Fotofobi nedir? fotofobi nasıl geçer, tedavisi nedir?;

Fotofobi nedir? fotofobi nasıl geçer, tedavisi nedir?

Gün içinde ışıktan ve aydınlıktan rahatsız olan göz hassasiyeti bulunan vatandaşlar ışık hassasiyeti nasıl geçer diye araştırmaya başladı. Fotofobi olarak geçen bu rahatsızlık görüş konforunu etkiliyor. Peki, Fotofobi nedir, neden olur? Gözde ışık hassasiyeti nasıl geçer?...

Güneş ışığı, floresan ışığı ve ampul ışığı gibi ışık kaynaklarından gelen yansımalar gözde hassasiyet oluşturabilir. Gözlerde acı ve yanma hisseden vatandaşlar ışık bulunan aydınlık ortamlardan kaçınmaya çalışırken gözde ışık hassasiyeti neden olur diye de merak ediyor. Işık duyarlılığı olarak da bilinen fotofobi hakkında tüm merak edilenlere haberimizde yer verdik.

FOTOFOBİ NEDİR? FOTOFOBİ NEDEN OLUR?

Işığa duyulan hassasiyet ve rahatsızlık olarak bilinen fotofobi, ışığın neden olduğu bir göz hastalığıdır. Hayat konforunu zorlayan ve göz gibi önemli bir organın işleyişini etkileyen fotofobinin tedavisi mümkün. Tedavisine başlanmadan önce ışığa hassasiyet belirtilerinin gözlemlenmesi oldukça önemlidir.

 

Açık renk gözlü insanların, parlak güneş ışığının olduğu ortamlarda daha fazla ışık hassasiyeti görülür çünkü koyu renk gözler sert ışığa karşı daha fazla pigment barındırır. Fotofobinin diğer bir nedeni ise kornea abrazyonu (saydam tabaka aşınması), uveit (inebe yangısı) ve menenjit gibi merkezi sinir sistemi bozukluğundan kaynaklanır.

 

Fotofobinin nedenleri ve etkenleri arasında; albinizm (göz pigmenti eksikliği), renk körlüğü (sadece gri olarak görmek), botulizm (gıda zehirlenmesi), rabi (kuduz hastalığı), civa zehirlenmesi, konjunktivit (göz nezlesi), kornea iltihabı da yer alır.

 

FOTOFOBİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Fotofobi belirtileri kişinin göz hassasiyetine ve maruz kaldığı ışık oranına göre değişebilmektedir. Gözde ışık hassasiyeti olan kişilerde karşılaşılan bazı belirtiler şunlardır:

-Görmede bulanıklaşma

 

-Gözde şiddetli ağrı

 

-Gözde yırtılma hissi

 

-Bilinç bozuklukları

 

-Ateş

 

-Ense sertliği

 

-Mide bulantısı ve kusma

 

-Şiddetli baş ağrıları

 

FOTOFOBİ TEDAVİSİ NEDİR? GÖZDE IŞIK HASSASİYETİ NASIL GEÇER?

Fotofobi tedavisi kişilerdeki ışık hassasiyetinin kaynağına göre farklılık gösterir. Bu nedenle kişilere yapılan tetkik ve muayene sonucunda tedaviye başlanır. Bununla birlikte uygulanan bazı tedavi seçenekleri şu şekilde sıralanabilir:

 

- Migren için ışıksız yerde dinlenme ve ilaç tedavisi

 

- Sklerit için göz damlaları

 

- Konjonktivit için antibiyotikler

 

- Kornea aşınması için antibiyotikler

 

- Bakteri enfeksiyonu kaynaklı menenjit vakaları için antibiyotik

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum