Orman emvali konusu Meclis gündeminde; 'Yaptırım getirebiliriz";

Orman emvali konusu Meclis gündeminde; 'Yaptırım getirebiliriz"

İl Genel Meclisi (İGM) eylül ayı olağan ilk toplantısı İGM Başkanı Güray Parçal başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda 5 gündem maddesi görüşüldü. Meclisin son gündem maddesinde orman emvali taşıyan araçlar dolayısıyla yolların bozulması gündeme getirildi. İGM Başkanı Güray Parçal konuya ilişkin; "Orman emvallerinin ağır tonajlı arabaların bizim yollarımızı bozduğuyla ilgili bakanlarımıza da ilettik. Burada komisyon raporları yaptık, yolladık. Ama bir yol kat edemedik. Artı olarak orman emvalleri yapılan yerlerde temizlik de yapılmıyor. Artık ‘Bazı yaptırımlara gitmek zorunda kalır mıyız?’ diye düşürmeye başladık" dedi....

Toplantının ilk 2 gündem maddesinde Kurucaören köyü 127 ada 18 parselde yapılması planlanan Güneş Enerji Santraline ilişkin Nazım İmar Planı hakkında hazırlanan İmar ve Bayındırlık Komisyon raporu görüşüldü. Raporda herhangi bir sakıncanın olmadığı belirtilerek, meclisin oylamasına sunuldu. Rapor meclisin oy birliğiyle kabul edildi.

Toplantının üçüncü ve dördüncü  gündem maddesinde İhsangazi'nin Akkaya köyü 171 ada 4 parselde yapılması planlanan Sanayi Alanına (Ağaç Ürünleri) ilişkin hazırlatılan Nazım İmar Planı hakkındaki İl Özel İdaresinin  İmar ve Bayındırlık Komisyon raporunun görüşüldü. Söz konusu raporda kurumlardan olumlu görüş alındığı belirtilerek rapor meclisin oylamasına sunuldu. Meclisin oy birliğiyle rapor kabul edildi.

Gündemin son maddesinde ise ilimiz doğal güzellikleri ile (deniz, orman, şelale, kanyonlar vb. ) gelecekteki doğa turizmin parlayan yıldızı konumunda olduğu, son günlerde özellikle yerel basında çıkan ve ciddi boyutlara ulaşan çöp haberleri kamu oyunu endişelendirdiği bu konu ile ilgili olarak şimdiye kadar oluşan çöpleri temizlemek ve gelecekte  çevre kirliliğinin önüne geçmek için neler yapılabilir konulu önerge hakkında hazırlanan Çevre ve Sağlık Komisyonu raporu görüşüldü.

"İÖİ TARAFINDAN YAPILAN YOLLAR, ORMAN EMVAL TAŞIMASI ESNASINDA AĞIR VASITA ARAÇLAR NEDENİYLE BOZULUYOR"

Çevre ve Sağlık Komisyonu adına söz alan AK Parti Şenpazar İGM Üyesi Kamil Sarı, çevre kirliliği konusunda yaşanan ve son zamanlarda çöp konusu ile ilgili çıkan haberlere yönelik araştırma yapılan komisyon raporunu sundu. İGM Üyesi Sarı, açıklamasının devamında şöyle konuştu; "Orman konusunda ise şu ifadelere yer verdi, "İl genelinde orman emvalleri noktasında fazla emval üretilmektedir. Bu nedenle orman lojistik  grup yolları yeterli aydınlatmaya sahip olmadığından gözlem noktasında zayıf kalmaktadır. Can ve mal güvenliği açısından grup yollarının aydınlatılması Orman Genel Müdürlüğü'nün yapması gerekmektedir. Orman Genel Müdürlüğü tarafından satışı yapılmakta olan köy mahalle ve sanayi içi orman emvalleri İl Özel İdaresine ait birinci ve ikinci kat yapılan asfalt çalışmalarının orman emval taşıması esnasında ağır vasıta araçlar nedeniyle bozulduğu görülmekte olup bu sebeple bahse konu olan yolların bakım ve onarımlarının sağlıklı yapılabilmesi açısından OGM tarafından yapmış oldukları satışların İl Özel İdaresi'ne yüzde 15 gibi bir pay verilmesi gerekmektedir. Grup yollarının aydınlatılması için Orman Bölge Müdürlüğü'ne ve bilgi için İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği'ne gönderilmesi komisyonumuzca uygun görülmüştür."

PARÇAL; "YAPTIRIMA GİTMEK ZORUNDA KALABİLİRİZ"

Konu ile ilgili açıklama yapan İGM Başkanı Güray Parçal ise; “Bizden önceki dönemde de bu orman emvallerinin ağır tonajlı arabaların bizim yollarımızı bozduğuyla ilgili bakanlarımıza da ilettik. Burada komisyon raporları yaptık, yolladık. Ama bir yol kat edemedik. Bu orman emvalleri en çok nereye gidiyor? Ağaç sanayi fabrikalar ve şeritlere gidiyor. Onlar da elini taşın altına koymuyorlar. ‘Biz ne yapabiliriz diyen’ yok.  Görünen köy kılavuz istemez. Bu iş nereye gidecek, depomuzda seyyar kantarlarımız duruyor. Durumu artık Valimiz ile de görüşeceğiz. Biz bu kantar düzenine geçmek zorunda kalabiliriz. Artı olarak orman emvalleri yapılan yerlerde temizlik de yapılmıyor. Bunu da hepimiz köylere gittiğimiz zaman görüyoruz. Dilimizin döndüğünce meclis olarak bunu dillendirdik, söyledik. Her yere yazılar yazdık, ormana yazdık ama hiçbir yol kat edemedik. Artık ‘Bazı yaptırımlara gitmek zorunda kalır mıyız?’ diye düşürmeye başladık. Bunu artık değişik bir çalışma yaparak İl Genel Meclis olarak bu konuda bir yönetmelik çıkartarak Sayın Valimizle de istişare ederek bir çözüm yoluna girmemiz gerekecek. Bununla da ilgili ileriki günlerde tekrar meclisimizde konuları tartışacağız” diye konuştu.


"HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPACAK"

Parçal konuşmasının devamında;  "Herkes üzerine düşeni yapacak. Ben kışın 3 kere yolu açıyor muyum? Yılda harcayacağım mazotu, 3 kere yol açarak harcıyor muyum? Harcıyorum. Herkes üzerine düşeni yapacak.

ÖZDEMİR; "ÜÇ AY BİR ŞEKİLDE ARAÇ TEMİN EDELİM"

AK Parti Meclis Üyesi Mehmet Arif Özdemir, ilçelerdeki çöplerle ilgili olarak; “Yazın yoğun bölgelerde mevcut durum yetmiyor. Buralara ek takviye yapılması gerekiyor. Üç ay bir şekilde araç temin edelim” dedi.

Diğer meclis üyeleri de orman emvalleri sebebiyle köy yollarının çok bozulduğunu ve duruma ilişkin bir önlem alınması gerektiğini kaydetti.

 

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum