"Merhumun yıllar önce ektiği ilim tohumları yeşermiş";

"Merhumun yıllar önce ektiği ilim tohumları yeşermiş"

Kastamonu Üniversitesi (KÜ) ve Muhammed İhsan Oğuz Uygulamalı ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen 2. Muhammed İhsan Oğuz İlahiyat Araştırma Ödülleri kapsamında ödül töreni düzenlendi...

Kastamonu Üniversitesi (KÜ) ve Muhammed İhsan Oğuz Uygulamalı ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen  2. Muhammed İhsan Oğuz İlahiyat Araştırma Ödülleri kapsamında ödül töreni düzenlendi.

Kastamonu Üniversitesi Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi Konferans Salonu'nda düzenlenen ödül törenine Vali Avni Çakır, Kocaeli AK Parti Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, KÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Muhammed İhsan Oğuz Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Abdülhalik Muhammed Oğuz, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Atalan, Prof. Dr. Ömer Küçük ile Prof. Dr. Kasım Yenigün ile kamu, kurum ve kuruluşların temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.


Ödül töreni açılış konuşmasını yapan Muhammed İhsan Oğuz Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı  Oğuz, “Bu yarışma fikrini ortaya atan değerli hocamız Prof. Dr. Hasan Onat’ı huzurlarınızda rahmetle anıyorum. Geçen yıl pandemi sebebiyle ödül törenimizi tehir etmek zorunda kaldık. Bu süreç içerisinde de değerli hocamızı ahirete uğurladık. Süreç ilerlerken yine değerli hocalarımızdan Ahmet Nedim Serinsu hocamızdan tarafımıza bir teklif geldi. Kendisinin bu teklifini vakfımızla değerlendirip, memnuniyetle kabul ederek bu yarışmamızda en kıymetli iki ödül olarak doktora tezlerinde ve yüksek lisans tezlerinde özel olarak 'Hasan Onat Ödüllerini' yarışmamıza ilave ettik. Seçici kurulumuz bu yeni duruma göre faaliyetlerini yürüttü. Ödüle layık olan akademisyenlerimizi belirledi. Biz de bugün bu belirlenen akademisyenlere huzurunuzda ödüllerini takdim edeceğiz” dedi.

YURDAGÜR: “ÇOK KIYMETLİ BİR KÜLLİYATI BİZLERE MİRAS BIRAKMIŞTIR”

Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Yurdagür ise şu ifadeleri kullandı: “Osmanlının ilmi ve kültürel mirasının günümüze aktarılması sırasında görevinin alimleri arasında eser ve çalışmalarıyla temayüz etmiş çok mühim bir şahsiyet olan merhum Muhammet İhsan Oğuz beyefendi sadece Allah’a yönelik kulluk, sadece sevgili kulu ve resulü olan Hz. Peygambere tam bir bağlılık ve ümmet ferdi olma çabası içerisinde geçirdiği bir asrı aşan ömrü içinde numune-i imtisal olan hayatını bu gerçeğin bilinmesi ve yaşanmasına adamış ardında 100’ü aşkın eserden müteşekkir çok kıymetli bir külliyatı bizlere miras bırakmıştır. Bu güzel günde bizler ülkemizde ilahiyat alanında gerçekleştirilen akademik çalışmaları ödüllendirme faaliyetinin geleneksel bir örneği olma yolunda yürütülen çalışmaların ikinci ve önemli güçlü bir adımı olan İlahiyat Araştırma Ödülleri münasebetiyle bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu törene iştirakınız dolayısıyla herkese şükranlarımı sunuyorum.”

ATALAN: “ÖDÜLLER HER YIL İLAHİYATIN BÜTÜN KATEGORİLERİNDEN OLUŞMAKTA”

Muhammed İhsan Oğuz Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Atalan da, “Muhammed İhsan Oğuz İlahiyat Araştırma Ödülleri her yıl İlahiyatın bütün kategorilerinden oluşmakta ve aday gösterilenler arasında doktora ve yüksek lisans alanında ayrı ayrı beş ödül olarak verilmektedir. İlahiyat Araştırma Ödülleri ile ilgili alanda özgün, öncü ve çığır açıcı çalışmaları olan bilim insanlarına tevcih edilir. Aday gösterilen bilim insanlarının çalışmaları ve katkıları, İlahiyat Fakülteleri Jüri üyelerinin hakem görüşleri alınarak Seçici Kurul tarafından değerlendirilmektedir.  Ödüle hak kazananlar, bu değerlendirmeler dikkate alınarak Seçici Kurul tarafından belirlenmektedir. Bütün bunlarla beraber hem İlahiyat Fakültemiz hem de Muhammed İhsan Oğuz Uygulama ve Araştırma Merkezimizin üzerine düşen bilimsel bir panele yer verilecektir” diye konuştu.

 

 

TOPAL: “MUHAMMED İHSAN OĞUZ HAYATINI İLME ADAMIŞ”

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal ise Muhammed İhsan Oğuz’un hayatını ilme adadığını ifade ederek; "İslâm dini ve medeniyetinin dayandığı temel esaslardan birisi, ırk, din, dil ve coğrafya farkı gözetmeksizin tüm beşeriyeti muhatap alan İslami Dinine dair doğru, güvenilir ve sahih bilgiye ulaşarak bu bilginin insanlığın hizmetine sunulmasıdır. Doğru bilgi, hikmetli söz ve derin bir kavrayış ile ortaya çıkacak sulh, huzur ve ahlak temelli bir dünyaya duyulan ihtiyaç tarihin bütün dönemleri kadar günümüzde de kendisini hissettirmektedir. Mensubu olmakla iftihar ettiğimiz İslâm tarihi ve medeniyeti, bilgi, hikmet ve marifetin iman, akıl ve ahlâk ile estetik bir sentezi üzerine inşa edilmiştir. Ancak bilhassa son iki asırda tecrübe edilen gelişmeler karşısında insanlığa bir kurtuluş ümidi olarak sunulan bu estetik duyuş ve tavrın, hayata aktarılması hususunda yer yer kesintiler ile karşılaştığı görülmektedir. Bilgi, ahlak ve hayat arasındaki kopukluğun oluşturduğu ferdi ve içtimai boşluk hissiyatı, İslâm âlimleri, münevverleri ve ilim adamlarının üzerlerindeki mesuliyeti daha da artırmaktadır. Yüklenilmesi tarihi bir sorumluluk olan bu görev; inanç ve hayat arasındaki mesafeyi kapatarak, din ve ilimi birbirine rakip kılmadan bilgi, hikmet ve marifeti ahlâk, adalet ve merhametle buluşturacak bir medeniyetin tesis edilmesini ilahi rızaya talip bir amaç ile gerekli kılmaktadır” ifadelerini kullandı.

VİDİNLİOĞLU: “ÇOK BÜYÜK BİR HİZMETTE BULUNUYORLAR”

Evliyalar şehri Kastamonu’da böyle güzel etkinlikte olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu ise, “Üniversiteler ilmin ve hikmetin soluklandığı yerler. İnşallah pandemi sürecinde kaybettiğimiz mesafeyi çok kısa sürede tamamlarız. Oğuz ailesini çok yakından tanıyorum. Cenabı Allah hayır ve hasenatlarını kabul eylesin. Gerçekten çok büyük bir hizmette bulunuyorlar. Emeği geçen bir sürü akademisyenimizde var hepsine teşekkür ediyorum, başarılarılar diliyorum” şeklinde konuştu.

ÇAKIR:“MERHUMUN YILLAR ÖNCE EKTİĞİ İLİM TOHUMLARI YEŞERMİŞ”

İlk ödülü sahibine vermek için sahneye çıkan Vali Avni Çakır da yaptığı konuşmada şunları dile getirdi: “Kastamonu’nun içinde bulunduğu coğrafyası, kadim tarihi, kültür birikimi ve doğal güzelliklerinin yanında bağrından çıkardığı samimi fedakârilim aşığı Mevlana gönüllü insanlarının bu güzel memlekete hedefleri vardır. İlim aşığı Mevlana gönüllü insanlarımızdan birisi de hayatını ilime vakıf etmiş yaşadığı dönemde kız-erkek ağrımı gözetmeden evlatlarını ve çevresini yüksek tahsile teşvik etmiş. Kuran, sünnet ve tasavvuf alanında yaptığı ilmi çalışmaları ile 100 kişiden fazla insanın ortaya çıkmasına vesile olmuş merhum Muhammed İhsan Oğuz beyefendidir. Merhumun toprağa atılmış bir tohum gibi ortaya koyduğu eserlerin ve bu eserler üzerine yapılacak bilimsel araştırmaların geniş kitlelere ulaşması memleketimiz tarafından sahiplenilmesi ile mümkündür. Bu kapsamda üniversitemizin ilahiyat fakültesinde kurulan Muhammed Oğuz İhsan Uygulama Ve Araştırma Merkezi eserlerinin akademik camiaya sunulması açısından son derece önemli bir görev ifa etmektedir. Bu faaliyetler merhumun yıllar önce ektiği ilim tohumlarının da yeşermiş olduğunun bir göstergesidir."

Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından doktora ve yüksek lisans kategorisinde dereceye giren akademisyenlere ödül verildi. 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum