Tarihi konakta, tarihi yemekleri yaşatıyorlar;

Tarihi konakta, tarihi yemekleri yaşatıyorlar

10 Aralık 1919'da Türkiye'de gerçekleşen ilk Türk kadın mitinginin 99'ncu yılında kurulan Sarıkonak Kadın Kooperatifi, üçüncü yılını dolduruyor...

10 Aralık 1919'da Türkiye'de gerçekleşen ilk Türk kadın mitinginin 99'ncu yılında kurulan Sarıkonak Kadın Kooperatifi,  üçüncü yılını dolduruyor. Kastamonu'daki ilk kadın kooperatifi olma özelliğini taşıyan topluluk, kadınların ek gelir elde etmesi ve kadın istihdamına katkı sunmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Tarihi Kastamonu konağında tarihi yemekleri yaşatan ve ev hanımlarının ekonomisine katkı sunan Sarıkonak Kadın Kooperatifi,  kuruluşlarının üçüncü yıl dönümüne hazırlanıyor. 

S.S. Kastamonu Sarı Konak Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Mihriban Tüfekçi, yaptığı basın açıklamasında kooperatif faaliyetlerinden bahsetti.


Kooperatiflerinin 10 Aralık 2018'de kurulduğunu hatırlatan Mihriban Tüfekçi, ''Üçüncü yılımızı kutlayacağız. Güzel bir kutlama düşünüyoruz, projesini yaptık. 10 Aralık, Kastamonu kadını için çok önemli bir gün, inşallah biz de büyüklerimiz gibi şahlanırız diye  başladık. Yöresel kalkınmada kadının gücü dedik, kadına ekonomik yönden, sosyal yönden destek dedik ve bu şekilde kooperatifimiz  oluştu.Tabi şunu da söylemeden edemeyeceğim, kuruluş aşamamızda Mustafa Afacan ve dönemin Belediye Başkanı Tahsin beyin büyük katkısı oldu.  Sonrasında toplardık, hanımlarla başladık. İlk etapta bir kardeş kooperatifimiz oldu, bu sayede bazı ürünlerimizi Kastamonu dışında tanıtmaya başladık. Kardeş kooperatifimiz, Hatay Defne Kooperatifi'nin bizlere çok katkısı oldu. Biz onları, 11 hanım ziyarete gittik ve 5 gün orada deneyim kazandık. Sonrasında onlar bize her konuda destek oldular.  Bir ürün satılacak, ürünü satarken nasıl pazarlanır, paketlenir bizlere bir nevi öğretici oldular. Şuanda da halen destek olmaya devam ediyorlar'' dedi.

''EN FAZLA RAĞBET GÖREN ÜRÜNÜMÜZ; TARHANA CİPSİ''

Hem internet üzerinden hem de ilimizde bazı işletmelerde ürünlerini sattıklarını kaydeden Başkan Tüfekçi, şöyle devam etti; ''Şuanda kadınlarınelinden.com'da kooperatif ürünlerimizi satıyoruz, belediyemiz de bizlere site açacak, onun çalışması devam ediyor. Burada da Penbe Han Restaurant, Tabakoğlu, Çıtır Kuruyemiş gibi işletmeler bizim ürünlerimizi satıyorlar. Biz, genelde siyez ürünlerini işliyoruz. Siyez ununu işleyerekten  tarhana cipsi, galete, kurabiye türü şeyler yapıyoruz. En çok da tarhana cipsimizi satıyoruz. Hollanda'ya da internet üzerinden sattık. Bunun yanında turizm fakültesiyle çalışıyoruz. Onların da eski tür yemeklere fazlasıyla merakları var. Daha da değerlendirmek istiyorlar. İnovasyon yapmak istiyorlar. Restoranımızda da genelde geleneksel yemekleri ortaya çıkarma noktasında çalışıyoruz'' dedi.

''KADINLARIMIZ ÜRETİYOR AMA SATAMIYOR''

Kastamonu'da kurulan ilk kadın kooperatifi olduklarını kaydeden Tüfekçi, ''Kooperatifleşmek çok güzel bir durum. Kadınlarımızın tek başına yapamadığı işi, hep birlikte yapıyoruz. Kadınlarımız üretiyorlar ama satamıyorlar. Kooperatif bunu yapıyor. Bizden sonraki kooperatifler de bizi örnek alıp yaptılarsa bu, bize çok mutluluk verir. İnşallah, onların da işleri güzel olur. En son İhsangazi'de kuruldu, geldiler buraya. Onlarla da konuştuk, onları cesaretlendirdik. Tecrübelerimizi paylaştık.  Vatandaşlarımız da ürünlerimizi alarak, buraya gelip yemeklerimizden yiyerek katkı sunabilirler. Ellerinde bulunan malzemeleri bize getirebilirler, biz onları ekonomiye katkı sunabiliriz'' diye kaydetti. 


Kaynak:

İlgili Konular :
, , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum