Dünyaca ünlü dağcıdan Kastamonu Yorumu: ‘İsviçre gibi’;

Dünyaca ünlü dağcıdan Kastamonu Yorumu: ‘İsviçre gibi’

.......



Geçtiğimiz hafta sonu Ersizler Köyü'ne gelen milli dağcı Tunç Fındık ve kendisine eşlik eden Arda Türegün ile İkra Tülek ile Ersizlerdere Kanyon Duvarları ve Ersizler Kayalıklarında inceleme yaparak Ersizler Kayalıklarında geleneksel stilde tırmanış yaptı.

Tunç Fındık, Cumartesi ve Pazar günü yaptığı çalışma ile geleneksel stilde tırmanış yaparak Ersizler kayalıklarında iki tırmanış rotası oluşturdu.

 

FINDIK: ‘’DAHA ÇOK YAPILACAK İŞ VAR BURADA’’

Tırmanış sonrası açıklama yapan Tunç Fındık, 2009 yılında ilk kez bölgeyi gördüğünü, burayı gördüğünde çok hoşuna gittiğini, acayip kaya duvarları olan İsviçre gibi bir yer olduğunu ancak tırmanmaya gelmenin bu zamana kısmet olduğunu belirten Tunç Fındık şunları ifade etti.

"Buradaki kontaklarımız da sağ olsunlar sevgili Alp Arslan ve sevgili Yusuf Yılmaz'ın da desteği ile şimdi geldik ve birkaç tane geleneksel tırmanış rotası açtık kayada. Tabi, daha çok yapılacak iş var burada gerçekten. Bu vizyonla çalışmak ve gelip gitmek gerekiyor buraya ki bir sürü tırmanış rotası açılsın ve biraz daha burası bilinir ve anlaşılır bir yer haline gelsin. Tanıtmak lazım, tırmanmak lazım, güzel bir doğa değeri var burada. Gelen gelecek, tırmanacak, kamp yapacak ve gidecek. Aslında bu kadar basit. Tabi burası çok kolay bir yer değil tırmanış açısından. Kayanın nitelikleri gereği. Yani aslında deneyimli tırmanıcı için uygun bir yer. Bu nedenle daha kolay rotalarla başlamak, burada bir tırmanış bahçesi yaratmak, özellikle spor tırmanış bahçesi yaratmak boltlu rotalarla burada çok faydalı olacaktır. Şimdi biz geleneksel stilde tırmandık, kayadaki çatlaklara kendi aletlerimizi kendimiz yerleştirerek tırmandık. Bu macera tırmanışı, keşif tırmanışı diyebilirsiniz. Ve biraz daha risk barındıran bir tırmanış türü. Bunu herkes yapmaz, istemez de. Ama kayaya bolt, dübel yerleştirip kalıcı bir spor tırmanış rotası oluşturduğunuzda insanlar gelir.  Rota sayısı belli bir seviyeye ulaştığımda da burası bir tırmanış bahçesi olur, tırmanış bölgesi haline gelir ve o zamanda doğal olarak gelip gitme artmaya başlar. İşte burada görev yerel tırmanıcılara düşüyor, çünkü benim ya da arkadaşlarımın yılda bir iki sefer gelmesi ile bu kadar geniş ve büyük bir alanı tırmanış bölgesi haline getiremeye kesinlikle yetmez. Tabi yerel yönetimlerin de bu faaliyetleri desteklemesi gerek. Yerel tırmanıcılara malzeme, ekipman desteği ve buradaki şartların iyileştirilmesi bakımından destek olması gerekir. Yine burada bu iş büyüdüğünde kazalar da olabileceğinin bilincinde olması gerekiyor herkesin. Bunlar önemli. Herkesin bir şekilde bilinçli davranarak bu değerli yeri hak ettiği yere getirmesi lazım. Tabi bunu yaparken de en önemlisi buradaki doğayı tahrip etmeden, buranın doğallığını bozmadan."  

ARSLAN: ‘’MOTİVASYONUMUZ ARTTI’’

 

KADASK Başkanı Dr. Alp Arslan 'da yaptığı açıklamada: "Kastamonu'da dağlarımız her türlü macera sporunu bünyesinde barındırdığı için, bizler doğa sporcuları olarak çok şanslıyız. Kanyoning, Trekking, Dağ bisikleti ve Kaya tırmanışı gibi bir çok  doğa sporu için bu şehirde mekan bulmak hiç de zor değil. Normalde insanlar, yoldan geçerken dik yükselen kayaların manzarasına, hayranlıkla bakarken biz biraz farklı bakıyoruz. Tunç Fındık, bir gün İnebolu'dan Kastamonu'ya geçerken Ersizlerdere kayalıklarını görmüş ve bürgün bu kayalara tırmanmayı aklına kazımış. İşte geçtiğimiz hafta sonu da böylece bir ilk gerçekleşmiş oldu. Biz zaten Kadask olarak burada geleneksel tırmanış için rota keşfi ve çalışmalarımızı yapıyorduk. Tunç abinin de buraları değerli bulması buraya gelip rotalar açması bizi çok sevindirdi, bize güç ve azim kattı. Ömrünü dağlara vermiş 14 x 8000 projesini tamamlayıp adını Dünya dağcılık tarihine yazdırmış, müthiş tecrübelere sahip olan bir dağcı abimiz ile sohbet etmek beraber çalışmak, tecrübeleri paylaşmak motivasyonumuzu kat be kat arttırdı.

Bizler  Kastamonu'da bir Dağcılık Spor Kulübü olarak kendi yağımızda kavruluyor, birbirimizi desteklemeye çalışarak mesafe almaya çalışıyoruz Fakat bu yeterli değil. Gerek valiliğimizin gerekse  yerel yönetimlerimizin desteğine ihtiyacımız var. Dağlarımız ormanlarımız eşsiz ve bakir durumda. Doğru yöntemlerle, uzun dönemleri kapsayacak planlamalarla, doğru hedef kitleyle, doğayı bozmadan, yabani hayatı etkilemeden macera sporlarını canlandırabiliriz.

Yöneticilerimizden macera sporlarına ilgisi ve farkındalığı olmayanlara, bu potansiyeli anlatmakta zorlansak da, bize verilen her imkanda macera sporlarını tanıtmaya, ileri taşımaya devam ediyoruz, edeceğiz. şeklinde konuştu.

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum