"Her yıl 200 milyon TL kaybımız var";

"Her yıl 200 milyon TL kaybımız var"

Kastamonu Kalkındırma Derneği (Kal-Der) Toprakçılar Konağı'nda mantar üzerine basın açıklaması gerçekleştirdi. Kal-Der Başkanı Tugay Civelekoğlu Kastamonu'da toplanmayan mantardan yıllık 200 milyon TL zarar olduğunu dile getirerek; "Her yıl mevcut rezervin yüzde 40’ının toplanıp yüzde 60’ının toplanamamasından dolayı çürümeye terk ediliyor. Mantara gereken önem verilmediği için Kastamonu’da her yıl 200 milyon TL'den fazla bir meblağ ekonomik kayıp olmaktadır. Amacımız ortalama 200 milyon TL kayıp parayı Kastamonu ekonomisine kazandırmaktır" diye konuştu....

Toprakçılar Konağı'nda yapılan toplantıdaya Kal-Der Başkanı Tugay Civelekoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri, mantar sektöründe uzun yıllar geçiren Ferhat Çevik katılım sağladı.

"MANTARIN ÖNEMİNDEN HABERSİZ OLDUĞUMUZ GERÇEĞİNİ YAŞIYORUZ"

Kal-Der Başkanı Tugay Civelekoğlu yaptığı açıklamada şunları kaydetti; "Kal-Der’in öncülüğünde Kastamonu olarak başlattığımız Kastamonu’nun geleceğine dair çalışmalarımız devam etmektedir. Bu minvalde maddi olarak kısa, orta ve uzun hedeflerimizin içerisinde birçok konu var. Bu konulardan biride ülkemizde önemli bir yere sahip hususlardan biride Kastamonumuz’un yüzde 66’sının ormanla  kaplı olması en büyük avantajlarımızdan biri olarak göze çarpmaktadır. Buna rağmen ülke olarak ormanlarımızı sadece ağaç üretilerek ekonomiye katkı sunabilecek yerler olarak gördük. Kastamonu açısından hem tüm ormanlarımızda  ağacın altını dikkate almadık hemde çok daha fazla faydalar olabilecek, özellikle çam ve kavak ağacı dışında başka getirileri olabilecek diğer ağaç türlerini dikkate almadık. Oysaki ekosistemi bozmadan, ekonomiye farklı alanlarda da kullanılarak çok büyük katkısı olabilecek ürünlerde elde edilebilir. Mevcut halin içerisinde bugün bu konulardan biri olan hiçbir katkı maddesi içermeyen, tüm özellikleriyle organik olan ve en fazla türde mantar çeşidi bulunan Kastamonu mantarlarının ekonomik durumu, ekonomiye katkısı, geniş mutfak kültürü içerisinde yeri ve sağlık açısından şifalandırıcı özelliklerinin neler olduğunun tespiti bu aşamada önemlidir. Zira bugün Kastamonu olarak bereketli topraklarımızda, büyük ormanlarımızda ve üstelik maliyetide yokken mantarın öneminden ve değerinden habersiz olduğumuz gerçeğini yaşıyoruz."

"HER YIL 200 MİLYON TL'DEN FAZLA EKONOMİK KAYIP OLUYOR"

Sektördeki insanlarla yaptıkları görüşmeler neticesinde her yıl mevcut rezervin yüzde 60'ının toplanmadığını dile getiren Civelekoğlu; "Bu sektörde bulunan insanlarla yaptığımız görüşmelerde her yıl mevcut rezervin yüzde 40’ının toplanıp yüzde 60’ının toplanamamasından dolayı  çürümeye terkedildiği tarafımızca öğrenilmiştir. Şuanki güncel rakamlara göre mantara gereken önem verilmediği için Kastamonu’da her yıl 200 milyon TL'den fazla bir meblağ ekonomik kayıp olmaktadır. Bu hem ülkemiz için hemde Kastamonu için büyük bir rakamdır. Yerel ve yaygın kakınmada üretim önce elimizde olanla başlar.Elimizdekilerin kıymetini  bilmeden, önemini kavramadan, bununla ilgili gerekli araştırma ve çalışmaları yapmadan dışarıdan bir şeyler beklemek sadece özenti olur ve hepimize kısa vade de kazançlı görünsede uzun vade de kaybettirici bir durum olarak karşımıza çıkar.Çünkü kaynak bizde dğil, dışarıdadır. Elimizdeki malzemede ise kaynak bizdedir. Bu sebeplede yapılacak faaliyetlerde kaynak nerede diye düşünmek zorunda kalınmaz" dedi.

"AMACIMIZ YILLIK 200 MİLYON TL KAYIP PARAYI KASTAMONU EKONOMİSİNE KAZANDIRMAK"

Civelekoğlu devamında; "Amacımız mantarı mantıklı ve getirisi yüksek bir şekilde ekonomimize kazandırmanın çarelerini düşünmek ve gereğini yapmak ve ilgili mercilerde bu sesi duyurmaktır. Güncel rakam olarak ifade ediyoruz, yıllık ortalama 200 milyon TL kayıp parayı Kastamonu ekonomisine kazandırmaktır. Bunu yapacak imkanlarımız olduğuna inanıyoruz. Çünkü ormanlarımız, mantar türlerimiz ve bunların ekonomik değeri birlikte değerlendirildiğinde mantarında başkenti olmamıza gerekir.  Biz KAL-DER olarak tüm siyasi partilerimizle, STK'larımızla Kastamonu’nun geleceği için elimizdeki tüm kaynakları tespit ve kazanma noktasında çalışmalarımızı tüm paydaşlarla sürdüreceğiz ve ortaya çıkaracağız. Kastamonu için çalışmaya hep birlikte yılmadan, usanmadan, vazgeçmeden devam edeceğiz" diye konuştu.

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum