170 madenci kendini madene kapattı: 'Kastamonu'dan da madenci var';

170 madenci kendini madene kapattı: 'Kastamonu'dan da madenci var'

Bartın, Kastamonu ve Zonguldaklı madencilerin bulunduğu işçiler kendilerini madene kapattı. Haklarını istiyorlar......

Eskişehir'in Mihalıççık ilçesindeki Yunus Emre Termik Santrali’ni işleten Yıldızlar Holding’e bağlı Doruk Madencilikte aralarında Kastamonu, Bartın ve Zonguldaklı işçilerinde bulunduğu çalışanlar haklarını aramak için iş bırakmaya gitti.

ZONGULDAK, BARTIN VE KASTAMONU'DAN DA MADENCİ VAR!

İşçilerin 4 gündür yaptığı oturma eylemi, Ankara'ya yürüyüş talebinin engellenmesinin ardından işçiler açlık grevi eylemi yapma kararı aldı. 170 kişilik maden işçileri kendilerini madene kapattı. Ekonomik şartlar nedeniyle Bartın, Zonguldak, Kastamonu illerinden Ankara’ya bağlı Beypazarı ilçesine göç eden ve geçimlerini madencilik yaparak sağlayan işçiler yaklaşık olarak 9 aydır haklarını alamama, süresiz izne çıkarılma, aylık maaşlarının ödenmemesi gibi olumsuz nedenlerden ötürü hak arayışına gitti.

Eskişehir'in Mihalıççık ilçesindeki eski adıyla Adularya olan 2016 yılında kayyum atanan ve ardından TMSF’ye devredilip 2022 yılı Aralık ayında Doruk Madencilik’e satılan iş yeri, bünyesinde çalışan emekçi madencilerin mağduriyeti devam ediyor. Konuya ilişkin olarak İYİ Parti Ankara Milletvekili Yüksel Arslan açıklamalarda bulundu.

ARSLAN; “MADEN EMEKÇİLERİMİZ ZOR DURUMA DÜŞÜRÜLMEKTEDİR “

Milletvekili Arslan açıklamasında şunları kaydetti; “Madende çalışan emekçi kardeşlerimizin maaşları ödenmemiş olması ve ücretsiz izne zorlanarak işçilerimizin hakları gasp edilmektedir. Çalışanlardan kesilen bireysel ve icra kesintileri hesaplarına aktarılmayarak işçilerimizin mağduriyeti katlanarak devam etmektedir. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik kriz ve geçim sıkıntısı ortamında evine bir lokma ekmek götürmek için canını dişine takan maden emekçilerimiz zor duruma düşürülmektedir. Düzenli yapılmayan ödemeler ve işçilerimize tebliğ edilmeden çalışma yerleri değiştirilmektedir. Evine ekmek götürme gayesi içinde olan emekçilerimiz yer altında çalıştığı hâlde sigorta primleri ve alacakları yer üstü olarak gösterilerek hakları gaspa uğratılmaktadır."

“MADENCİLER KENDİLERİNİ MADENE KAPATTI”

Madencilik’te çalışan yüzlerce işçi, ödenmeyen maaş ve alacakları nedeniyle eyleme başladı. Konuyu ilk olarak gündeme taşıyan İYİ Parti Ankara Milletvekili Yüksel Arslan açıklamalarda bulunurken, Madende çalışan işçilerin 4 gündür yaptığı oturma eylemi, Ankara'ya yürüyüş talebinin engellenmesi sonucu açlık grevi boyutuna taşındı. Günlerdir sesini duyurmaya, hakkını almaya çalışan madenciler 170 madenci kendini madene kapattı. Yaklaşık 170 işçi, 16:00 vardiyasında taleplerinin karşılanması adına maden ocağında eyleme başladı.

"İŞÇİLERİN MAAŞLARI DÜZENSİZ VE GÜNÜNDE ÖDENMEDİ"

İşçiler adına açıklama yapan bir maden işçisi, “2022 Aralık ayında şirketin TMSF'den Yıldızlar Holding'e devrinin ardından işçilerin mağduriyet yaşamaya başladığını söyledi. 250 işçi kardeşimiz ücretsiz izne çıkartıldı. Geri kalan işçilerin maaşları ise düzensiz ve gününde ödenmedi. Bu süreçte ücretsiz izne çıkartılan ve işten ayrılan arkadaşlarımıza da kıdem tazminatları ödenmedi. Yedinci ve sekizinci ayın maaşları da işçilere bildirim yapılmaksızın yerüstü sigortası ve yer üstü maaş olarak yatırıldı" dedi.

 

Taleplerinin karşılanmaması durumunda eylemlerini sürdüreceklerini belirten madenciler, "Dün itibariyle 170 işçiyi daha ücretsiz izne çıkartacaklarını belirttiler. Bizler haklarımızı alana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu.

YETKİLİLERDEN YARDIM BEKLİYORLAR

İşçiler, eylemlerinin duyulmasını ve yetkililerden yardım beklediklerini belirterek, "Sesimizi duyan var mı? Devlet büyüklerimize ve tüm Türkiye halkına sesleniyoruz. Haklarımızı istiyoruz" ifadelerini kullandı.

“ÇOCUKLAR BABALARINI GÖREMİYOR“

Yapılan eylem neticesinde kendilerini madene kapatan işçilerinin yakınları bir an olsun onları yalnız bırakmadı. Gece gündüz maden sahasının önünde bekleyen yakınları karşılaştıkları bu duruma karşı, “eşlerimizin haklarının bir önce karşılanmasını bekliyoruz, çocuklarımız babalarını günlerdir göremiyor, okullar açılacak çocuğuma kalem, defter alacak gücümüz yok yetkililerden yardım bekliyoruz”  diye tepki gösterdi. (İmza Gazetesi)

 

Kaynak: İmza Gazetesi

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum