Üniversite'de 15 Temmuz'un dini travmaları ele alındı;

Üniversite'de 15 Temmuz'un dini travmaları ele alındı

Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tarafından "15 Temmuz Darbe Girişimi ve Hain Yapılanmanın Toplumdaki Dini Travmaları" paneli gerçekleştirildi....

Panelde, hain yapılanmanın dini değerlere verdiği zararlar ve toplumun dini kimliği üzerindeki etkileri detaylı bir şekilde ele alındı.

Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından 17 Temmuz 2023 tarihinde Abdülhalik Muhammed Oğuz Konferans Salonu'nda, "15 Temmuz Darbe Girişiminin ve Hain Yapılanmanın Toplumda Doğurduğu Dini Travmalar" başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Panelde, darbe girişiminin dini boyutu, toplumun dini duygusal ve psikolojik travmaları, hain yapılanmanın dini değerlere verdiği zararlar ve toplumun dini kimliği üzerindeki etkileri detaylı bir şekilde ele alındı. Panele Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Atalan, Muhammed İhsan Oğuz Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı M. İhsan Oğuz ile akademik ve idari personel katılım sağladı.

ATALAN; "MİLLETİN DEMOKRASİYE OLAN İNANCI GELECEK NESİLLERE AKTARILMALI"

Panelde konuşmacı olarak; İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Yurdagür, İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Temel Yeşilyurt ile İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Zehra Pattabanoğlu yer aldı. Panel, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı. Panelin açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Atalan gerçekleştirdi. Atalan, konuşmasında 15 Temmuz darbe girişiminin dini boyutunu ve toplumun dini, duygusal ve psikolojik travmalarını detaylı bir şekilde açıklayarak, hain yapılanmanın dini değerlere verdiği zararlara vurgu yaptı. Ayrıca, nitel ve nicel araştırma yöntemleriyle elde edilen verilere dayanarak, toplumun bu travmalarla nasıl başa çıkabileceği konusunda öneriler sunarak, araştırma sonuçlarına dayanan analizleriyle, toplumun ruhsal iyilik halini sağlamak ve iyileşme sürecini desteklemek için çeşitli stratejiler önerdi. Konuşmasında Atalan, 15 Temmuz'un yedinci yıl dönümünde gerçekleştirilen hain darbe girişiminde hayatını kaybeden şehitleri anarak ve gazilere minnet ve şükranlarını sundu. Aynı zamanda, toplumun bu zorlu dönemdeki fedakârlıklarını takdir etti. Konuşmasının sonunda Atalan, milletin demokrasiye olan inancının gelecek nesillere aktarılmasının önemine vurgu yaparak, bu değerlerin korunmasının ve güçlendirilmesinin önemli olduğunu belirtti.

YURDAGÜR; "15 TEMMUZ, TÜRKİYE CUMHURİYETİ İÇİN  BİR DÖNÜM NOKTASI"

Konuşmanın ardından, panelin başkanlığını Prof. Dr. Metin Yurdagür'ün yaptığı bir panele geçildi. Panele açılış konuşması yapan Prof. Dr. Yurdagür, 15 Temmuz darbe girişiminin Türkiye Cumhuriyeti tarihi için bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. Bu hain teşebbüsün, kendisini dini bir hareket olarak sunan bir yapılanmanın halka silah doğrultarak devlete el koyma girişimi olduğunu ve bu olayların ardından toplumda büyük bir aldatılmışlık travması yaşandığına dikkat çekti. Yurdagür konuşmasının devamında, bu durumla başa çıkabilmek için medya ve iletişim araçlarının doğru ve sağlıklı kullanılmasının önemine vurgu yaparak, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nü kutladı. Ayrıca, şehitlere rahmet, gazilere de şükran dileklerini iletti. Ardından, söz Prof. Dr. Fatma Zehra Pattabanoğlu'na verildi.



PATTABANOĞLU; "TOPLUMSAL ETKİLER, GENELLİKLE ORTA VE UZUN VADEDE ORTAYA ÇIKAR"

Pattabanoğlu, konuşmasında 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin, Türkiye'de yaşanan diğer darbelerden farklı bir şekilde gerçekleştiğini ifade etti. Bu başarısız girişimde Türk halkının direnişi sayesinde birçok şehit ve gazi verildiğini ve darbelerin toplumsal etkilerinin genellikle orta ve uzun vadede ortaya çıkacağını vurguladı. Pattabanoğlu, felsefi ve sosyo-psikolojik açıdan ele alındığında darbenin teorik ve pratik yönlerinin olduğunu belirtti. Ayrıca, darbenin dini travmalara yol açtığına dikkat çekerek dinin toplumun kültür, kurumlar ve değerlerini etkileyebildiğini, aynı şekilde toplumun da dinin etkisinde kaldığını ifade etti.



YEŞİLYURT; "İMANLI BİR KİŞİ MÜSLÜMANLIĞINI AÇIKÇA İFADE ETMESİ GEREK"

Son olarak, panelin son konuşmasını Prof. Dr. Temel Yeşilyurt gerçekleştirdi. Yeşilyurt, FETÖ'nün yol açtığı dini travmalardan bahsederken bazı önemli konuların öne çıkacağını belirtti. Bu travmalar arasında mutlak itaatin istismarı, peygamberliğin suiistimal edilmesi, uluhiyet inancının kötüye kullanılması, mehdi kavramının suistimali, takiyyenin yaşam biçimine dönüşmesi, ezoterik kült yapı, batıni yorum, modern haşhaşilik, kimlik silinmesi, lobi çalışmaları ve dini değerlerin değersizleştirilmesi gibi konulara değindi. Konuşmasında imanda açıklığın esas olduğunu vurgulayan Yeşilyurt, İslam'ın açıkça yaşanması gereken bir din olduğunu ve imanlı bir kişinin Müslümanlığını açıkça ifade etmesi gerektiğini söyledi.

Panel, teşekkürlerin ardından toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum