Kastamonu’da beyaz şapkalı ‘hacker’lar yetişiyor;

Kastamonu’da beyaz şapkalı ‘hacker’lar yetişiyor

......

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından yürütülen Kalkınma Ajansları Siber Vatan Programı, üniversitede öğrenim gören öğrencilerin dijital ve siber güvenlik teknolojileri alanında farkındalıklarını artırmak, potansiyel yetenekleri tespit edip eğitim ve yetenek geliştirme faaliyetleri ile kariyer planlamalarına destek sağlamayı amaçlıyor.

Program, BAKKA, ANKARAKA, BAKA, KUZKA ve ZAFER Kalkınma Ajansı, Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi ve Üniversiteler tarafından uygulanıyor.

84 KİŞİNİN KATILDIĞI KAMPTA 4 ÜNCÜ OLDU

Genç İstihdam teması kapsamında, siber saldırılara ve tehditlere kalıcı ve yenilikçi çözümler üretmek, tersine mühendisliğin gerektirdiği konularda uzman yetiştirilmesini sağlamak amacıyla KUZKA tarafından uygulanan programla siber güvenlik alanında 45 öğrenciye eğitim verildi.

Eğitimlere katılan öğrencilerin sergilediği başarı programın şimdiden hedefine ulaştığını gösteriyor. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın "Vocathlon University" Temel Girişimcilik Kampı’na da katılan üniversite öğrencisi Şükrü Mutlu, toplam 84 öğrencinin çeşitli kategorilerde yarıştığı Siber Vatan programında 4 üncülük başarısı elde etti. Mutlu’ya ödülü Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç tarafından teslim edildi.

BEYAZ ŞAPKALI 9 HACKER KAMPA KATILDI

KUZKA ve Kastamonu Üniversitesi işbirliği ile Siber Vatan Programı’na katılan öğrencilere şimdiye kadar Beyaz Şapkalı Hacker (CTF), Sızma Testi Eğitimi, Zararlı Yazılımlar ve Tersine Mühendislik Eğitimleri düzenlendi. Eğitimlerden Kastamonu Üniversitesi’nde farklı alanlarda eğitim alan öğrenciler yararlandı.

Düzenlenen eğitimleri başarıyla tamamlayan öğrencilere Siber Güvenlik Bootcamp için yarışma sınavı uygulandı. Sınavda başarılı olan 9 öğrenci, Antalya’da düzenlenen Siber Güvenlik Kampına katılma hakkı elde etti.

Kampa katılan öğrenciler, zararlı yazılım ve tersine mühendislik alanında dikey uzmanlaşma; kullanılması gereken kodlama dilleri, zararlı yazılım alanında kullanılacak araçlar ve programlar hakkında eğitimler aldı. Eğitmenler ve sektör tecrübesi olan uzmanlar tarafından verilen eğitimlerde, geçmiş dönemde kullanılan zararlı yazılımların da analizleri yapılarak versiyonları hakkında öğrencilere bilgiler aktarıldı.

Belli senaryolar dâhilinde siber saldırı tatbikatının da düzenlendiği kampta, zararlı yazılım ve tersine mühendislik alanında başlangıç, orta ve ileri seviyede eğitimler verildi. Program dâhilinde öğrenciler, mobil platformlarda uygulamalı analizler, yazılım analizleri ve teknik raporlama görevlerini yerine getirdi. Sonraki süreçte başarı gösteren öğrenciler, zararlı yazılımlar ve web güvenliği takımlarına girerek eğitimlerine devam etti.

PROGRAMDA SEKTÖR TEMSİLCİLERİ İSTİHDAM AMAÇLI GÖRÜŞMELER YAPTI

Sektör temsilcilerinin öğrencilerle istihdam amaçlı ikili ve takım görüşmeleri gerçekleştirdiği programda, öğrenciler sektörün ve ilgili kamu kurumu temsilcilerinin deneyimlerinden yararlanma imkânı elde etti. 10 gün süren eğitim sonunda öğrencilere program kapsamında sertifika verildi.

 



Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum