Deniz Şenliklerine damga vuran  “İnebolu Denk Kayağı” gösterisi;

Deniz Şenliklerine damga vuran “İnebolu Denk Kayağı” gösterisi

Milli Mücadele döneminde Anadolu'nun lojistik merkezlerinden İnebolu Limanı'na getirilen mühimmatın tahliyesini üstlenen İnebolulu kayıkçıların kullandığı "denk kayığı", İnebolu Deniz Şenliklerinde yaptığı gösteri ile büyük alkış topladı....

Kurtuluş Savaşı'nda düşman işgaline uğramamasına rağmen, cephe gerisindeki hizmetleriyle İnebolu'ya "İstiklal Madalyalı tek ilçe" unvanını kazandıran kayıkçılar, tarihe adlarını altın harflerle yazdırdı.

Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışıyla başlayan milli mücadelenin lojistik merkezlerinden İnebolu Limanı, 3 yıl boyunca silah ve cephanenin Anadolu'ya giriş kapısı oldu. İstanbul'dan getirilen binlerce ton silah ve cephane ile diğer askeri malzemeler, güvenli görüldüğü için İnebolu'ya ulaştırıldı. İskelenin düzgün olmaması nedeniyle limana yanaşamadıkları için açıkta demirleyen gemilerden cephane dolu sandıkların tahliye işini İnebolulu kayıkçılar üstlendi. Yörede "denk kayığı" diye bilinen tekneleriyle, fırtınalı havalarda dev dalgalara göğüs gererek gemilerdeki binlerce ton cephaneyi karaya çıkaran İnebolulu kayıkçılar, 3 yıl boyunca mücadele verdi.

İnebolu Kaymakamlığı zamanla yok olan denk kayıklarının bir örneğini yaptırmak için çalışma başlattı. İnebolu Limanı’nda ahşap tekne ustası Mehmet Aksoy tarafından orijinaline uygun olarak tamamen kestane ağacından inşa edilen 11 metrelik denk kayığı 100 yıl aradın sonra geçtiğimiz hafta düzenlenen törenle denize indirildi.


Bugün ise İnebolu Deniz Şenliklerinde “İnebolu Denk Kayağı” gösteri yaptı. İnebolulu kayıkçılar tarafından 100 yıl önce Karadeniz açıklarına gelen mühimmatın İnebolu Limanına getirilmesinin canlandırıldı. "Gazi İnebolu" isimli ve 2 çifte kürekli İnebolu Denk Kayağının gösterisi, İnebolu Limanında izleyen vatandaşlardan büyük alkış aldı.

Ayrıca şenliklerde Türkiye şampiyonu Uğur Piro tarafından flyboard gösterisi de yapıldı. 


Kaynak: iha

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum