlasıyla yetecek durumda onun için çocuklarımızı bir hazine sandığı üzerinde oturup dilenen insanlar olarak yetiştirmemize özen göstermemiz lazım.

Tekrar başta Başöğretmen Atatürk olmak üzere tüm ebediyeti irtihal etmiş öğretmenlerimizin eğitim camiamızın bütün neferlerini fertlerini saygıyla yad ediyorum. Yeni eğitim-öğretim yılımızın hayırlı olmasını diliyorum tekrar saygıyla sevgiyle selamlıyorum." dedi.

Programın devamında öğrencilerin şiir okumaları, halkoyunları, koro ve gösterileri sunuldu. Program Judo turnuvalarında derece alan öğrencilere Vali Meftun Dallı tarafından hediye takdim edilmesi ve Vali Meftun Dallı’nın ilk ders zilini çalması ile sona erdi.

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum