"Anadoluyuz Biz" Bolu'dan Kastamonu'ya;

"Anadoluyuz Biz" Bolu'dan Kastamonu'ya

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen "Anadoluyuz Biz" projesi kapsamında tarihi ve kültürel mirasımızı tanımaları amacıyla Bolu'dan Kastamonu Kent Müzesi'ne gelen misafirlerle yoğun bir mesai paylaşıldı...

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen "Anadoluyuz Biz" projesi kapsamında gençlerin ülkemizin farklı şehirlerini ziyaret etmeleri sağlanarak, çocuklarımız arasındaki kardeşlik ruhu ve bilincinin geliştirilmesi, milli ve manevi değerlerimizin paylaşılması ve gelecek nesillere aktarılması, kültürel ve ortak değerlerimizin paylaşılması, kardeşlik bağının güçlendirilmesi gibi olgular hedefleniyor. Bolu'dan Kastamonu Kent Müzesi'ne gelen misafirlerle yoğun bir mesai paylaşıldı

KASTAMONU KENT MÜZESİ

Kastamonu Kent Müzesi Tarihi Kentler Birliği’nin tavsiye kararı doğrultusunda “kent belleğinin korunması”na yönelik çalışmalar yapmak, arşiv oluşturmak ve kent kültürünü sergilemek amacıyla Türkiye’deki ilk il bazındaki kent arşivi ve dokümantasyon merkezi olarak “Kastamonu Kent Tarihi Müzesi” adıyla 2002 yılında kurulmuştur.

Kastamonu Kent Tarihi Müzesi kentin en kimlikli yapılarından olan ve Mimar Vedat Tek’in mimari olduğu Hükümet Konağı’nın en alt katının bir bölümünü kullanmaktaydı. Müze, daha çok bir arşiv ve dokümantasyon merkezi olarak tasarlanıp, sahip olduğu koleksiyon ise hem halk hem de kamunun katkılarıyla toplanmıştı. Müze kuruluşundan itibaren Kastamonu üzerine eser ve obje ile birlikte kütüphane, belge ve fotoğraflardan oluşan bir koleksiyon yaratmak için uğraşırken, yerel tarih ve kültürel unsurlar üzerine de yayınlarına başlamıştır. Müze aynı zamanda Tarihi Kentler Birliği ve Çekül organizasyondaki eğitim programları içinde yer almış özellikle kentin genç dimağlarına koruma kültürünü yerleştirmek için eğitimler düzenlemiştir.

2016 yılında Kent Tarihi Müzesi’nin de içinde bulunduğu Hükümet Konağı’nın restorasyonu ile müze de geçici olarak kapatılmıştır. Bu süreçte müzenin kenti daha çok kucaklayan, kentli ile entegre olmasını kolaylaştıracak ve çağdaş müzecilik anlayışına sahip, kapsamlı olarak yeniden hizmet vermesi için projelendirme çalışmaları yapılmış 2022 tarihi itibariyle de yeni yüzü ve artık “Kastamonu Kent Müzesi” ismiyle ziyarete açılmış ve çalışmalarına başlamıştır.

Kastamonu gibi Anadolu’nun kendini olabildiğince korumuş kenti için yenilenen Kent Müzesi çağdaş teknoloji ve dijital imkânları sonuna kadar kullanan ve ziyaretçi dostu yaklaşımla kendini anlatan bir müze olarak tasarlanarak hayat bulmuştur.

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum