Boşanma Davası Çeşitleri Nelerdir?;

Boşanma Davası Çeşitleri Nelerdir?

Yasal olarak devam eden evlilik birlikteliğinin bitirilmesi için boşanma davası açılması ve mahkeme tarafından boşanma davasının neticelenmesi gereklidir....


Yasal olarak devam eden evlilik birlikteliğinin bitirilmesi için boşanma davası açılması ve mahkeme tarafından boşanma davasının neticelenmesi gereklidir. Boşanmak isteyen eş / eşler ikamet adreslerinin bulunduğu aile mahkemelerine başvurabilir ve boşanma davası açabilir. Boşanma davası açarak boşanmak isteyen eşler için usul ve şekil yönünden  tercih edebilecekleri iki farklı boşanma davası türü vardır. Bunlar Anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma davası olarak iki kısımdır. Bu davaları şu şekilde sıralayabiliriz:

Anlaşmalı Boşanma Davası

Anlaşmalı boşanma davasında  eşler her konuda anlaşmış ve müşterek olarak boşanma kararı almış olmalıdır. Ancak anlaşmalı boşanma davalarında eşlerin her konuda anlaşmış olması tek başına yeterli bir kriter değildir. Eşler anlaşmalı olarak boşanabilmek için en az 1 yıldır evli olmak zorundadır. Eğer eşler 1 yıldan az bir süre evli kalmışlarsa anlaşmalı boşanma davası açamazlar.

Anlaşmalı boşanma davası açan eşler mahkeme günü mahkeme salonunda hazır olmak zorundadır. Mahkeme başkanı tarafından; anlaşmalı boşanma protokolünde yer alan beyanlarını sözlü olarak tekrar etmelerini isteyecek olmasından kaynaklıdır. Eğer mahkeme sırasında eşlerden biri veya ikisi mahkeme salonunda yoksa mahkeme tek celsede sonuçlanmayacaktır. Bu durumda dava çekişmeli boşanma davasına dönüşecektir.

Anlaşmalı boşanma kararı almış olan eşler kendi aralarında anlaşmalı boşanma şartlarından oluşan bir protokol hazırlamaları ve imzalamaları gereklidir. Anlaşmalı boşanma protokolü bir izmir boşanma avukatı yardımı ile hazırlandığında tek celse de boşanma davası sonuçlanacaktır.

Eğer eşler kendileri bir anlaşma protokolü hazırlamışlar ise ilgili mevzuatlara göre hazırlanmadığı için hakim tek celsede boşanma davasını sonuçlandırmayacaktır. Bu nedenle anlaşmalı boşanma davasının bir celse de sonuçlanması için alanında uzman bir avukat ile çalışılması kaçınılmaz olmaktadır.

Çekişmeli Boşanma Davası

Çekişmeli boşanma davası, anlaşmalı boşanma davasına göre çok farklı bir dava türüdür. Çekişmeli boşanma davasında eşler arasında mal paylaşımı, tazminat isteme, nafaka anlaşmazlığı, varsa çocukların velayetleri gibi konular sorun oluşturur. Her iki tarafta kendi isteklerinin kabul edilmesi için belgeler ve kanıtlar sunacak ve mahkemenin uzamasına neden olacaktır.

Çekişmeli boşanma davasının tarafları olan eşler bu dava boyunca uzman bir avukat yardımı almadıklarında, yasa maddelerini bilmemelerinden dolayı hak kaybına uğrayabilir, hassas bir konu olan çocukların velayetini karşı tarafa kaptırabilir.  Ayrıca çekişmeli boşanma davaları anlaşmazlıklar nedeniyle masraflı davalardır. Boşanma davası ücreti çekişmeli boşanma davalarında daha yüksektir.

Bu nedenle aile mahkemeleri konusunda uzman bir avukattan yardım alınması mecburi bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Avukat yardımı alınması aynı zamanda boşanma sürecinde yerine getirilecek yazışmaların hızlı bir şekilde ilerlemesini sağlamak, mahkeme süresinin kısalmasını sağlamak açısından da avantaj sağlayacaktır.

Boşanma davası gibi insan hayatının geri kalanını etkileyecek davalarda yapılması gereken aile mahkemeleri ve boşanma davaları konusunda profesyonelleşmiş, alanında uzman, güncel yasa değişimleri takip eden çekişmeli boşanma avukatı ile çalışmaktır.

Akıl sağlığı, aldatma, hastalık, görevlerini yerine getirmeme, fiili olarak ayrı yaşamak gibi sebeplerden kaynaklı boşanma davalarında sahip olabileceğiniz haklarınızı kaybetmemek, hayatınızın geri kalanında karşı tarafa bağımlı kalmamak ve boşanma davasının çok kısa süre de gerçekleşmesini istiyorsanız mutlaka bir avukat ile çalışmalısınız.

Boşanma davaları anlaşmalı boşanma davası olduğunda 1 ay, çekişmeli boşanma davası olduğunda ise 12 – 18 ay arasında sürmektedir. Bu süreler insan hayatının yıpranmasında etkili olan süreler olduğu için bir avukat yardımı almak ideal bir adım olacaktır.


Kaynak: Açıksöz Haber Merkezi

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum