'Asgari ücretten vergiyi kaldırın';

'Asgari ücretten vergiyi kaldırın'

2021 yılının sonlarına yaklaşırken asgari ücret tartışmaları da başladı...

2021 yılının sonlarına yaklaşırken asgari ücret tartışmaları da başladı. CHP İl Başkanlığı tarafından Nasrullah Meydanı'nda düzenlenen basın açıklamasında; 2021'in sonuna kadar asgari ücretten vergi alınmaması teklif edildi.

CHP Milletvekili Hasan Baltacı, CHP İl Başkanı Hikmet Erbilgin, CHP Merkez İlçe Başkanı İlke Karabacak, CHP Gençlik Kolları Başkanı Alican Yılmaz'ın yanı sıra parti yöneticileri ve partililerin katıldığı basın açıklamasında konuşan CHP İl Başkanı Hikmet Erbilgin,  asgari ücretten verginin kaldırılması gerektiğini söyleyerek, iktidara gelmeleri durumunda bu uygulamayı kendilerinin yapacaklarını belirtti.


Türkiye'de 7 milyondan fazla insanın asgari ücret aldığını ve açlık sınırının altında yaşadığını söyleyen CHP İl Başkanı Hikmet Erbilgin, '' Açlık sınırının altında asgari ücretle çalışan milyonlarca vatandaşın dengeli ve sağlıklı beslenme hakkı yok. Kış aylarında domates yeme hakkı yok.  Asgari ücretle çalışanlar aldığı ücretle kirasını, faturalarını ödeyemez durumda. Çocuğuna okul harçlığı dahi verememenin ağır yükü altında.  İnsanlarımızın telefonla araba alma hakkı yok ama geçmeyeceği 3’ncü köprünün yapım parası, kendisini açlığa mahkum eden asgari ücretliden kesiliyor. Asgari ücretli çalışanlar açlığa ve yokluğa mahkum edilmişken bir yandan da ağır vergi yükü ile karşı karşıyalar. Asgari ücret adı üzerinde en düşük ücrettir  ve Türkiye’de toplumun en düşük gelirine sahip olan asgari ücretliden yüksek oranda vergi kesintisi yapılmaktadır. Bir asgari ücretli yılın 4 ayından fazla bir sürede sadece vergi ödemek için çalışmaktadır'' dedi.

''ASGARİ ÜCRETLİLERDEN VERGİ KESİNTİSİ YAPILMASI ADALETSİZLİĞİN EN BÜYÜĞÜDÜR''

AK Parti iktidarının son 10 yılda '5'li çete' olarak tanımladığı iş adamlarına 128 kez vergi affı getirdiğini öne süren İl Başkanı Erbilgin, şöyle devam etti; ''Her bir kurumda  3’er, 5’er, 10’ar maaş alan yandaş bürokratların bu ülkeye vergi ödeyip ödemediği belirsizdir.  Yandaş şirketlerin vergi ödememek için mal varlıklarını başka ülkelerdeki banka hesaplarına gönderdikleri uluslararası belgelerce tescillenmiştir.  Yandaşından alamadığı belgeyi vatandaşından alan tek adam rejimi, yandaşın borcunu vatandaşa ödetmektedir. Zengini daha zengin,  yoksulu daha yoksul yapmak tek adam şahsı hükümetinin asli görevi haline gelmiştir. Türkiye’de vergi kaçıranları, vergi affından yararlananlar düşünüldüğünde açlık sınırı altında yaşayan asgari ücretlilerden  vergi kesintisi yapılması adaletsizliklerin en büyüğüdür'' dedi.

''İTİRAF EDİYORLAR''

Mevcut durumda brüt asgari ücretin 3 bin 577 TL olduğunun altını çizen Erbilgin, ''Asgari ücretten yapılan vergi ve SGK kesintilerinden sonra bir asgari ücretlinin eline 2bin 825 TL geçmektedir. Asgari ücretten gelir vergisi, SGK, işçi payı, işsizlik sigortası olmak üzere aylık toplam kesim tutarı  752 TL’dir. Bir başka deyişle, Asgari ücretten kesintilere son verildiğinde asgari ücretlinin geliri 752 TL artırılarak  3 bin 577 TL olarak yükselecektir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak sadece 2018 yılından itibaren bu konuda defalarca TBMM’ye kanun ve önergeler verdik. Başta sayın genel  başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun imzasının olduğu  asgari ücretten vergi kesilmesine son verilmesine ilişkin verdiğimiz kanun teklifimiz halen mecliste beklemektedir.  En son ekim 2021’de TBMM’ye asgari ücretlinin gelir vergisinden muaf tutulması sunulmuş, önerimiz AKP VE MHP oylarıyla reddedilmiştir. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak asgari ücretliler vergi ödemesin, aldıkları ücrette herhangi bir kesinti olmasın, en azından asgari ücret, insanca yaşanabilecek bir miktarda olsun derken AKP ve MHP ısrarla ve inatla açlık sınırının artmasına göz yummaktadır.Bütün Kastamonu burada bu durumu bilmelidir. Halkın temel besin gereksinimlerinden kaçınarak sadece abur cubura 1000 TL ödeyen cumhurbaşkanından, asgari ücretlinin sofrasından eksilen ekmeğin hesabını bilmesini elbette beklemiyoruz. Daha geçtiğimiz günler AKP yetkilileri,  'herkesin cep telefonu var, arabası var' diyordu şimdilerde ise asgari ücreti en azından insani yaşam seviyesine getireceğiz demiş. Yani milyonlarca asgari ücretlinin açlık sınırının altında yaşadığını kendileri itiraf etmiş. Ben bu itirafların yeterli olduğunu düşünmüyorum.Ekonomik buhranın en büyük bedelini  aç kalan, kirasını karşılamayan,faturasını ödeyemeyen asgari ücretliler ödemektedir.Türkiye Şu an Avrupa ülkeleri arasında en düşük brüt asgari ücrete sahip ikinci ülkedir'' dedi.




''İKTİDARIMIZDA, ASGARİ ÜCRETTEN VERGİYİ KALDIRACAĞIZ''

Dünyanın en ucuz iş gücü maliyetine sahip Çin'de ortalama üretin 387 dolar olduğunu kaydeden Erbilgin, Türkiye'de asgari ücretin 300 doların altına indiğini ifade ederek, ''Şimdi kalkıp asgari ücreti insanı yaşama seviyesine getireceğiz diyenler,  eğer ki bu görüşlerinde samimiyseler hodri meydan. Dünya'ya mesaj veren Cumhurbaşkanı, önce kendi ülkesindeki adaletsizliğe son vermelidir. Yıllardır bekletilen kanun teklifimiz meclise getirilsin ve asgari ücretten kesilen vergi kesintisine son verilsin. Asgari ücret en azından yeni yıla kadar 3 bin 577 TL  seviyesine getirilsin. İktidara son çağrımız bu adaletsizliğe derhal son verilmesidir. Asgari ücretteki vergi zulmü ortadan kaldırılmalıdır. Eğer iktidar yine bu çağrımıza kulak vermezse seçim yakındır.Cumhuriyet Halk Partisi olarak iktidarımızla, asgari ücrette uygulanan vergi zulmüne son vereceğiz.  İktidarımızda asgari ücretten vergiyi kaldıracağız. Bütün Kastamonu halkına duyurulur'' dedi. 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum