Büyük Zafer, Kastamonu'da coşkuyla kutlandı;

Büyük Zafer, Kastamonu'da coşkuyla kutlandı

Kastamonu'da 30 Ağustos zaferinin 101. yıl dönümünü coşkuyla kutlandı....

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları, Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtına çelenklerin sunulması, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Vali Meftun Dallı ve Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu çelenkleri Şehit Şerife Bacı Anıtı'na koydu. Çelenk sunma töreni saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile son erdi.


Çelenk sunma töreninin ardından Valilik Makamında Tebriklerin Kabulü gerçekleştirildi ve sonrasında kutlama programına geçildi. Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen tören Vali Meftun Dallı ve Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu'nun halkı selamlamasıyla başladı. Akabinde program Asker Alma Bölge Başkanlığı Personel Üsteğmen Yusuf Arıkan tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşma ile devam etti. Lise öğrencilerinin şiir okumalarının ardından Atabey Gazi Mehteran Takımı'nın gösterisi sunuldu. Mehteran gösterisi halkın büyük beğenisini topladı.  


Kastamonu İl Jandarma Komutanlığı Köpek Unsurları gösterisi 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarına damga vurdu. Programın devamında Merkez Ortaokulu Halk Oyunları Ekibinin gösterisi gerçekleştirildi. Tören geçişi ile 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları tören programı sona erdi.


Kastamonu Arkeoloji Müzesi'nde düzenlenen programa geçildi. Törene Vali Meftun Dallı, Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Zafer Özden, İl Emniyet Müdürü Kayhan Ay, kurum amirleri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katılım sağladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından protokol konuşmalarına geçildi.


VİDİNLİOĞLU; "TÜRK'ÜN BİR ÖZELLİĞİ VAR Kİ O DA İSTİKLALİNE VE BAĞIMSIZLIĞINA OLAN DÜŞKÜNLÜĞÜ"

Programda günün anlam ve önemine dair konuşma yapan Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu; "Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kastamonu'ya teşrifleri ve 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutladığımız gün bugün. Genelde Türklerin Anadolu'ya gelişinde kapıların açılış tarihi olarak 1071 diye denilir tabi aslında bunun alt yapısında Kolonizatör Türk Dervişleri vardır. Ordu arkadan gelir. Biz her gittiğimiz yere medeniyet adalet hak hukuk getirmişiz. Ondan önce de bu dervişler gider oraları yurt yaparlar ve ön çalışmaları onlar yaparlarmış. Ordu son anda gelirmiş ve geldiği zaman da halk zaten buna hazır olurmuş. Dolayısıyla hepsini rahmetle minnetle anıyoruz. Hem Anadolu'yu bize vatan yapan Anadolu'nun kapılarını açan hem o dervişler, hem Sultan Alparslan, hem de Büyük Önderi ve silah arkadaşlarını yine kutsallarımız adına bugüne kadar şahadet şerbetini içmiş, hakka yürümüş bütün ecdadı rahmetle minnetle saygıyla anıyorum. Anadolu kolay vatan olmadı. Anadolu çok şükür ki bizlere vatan oldu. Çok sıkıntılı günlerden geldi geçti. Ama Türk'ün bir özelliği var ki o da istiklaline ve bağımsızlığına olan düşkünlüğü. Biz hiç esir olmamışız, aç kalmışız, soğan ekmeğe katık etmişiz ama bağımsızlığımızdan taviz vermemişiz. Dünya değiştikçe taktikler de değişiyor. Elbette ki çok sıkıntılı süreçlerden daha öncesinde de geçtik şimdi de geçiyoruz. İnşallah bunları birlikte atlatacağız. Herkesin ferdi hayatında gelecekle ilgili hayalleri varsa, ülkelerin de milletlerin de ülküleri hayalleri vardır. Çok şükür Büyük Gazi muasır medeniyetler üstüne çıkma hedefi koymuş, şimdi de çok şükür hepimizin dilinde artık Türkiye yüzyılının inşası var.  Cenab-ı Allah birliğimizi beraberliğimizi bozmasın. Hepimize güç kuvvet versin" dedi.


DALLI; "ONUN HATIRASINI YAŞATMA ÇABASI İÇERİSİNDE OLACAĞIZ"

Vali Meftun Dallı da yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi; "Türk'ün zafer ayı Ağustos'tayız. 26 Ağustos'ta 1071'de Selçuklu ordusunun Bizans ordusuna karşı kazandığı zaferle vatan olma sürecinin başladığı Anadolu'muzun bir kentindeyiz. Kastamonu ve Sinop Selçuklular tarafından fethedilmiştir. Tarihimizde çok önemli bir yeri vardır. Beylikler döneminde Çobanoğluları Beyliği ve Candaroğulları Beyliği burada yaşamıştır. Atatürk'ün Kastamonu ziyareti bu ile verdiği onuru şerefi Cumhuriyet tarihinde pek az il görmüştür. Çanakkale Savaşı ve Kurtuluş Savaşında hakikaten çok büyük hizmetler yapmıştır. Atatürk de bunu yakından bildiği için yaklaşık 10 gün süre burada kalmış tek tek ilçeleri dolaşmış, en son 30 Ağustos günü Daday ilçesini ziyaretiyle Kastamonu ziyaretini sonlandırmıştır. 81 il içerisinde böyle bir onura sahip olan başka bir ilimiz vardır mutlaka ama bu kadar uzun süre kaldığı bu kadar yakın ilgi gösterdiği başka bir yer yok. İlçelerimiz Atatürk'ün ziyareti silsilesi itibariyle tek tek törenlerini yaptılar. Biz de İnebolu'ya gittik, dün Taşköprü'deydik bugün de inşallah Daday'a giderek, onun ziyaretine paralel bir şekilde onun hatırasını yaşatma çabası içerisinde olacağız. Başta Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarını ahrete irtihal etmiş tüm gazilerimizi büyüklerimizi hasleten bu vatan için toprağa şehit düşmüş şehitlerimizi saygıyla şükranla minnetle yad ediyorum. Zafer Bayramınız kutlu olsun."

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum