Sağlıklı Saçlara Sahip Olmak için 7 Etkili İpucu;

Sağlıklı Saçlara Sahip Olmak için 7 Etkili İpucu

Bakımlı ve ışıl ışıl görünmek için sağlıklı ve parlak saçlara sahip olmak çok önemli. Parlak saçlar için de kullandığın saç bakımı ürünlerinden beslenme alışkanlığına kadar birçok faktöre dikkat etmeniz gerek....

Doğru saç bakım ürünleri, saç yapına uygun saç fırçası, doğru ve dengeli beslenme sağlıklı saçlara sahip olmana destek olan etkenlerden birkaçıdır. İşte her koşulda sağlıkla ışıldayan saçlar için 7 basit ve etkili ipucu…

 

1. Dengeli Beslenmeye Özen Gösterin

Dengeli beslenme sadece vücut sağlığın için değil, saç bakımı için de gerekli. Peki saç sağlığı için hangi tür yiyecekleri tüketmeye özen göstermeli?

 

Mantarlarda, sebze ve meyvelerde bol miktardan bulunan beta-karoten, saç sağlığı için büyük önem taşıyor. Çünkü beta-karoten hem cilt hem saç sağlığını etkileyen A vitaminine dönüşüyor. A vitamini ise sebum(*) yapmak için gerekli. Sebumun saç derisi için doğal bir bakım sağladığı düşünüldüğünde A vitamini yönünden zengin besinler tüketmenin önemi ortaya çıkıyor.

 

Unutma, sebum olmaması kepekli ve kuru saç problemlerine yol açabiliyor. Bu nedenle sofrandan havuç, ıspanak, balık, yumurta gibi yiyecekleri eksik etme!

 

*Sebum: Yağ bezlerinin oluşturduğu ve cildi koruma görevini üstlenen salgı.

 

2. Saçınız için Doğru Şampuan Seçin

Saç bakımı evde nasıl yapılır sorusunun yanıtı şampuan seçimi ile başlıyor. Saç rengi, saçın boyalı olup olmadığı, saçın yapısı gibi birçok faktöre göre şampuanını seçebilirsin. Ancak unutulmaması gereken bir nokta daha var; haftada bir kez saçını arındırıcı içerikli bir şampuanla yıkamalısın.

 

Arındırıcı şampuan, zamanla saçını donuklaştıran ve parlaklığını yitirmesine neden olan gres yağ ve diğer birikintileri gidermeye yarıyor. Hatta arındırıcı şampuanı hafta boyunca saçında kullandığın sprey, şekillendirici gibi ürünlerin kalıntılarından kurtulmanın yolu olarak düşünebilirsin. Böylece saçın da senin gibi haftaya yeni bir sayfa açarak başlayabilir.

 

3. Doğal Yağları Küçümsemeyin

Saç bakımı evde doğal yöntemlerle yapılabilir. Saç bakımı önerileri arasında da yer alan argan yağı, hindistan cevizi yağı, badem yağı gibi doğal yağları göz ardı etme.

 

Örneğin Hindistan cevizi yağı, yıpranmış saç tellerini onarmaya yardımcı olurken, saça canlılık verir ve saçın parlaklığını artırır. Zeytinyağı, içeriğinde bulunan E vitamini sayesinde saçının daha sağlıklı ve parlak görünmesini sağlar. Antioksidan bakımından zengin olan nar çiçeği yağı da saç tellerini parlaklaştırır.

 

Diğer taraftan saç bakımı ürünlerini seçerken de saçına iyi gelecek yağ içeriği bulunan ürünlere yönelebilirsin. Ayrıca doğal yağları saçından arındıracak sülfat, paraben ve alkol içerikli ürünlerden uzak durmalısın.

 

4. Soğuk Suyu Deneyin

Parlak saçlar için en pratik öneri soğuk su ile duşu tamamlamak olabilir. Her duşun sonunda 10-30 saniye kadar saçını soğuk su ile yıkamak saçına parlaklık katacaktır. Kışın suyu sıcaktan soğuğa çevirmek biraz zor gelebilir ama sıcak yaz günlerinde hiç de kötü bir fikir değil. Üstelik bir süre sonra bu ritüele alışabilirsin. Bu arada, soğuk su ile saç yıkamak kabarma ve elektriklenmeyi de azaltır.

 

5. Saç Tipinize Göre Fırça Seçin

Kıvırcık, düz, bukleli, dalgalı saçlar… Saç tipine göre doğru fırçayı bulmazsan, saçını taramak eziyet haline gelebilir. Ancak saç fırçası ve tarak seçimi, saç bakımı nasıl yapılır sorusu ile de yakından ilgili.

 

Örneğin; zayıf ve kolay kırılan saç telleri için doğal kıllara sahip ve saça zarar vermeden doğal yağını tutamlara dağıtmayı sağlayan saç fırçalarını deneyebilirsin. Kıvırcık saça sahipsen, güçlü ama esnek tellere sahip ve saç tellerini koparmadan tarayabileceğin fırçalara göz atabilirsin.

 

6. Saçınızı Doğru Şekilde Kurutun

Saç bakımı nasıl olmalı sorusuna verilebilecek yanıtlardan biri de kurutma yöntemi ile ilgili. Saç kurutma makinesi kullanırken sıcaklık ayarına dikkat etmelisin. Çok sıcak hava, saçın yıpranmasına neden olabilir. Evde saç kurutma ya da saç şekillendirme için soğuk fanı kullanabilirsin.

 

Saçına saç düzleştirici ya da saç maşası ile şekil verdikten sonra soğuk hava ile şekli sabitleyebileceğini de unutma. Ayrıca saç kurutma makinesini yukarıda tutmak ve saçı aşağı doğru kurutmak da pürüzsüz ve parlak bir görünüm sağlar.

 

7. Yastığınızı Özenle Seçin

Uykunda bile saç bakımı yapabileceğini biliyor musun? Örneğin nemi emmeyen ipek bir yastık kılıfı, saçının parlaklığına katkı sağlar. Maksimum parlaklık için haftada bir kez nemlendirici maske kullanmayı da ihmal etme!

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum