Kastamonu'nu dikkatine! 20 Milyon Avro’luk Hibe için başvurular başlıyor;

Kastamonu'nu dikkatine! 20 Milyon Avro’luk Hibe için başvurular başlıyor

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) 16.08.2023 tarihinde 20 milyon avro hibe bütçeli 13. proje başvuru çağrısını ilan etti....

TKDK Kastamonu İl Koordinatörü Ahmet Kuyulu, yaptığı açıklamada; “Yatırımlar Kastamonu’nun da içinde olduğu 42 ilde desteklenecektir. Yatırımcılara uygun harcamalar karşılığında sağlanacak mali desteğin kaynağı, AB ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanıyla oluşturulan IPARD Programı fonundan oluşmaktadır. Bu destek tutarı geri ödemesiz hibe olarak yatırımcılara kullandırılacaktır." dedi.

İl Koordinatörü Ahmet Kuyulu, desteklenecek sektörleri şu şekilde sıraladı:

"13. Çağrımızda“Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar (101)” ve “Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar (103)” tedbirlerinden yalnızca makine-ekipman, hizmet ve görünürlük alımları desteğine ilişkin başvurular kabul edilecek olup,desteklenecek sektörler şu şekildedir;

101-1: Süt Üreten Tarımsal İşletmeler (inek, koyun, keçi ve manda yetiştiriciliği)

101-2: Kırmızı Et Üreten Tarımsal İşletmeler (sığır, koyun, keçi ve manda yetiştiriciliği)

101-3: Kanatlı Eti Üreten Tarımsal İşletmeler (broyler et tavuğu, hindive kaz yetiştiriciliği)

101-4: Yumurta Üreten Tarımsal İşletmeler (yumurta tavuğu yetiştiriciliği)

103-1:Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması(süt toplama merkezleri, sütü alıp işleyen peynir, tereyağı dondurma vb. ürünler üreten süt işleme tesisleri, peyniraltı suyu işleme tesisleri)

103-2:Kırmızı Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması(büyükbaş ve küçükbaş kesimhaneleri, parçalama tesisleri, salam, sucuk, sosis gibi ürünler üreten kırmızı et işleme tesisleri)

103-3:Kanatlı Eti ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması(kanatlı kesimhaneleri, parçalama tesisleri ve salam, sucuk, sosis gibi ürünler üreten kanatlı eti işleme tesisleri)

103-4:Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması(balık, yumuşakça gibi su ürünleri işleme tesisleri)

103-5:Meyve ve Sebze Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması(meyve ve sebzelerin depolanması, tasnif edilmesi, işlenmesi ve paketlenmesi, soğuk hava depoları gibi meyve sebze işleme tesisleri)

103 sektöründe frigorifik araçlar, süt toplama merkezleri için soğutma tanklı süt toplama araçları, süt işleme sektörü için süt tankerleri vb. araç alımları desteklenmeye devam edecektir. Ayrıca daha önceki çağrılarda inşaat işleri olarak değerlendirilen, soğuk hava depolarında kullanılan soğuk depo panelleri gibi ekipmanlar bu çağrımızda makine ekipman olarak talep edilebilecektir. 101 ve 103 sektörlerinde işletmelerin kendi tüketimleri için güneş panelleri, invertörler gibi yenilenebilir enerji ekipmanları makine ekipman kapsamında desteklenecektir.

Kurumumuzla sözleşme imzalayan yararlanıcılar istemeleri halinde hibe tutarının %50'ye kadarını, talep edecekleri tutarın %110'u kadar kesin ve en az 24 ay geçerli banka teminat mektubu sundukları takdirde sözleşme imzaladıktan hemen sonra avans olarak alabileceklerdir. " açıklamasında bulundu.

UYGUN HARCAMA TUTARLARI VE HİBE ORANLARI

Kuyulu, 101-Hayvancılıkla ilgili sektörlerde hibe desteğinin %60-80 olduğunu açıklayarak: "İşleme ile ilgili sektörlerde ise %50-60 arasında olup, atık madde depolama ve atık yönetimi içeren yatırım kısmı için ilave %10 hibe verilecektir.Tüm sektörlerde uygun harcamalar tüm vergilerden muaftır.

Hayvancılıkla ilgili tüm alanlarda en az 5000 Avroluk uygun harcama tutarında proje sunulmalıdır. En fazla ise süt, et ve yumurta işletmeleri için 500.000 Avro, broyler ve hindi işletmeleri için 250.000 Avro, kaz işletmeleri için 125.000 Avro uygun harcama tutarına sahip proje sunulabilir.

103-İşleme sektöründe; uygun harcama alt limiti 30.000 Avro iken üst limitler Süt (peynir altı suyu dâhil) ve Et işletmeleri için 3.000.000 Avro, Süt toplama merkezleri için 1.000.000 Avro, Meyve ve sebze işletmeleri için 1.250.000 Avro, Su ürünleri işletmeleri için 1.500.000 Avro’dur." ifadelerine yer verdi.

ÇAĞRI TAKVİMİ

Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar  (101) için başvurular 04.09.2023 tarihinde başlayacağını belirten Kuyulu: "Son teslim tarihi 28.09.2023’tür. Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar (103) için başvurular 18.09.2023 tarihinde başlayacak olup, son teslim tarihi 12.10.2023’tür.

Başvurular hakkında detaylı bilgileri ve başvuru kurallarını içeren Başvuru Çağrı Rehberleri Kurumumuzun resmi internet adresinden (www.tkdk.gov.tr) temin edilebilir. Aynı adresten ilave duyuru ve bilgilendirmeler de takip edilmelidir.

TKDK Kastamonu İl Koordinatörlüğü olarak bu güne kadar çeşitli sektörlerde toplam 489 proje ile sözleşme imzaladık. Bu projelere127,84 milyon TL. (22,2 milyon avro) hibe ödedik. Projelerimizin çoğu tamamlandı. Sadece16 projemizin yatırım süreçleri devam ediyor. Bunlar da tamamlandığında İlimize 311,67 milyon TL.yatırım kazandırmış olacağız. Bizler,İlimizin hibe desteklerinden daha fazla faydalanmasını, İlimizde Avrupa Birliği standartlarında daha fazla sayıda işletmelere sahip olmayı,daha fazla çiftçiye ve işletmeye destek olmayı istiyoruz. Hibelerden yararlanmak isteyen bütün üreticilerimizi, yatırımcılarımızı, şirketleri, kooperatif ve birliklerimiziTKDK Kastamonu İl Koordinatörlüğüne bekliyoruz. Ayrıca 366 214 0109 ve 444 8535 numaralı hatlardan da bilgi alınabilir. 13. Başvuru Çağrımızın İlimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi. (Haber Merkezi)

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum