Boynuzları çıkan şehir büyüklüğündeki cisim Dünya’ya yaklaşıyor;

Boynuzları çıkan şehir büyüklüğündeki cisim Dünya’ya yaklaşıyor

Bilim insanları, ani bir patlamanın ardından boynuzları çıkan bir kuyrukluyıldızın Dünya'ya doğru ilerlediğini açıkladı. Araştırmacılar, 'sıra dışı' olarak tanımlanan nesneni bir şehir büyüklüğünde olduğunu ifade etti....

Bilim insanları, ani bir patlamanın ardından boynuzları çıkan ve 12P/Pons-Brooks (12P) olarak adlandırılan volkanik bir kuyrukluyıldızın Dünya'ya doğru ilerlediğini açıkladı. 'Kriyovolkanik' nesne ya da 'soğuk yanardağ' olarak da tanımlanan bu sıra dışı cismin son 70 yıllık süreçte Dünya'ya en yakın konumuna doğru yaklaşmak üzere olduğu belirtildi.

Gökbilimcilerin 12P olarak adlandırdıkları kuyrukluyıldız, özellikleri nedeniyle küçük bir yıldız gibi parlıyor ve uzaya süper soğuk 'magma' kütleleri yağdırabiliyor.

Bununla birlikte, araştırmacılar cismin bir şehir büyüklüğünde olduğunu tahmin ediyor. Dünya'ya doğru yaklaşan cismin 2 Haziran 2024'e gelindiğinde Dünya'ya en yakın konumuna ulaşacağı belirtildi.

BOYNUZLARI ÇIKAN KUYRUKLUYILDIZ OLUR MU?

Gökbilimciler, her 71 yılda bir güneşin yörüngesinde dönen Comet 12P/Pons-Brooks'un son haftalarda neden bu kadar şiddetli bir şekilde parladığını tam olarak bilmiyor. Astronom Richard Miles, yüzeyde gökyüzünü aydınlatmasına neden olan aktif bir buz volkanı olabileceğini düşünüyor.

Miles, keşfin, kuyruklu yıldızların Dünya'ya sadece su getirmekle kalmayıp aynı zamanda yaşam mikroplarının gezegenimize yayılmasına da yardımcı olduğu teorisini desteklediğini söyledi.

Galler, Cardiff'teki Las Cumbres Gözlemevinden Dr. Edward Gomez, "Kuyruklu yıldızlar, Neptün ve Uranüs'ün yörüngesinin çok ötesindeki Oort bulutundan geliyor. Gezegenleri oluşturan her şey 4,5 milyar yıldır evrim geçiriyor ama Oort bulutu bozulmamış. Bize gezegenler oluştuğunda koşulların nasıl olduğu ve gezegenlerin nasıl oluştuğu hakkında harika bir anlık görüntü veriyor." dedi.

TELESKOPLA GÖRÜNEBİLİR

Comet 12P/Pons-Brooks'un patlaması 20 Temmuz'da Macaristan'ın Nyiregyhaza kentindeki Harsona Gözlemevinden Elek Tamás tarafından keşfedildi. Daha sonra Birleşik Krallık'taki Cardiff/Open University'den Helen Usher liderliğindeki ekip tarafından Faulkes Teleskobu kullanılarak yakalandı.

Scientific American'a konuşan Maryland Üniversitesinden Carrie Holt'a göre, kuyruklu yıldız muhtemelen uzaya 10 milyar kilogram toz ve buz saçtı. Çoğu insan kuyruklu yıldızı görmek için gelecek yıla kadar beklemek zorunda kalacak olsa da, amatör astronomlar onu şimdi 15 cm'lik bir teleskobu Kuzey Gökyüzündeki Draco takımyıldızına çevirerek görme şansına sahip olabilir. 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum