Hububat alımı 17 Temmuz’da başlıyor;

Hububat alımı 17 Temmuz’da başlıyor

Kastamonu Ziraat Odası Başkanlığı tarafından Toprak Mahsulleri Ofisi 2023 yılı hububat alımlarına yönelik bilgilendirme toplantısı yapıldı....

 Öte yandan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, lisanslı depo konusuna değinerek Kastamonu'da olması gerektiğini dile getirdi.

Toplantıya, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, TMO Çorum Başmüdür Yardımcısı Hakan Delioğlu, Kastamonu Şube Müdürü Erhan Kömürcü ve Memur Arife Şenel iştirak ettiler. Toplantıya aynı zamanda ziraat odası meclis üyeleri, muhtarlar katıldı.

Toplantı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur'un konuşması ile başladı. Daha sonrasında söz alan Başmüdür yardımcısı Hakan Delioğlu 2023 alımlarına yönelik açıklamalarda bulundu. Kastamonu toprak mahsulleri ofisinin bu sene şube statüsünde alım yapacağını tüm üreticilerin ürünlerini sezon içerisinde satın alacaklarını bu sezonda alımın Kırcalar Mevkii Karahasan Petrol tesislerinde yapılacağını açıkladı.  Geçen sezon 20 temmuzda alıma başladıklarını bu sezon ziraat odası ile yapılan istişareler sonucu hububatın erken olgunlaştığını ve alıma başlama tarihini öne çekmeyi planladıklarını dile getirdi ayrıca her sezon olduğu gibi TMO'nun bu sezonda randevulu alım yapılacağı ve randevu sisteminin bugün itibari ile başlayacağı duyuruldu. Aynı zamanda çiftçiler www.randevu.tmo.gov.tr adresinden randevu alabileceklerini ve 0366 212 35 86 nolu telefondan yardımcı olunacağını kaydetti. Üreticilerin tüm sorularını cevaplayan Hakan Delioğlu, Kastamonu Ziraat Odası ile beraber tüm çiftçilerimizin yanında olduklarını yeni bilgi ve istekleri olduğunda kendisini ve çekinmeden Erhan Kömürcü'yü arayabileceklerini belirtti. 2023 yılı hububat alım kampanyasına hem teknik personel hem de alt yapısıyla, kendisine yönelecek hububatın tamamını almak üzere hazır olduklarını ve çiftçilerin randevu sistemine uyması gerektiği vurguladı.

Toplantının ardından Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur ve üreticiler memnuniyetlerini ifade ederek Toprak Mahsulleri Ofisi yönetici ve çalışanlarına teşekkür etti.

2023 DÖNEMİ TMO HUBUBAT ALIM FİYATLARI

Makarnalık Buğdaylar, ton alım fiyatı koduna göre değişerek 8 bin 250 ila 9 bin 100 arasında belirlendi. Ekmeklik Buğdaylar, ton alım fiyatı koduna göre değişerek 7 bin 500 ila 8 bin 350 arasında belirlendi. Arpa,ton  alım fiyatı koduna göre değişerek 7 bin ila 7 bin 100 arasında belirlendi. Çavdar,Tritikale,Yulaf ise, ton alım fiyatı koduna göre değişerek 6 bin ila 6 bin 100 arasında belirlendi.



"BU YATIRIM SADECE KASTAMONU'YA DEĞİL ÇEVRE BÖLGELERE DE HİZMET VERMİŞ OLACAK"

Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur toplantı sonrasında yaptığı konuşmasında şunları kaydetti; "TMO son bir ayın içinde kalıcı ajansı açtı. Bunun için çok uğraştık bununla ilgili Özellikle Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı beye çok teşekkür ediyorum. TMO'nun Kastamonu'da kalıcı olması Kastamonu'nun önemli bir ihtiyacıydı. Çünkü Karabük ve Çankırı gibi yakın yerlerden TMO'nun ajansı yoktu. Bu yatırım aynı zamanda sadece Kastamonu'ya değil çevre bölgelere de hizmet vermiş olacak. Hem kalite ürünler hem de ekonomik olarak satışı gerçekleşiyor. Bu da Kastamonu için hayırlı oldu. TMO hububat alımı yapacak mı diye sürekli arıyorlar. Hububat alımı gerçekleştirilecek. Kastamonu'daki coğrafi yapı çok farklı. Taşköprü'de hasat 1-2 ay önce başlıyor, Devrekani Seydiler'e göre. Bunun ortalamasını almamaız lazım. Uzun süreli alım yapılamıyor. Yeri konusunda da Devrekani yol güzergahında bulunan alım yaptığımız aynı alanda yapılacak. Çünkü orası orta merkezde.

BUTUR'DAN LİSANSLI DEPO TALEBİ

Butur konuşmasında lisanslı deponun önemli olduğuna vurgu yaparak; Bu konunun özellikle üzerinde durmak istiyorum. Lisanslı depoyu vatandaşlar, müteşebbisler, işadamları yapabiliyor. Buna da TMO ayrı kira ödüyor. Lisanslı depo yapılırsa hem TMO oraya kira ödüyor hem de çok yönden işimize yarayacak. Mesela geçmiş yıllarda hayvancılık yapan üreticilerimize arpa desteği veriliyor. Lisanslı depomuz olmalı.  Mesela geçen yıl Çankırı ve Çorum'dan 400'ün üzerinde besicimiz oralardan arpa temin etmeye çalıştı. Kira ödeniyor çünkü. Kazan kazan mantığından gidiyor" dedi. 

RANDEVU SİSTEMİYLE ALIM YAPILACAK

Butur son olarak; "Bu arpa ve buğday randevu sistemiyle alınacak. Önceki yıllarda olduğu gibi aynı sistemle alınacak. Çünkü randevu sistemi olmazsa orada bir kargaşa yaşanır. Bir anda oraya yığılma olur ve vatandaş mağdur olur. Hem vatandaşın mağdur olmaması için, beklememesi için, randevu sistemiyle alım yapılacak" dedi.


"ÜRETİCİNİN ELİNDE ÜRÜN KALMAYANA KADAR BÜTÜN ÜRÜNLERİ TALİBİZ"

TMO Çorum Başmüdür Yardımcısı Hakan Delioğlu, konuşmasında; "Biz Çorum şube olarak alımlara başladık ayın 20'si itibariyle. Şuan günlük 8 bin ton civarında ürün alıyoruz. Kastamonu'ya da Allah nasip ederse 17 Temmuz'da çiftçilerimiz randevu alabilecekler. Geçen yıl buradan yüksek bir alım yaptık başkanımla beraber bazen çok zor günler geçirdik ama bu sene hızlı bir şekilde Kastamonu'da alım yapacağız. Bu sene avantajımız şu şekilde burası artık Şube Müdürlüğü olduğu için kendi kararlarını kendi verebiliyor. Açılması ve kapanması ile ilgili herhangi bir süre kısıtlaması yok. Biz çiftçinin elinde buğday olduğu sürece Çiftçi tarlasından bir çift getirdiği sürece hasılatın hepsini alacağız. Randevu sisteminin olması çiftçinin karına olan bir durum. Bazen bize kızıyorlar ya Böyle bir şeye gerek var mı getirelim direkt diyorlar ama Çiftçi için randevusunu alıyor çiftçiyi getiriyor ürünü teslim ediyor. günlük 200 ton civarında başlıyoruz geçen yıl 600 tona kadar çıkardık bu şekilde başlayacağız inşallah üreticinin elinde ürün kalmayana kadar bütün ürünleri talibiz. Burası 11 noktamız bugün itibariyle de 11 noktamızı açıyoruz 17 temmuz'dan itibaren randevular aktifleşiyor. Çiftçimiz ofise verdiği günden 1 ay sonra ücreti yatıyor."


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum