80 şaheser Kastamall AVM'de;

80 şaheser Kastamall AVM'de

Kastamonu Güzel Sanatlar Lisesi tarafından Kastamall AVM'de yıl sonu sergisi düzenlendi....

 Birbirinden güzel 80 eserin yer aldığı sergi, büyük ilgi gördü. Sergi açılışına Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu, Güzel Sanatlar Lisesi Müdürü Hadi Yılmaz, Resim Öğretmeni Nilay Özdinç, öğretmen ve öğrenciler katıldı.  Kurdele kesimiyle açılışı yapılan sergideki eserler yoğun ilgi gördü. Sergi Pazar gününe kadar açık kalacak.

"80 ESER VE 12 HEYKEL ESERİYLE BURADAYIZ"

Güzel Sanatlar Lisesi Resim öğretmeni Nilay Özdinç, sergi hakkında yaptığı açıklamada şunları kaydetti; "Yaklaşık olarak 12 yıldan beri Güzel Sanatlar Lisesi'nde Resim Öğretmenliği yapıyorum. Kadromuz toplamda 6 öğretmen. 6 öğretmenle 9, 10, 11, 12'nci sınıf öğrencilerine değişik sanat çalışmaları yapıyoruz. Okulumuzda desen ağırlıklı olmak üzere, akademik yaklaşımla 2 boyutlu yaklaşımları yani renkli resim yaklaşımları, bununla beraber heykel yaklaşımları grafik çalışmaları gibi birçok çalışmalarımız var. Çocuklar aynı zamanda sanat tarihi, güncel sanat uygulamaları gibi derslerle de beraber oluyorlar.  Tüm bu almış oldukları eğitimler doğrultusunda da çocuklar, 9'ncu  sınıftan itibaren değişik teknikler öğreniyorlar. Mesela 9'ncu sınıfta guaj boya ile başlıyoruz, pastel boya tekniğini gösteriyoruz, 10'ncu sınıfta sulu boya ve aynı zamanda yağlı boya eğitimlerine başlıyorlar. 11'nci sınıfta toz pastel gibi değişik tekniklerle devam ediyorlar, 12'nci sınıfa geldiklerinde de genellikle kendilerine ait özgün kendi ruhlarına uygun resimlerle çalışmalarını sürdürüyorlar. Şuan görmüş olduğunuz sergide yaklaşık 80 eser var. 80 eser de 9'ncu sınıftan 12'nci sınıfa kadar olan çocuklarımızın değişik kategorilerdeki başarılı eserlerini sergilemeye çalıştık. Portre konularımız, natürmort konularımız, kendi sürreal ya da benzer post modern eserler de mevcut. Aynı zamanda heykel atölyelerimizde yapmış olduğumuz bazı heykellerimizi de sergilemek istedik bu yıl. Dolayısıyla neredeyse tüm okulumuzun katılımıyla 80 eser ve 12 heykel eseriyle buradayız. Çocuklarımız çok mutlular, gururlular. Biz de onlarla çok gurur duyduk. 2022-2023 eğitim öğretim yılını bu şekilde tamamlamış olduk."

"YIL SONU SERGİLERMİZ GELENEĞİMİZ OLDU"

Yıl sonu sergilerinin artık gelenekselleştiğine vurgu yapan Öğretmen Özdinç; "Bu bizim bir geleneğimiz. Hem resim hem müzik bölümü öğrencilerimiz var okulumuzda. 2 gün önce de müzik bölümümüzün çalışmalarının sergilendiği bir konser yapıldı. Biz de yine eğitim öğretim yılı faaliyetlerimizde her yıl sene sonunda mutlaka bir sergi açıyoruz. Geleneksel oldu artık. Sergi çocuklarımızın motivasyonlarını çok ciddi etkiliyor. Sergiye çıkan öğrenci çok mutlu oluyor gurur duyuyor kendisiyle. Tüm misafirlerimize kendilerini gösterme imkanına sahip oluyorlar. Kendilerini ifade etme olanağı buluyorlar. Yaratıcılığı genişliyor. Amacımız eserlerimizi halka, Kastamonu'ya sunmak. Beğenilerini almak amacımız" dedi.  

"TEKNOLOJİNİN DE DEĞİŞİMİYLE POST MODERN ÇAĞA GEÇMEYE BAŞLADIK"

Resim alanında da artık dijitalleşmenin ve grafik tasarımı alanına yoğunlaştığını dile getiren Özdinç; "Resim tablodan bilgisayara kayıyor diyebiliriz. Şimdi modern dönem resimleri yapıyoruz ama yavaş yavaş dünya değişiyor, teknolojinin de değişimiyle post modern çağa geçmeye başladık. Bu post modern düzen içerisinde tabi ki dijital daha da etkin olmaya başlıyor. Halk her yerde görsel görüyor. Bu yaptığımız eserler insanları şaşırtmıyor. Ama bildiğiniz gibi 1900'lü yıllarda fotoğraf makinesi icat olana kadar resim oldukça revaçta olan bir şeydi. Modernizm ile beraber biraz daha amaç sanatsal resimler yapmakken, post modern süreç içersinde insanlar tavrını çok değiştirdi.  Örneğin Monalisa'ya bıyık takan bir Duchamp'tan bahsedebiliyoruz şuan. Ya da hepiniz duymuşsunuzdur duvara gerçek muz asan insanlar görüyoruz. Bunların hepsi biraz da sanatın farklı yönleri. Bunlar belki eleştirmek adına, belki değişik anlamlar katmak adına yapılan şeyler. 'Sanatın nesnesi nedir' sorusunu sorduruyor güncel sanat. 'Acaba illa etrafımızda gördüğümüz şeyler mi bizim nesnemiz olmalı, yoksa kavramsal mıdır?', 'Yapılanlar, zihinde mi başlar zihinde mi önemlidir, illa icraat gerekir mi?' soruları şu dönemde çok sorulan sorular.  Bizim okulumuz daha çok öğretmenliğe öğrenci gönderiyor. Resim bölümüyle beraber grafiksel sanatlar da revaçta oluyor. Zaten bizim ana branşlarımız bunlar" dedi.


"BİZ MEŞALEYİ ONLARA VERDİK ONLAR DA BAŞKA ÇOCUKLARA VERECEK"

Okulda verilen eğitimlere de değinen Özdinç son olarak şunları kaydetti; "Biz Güzel Sanatlar Lisesi'nde, desenle başlıyoruz, renkli çalışmalar öğreniyorlar, heykel öğreniyorlar, grafik tasarımı öğreniyorlar, seramik çalışmaları öğreniyorlar, estetik gibi güncel sanat uygulamaları gibi ebru gibi geleneksel sanatları veya farklı kültürel alanlarda da eğitim alıyorlar. Mezun olurken de gayet entelektüel düzeyi yüksek öğrenciler olarak mezun oluyorlar. Bu bizim için ayrı bir gurur. Çünkü Kastamonu köy kökenli bir şehri. Köylerden gelip yatılı olarak kalıyor öğrencilerimiz, burada bambaşka çocuklar olarak mezun oluyorlar. Bu bizim için çok büyük bir gurur kaynağı. Hep söylerim Ersizlerdere Köyü'nden bir öğrencimiz var mesela. Yurtta kalarak 4 sene boyunca eğitimini tamamladı. Çok da başarılı bir şekilde eğitimini tamamladı. Biz gurur duyuyoruz onunla. Biz meşaleyi onlara vereceğiz, inşallah onlar da  başka çocuklara uzatacaklar, böylelikle devam edecek bayrak yarışımız."

YILMAZ; "TASARIM, GELECEĞİN MESLEĞİ"

Konuyla ilgili Güzel Sanatlar Lisesi Müdürü Hadi Yılmaz da; "Günümüz koşulları öğrencilerimizi iş hayatı anlamında grafik tasarımına yönlendiriyor. Ayrıca öğrencilerimiz, grafik tasarımında dijital dünyanın gelişmesiyle beraber bu alanda almış oldukları birikimi, dijital ortamda daha farklı boyutlara ulaştırabilme imkanına sahip oluyorlar. Bunu da öğrencilerimiz değerlendirerek hem animasyon hem grafik tasarımı alanında iyi yerlere gelmeyi hedefliyorlar. Tasarım, geleceğin mesleği. Sanat da zaten bir nevi tasarım. Tasarımın öneminin artmış olması, dijital dünyanın bütün gençliğe hitap ediyor olması geleceğin geniş ufkunun olması, çocuklarımızı gerçek boyadan fırçadan alıp, biraz daha dijital dünyada bunu yansıtmaya itiyor" dedi.

"İLERİDE RESİMDEN DE İLERLEYEBİLİRİM AMA GRAFİK DÜŞÜNÜYORUM"

Güzel Sanatlar Lisesi 11'nci sınıf öğrencisi Öykü Nazlıcan Genç, eseri ile ilgili şunları dile getirdi; "Yağlı boya tabloları yapıyorum. Bugün sergimiz vardı, o sebeple buradayız. Herkesin ilgisini çekiyor eserlerimiz. İleride resimden de ilerleyebilirim ama grafik düşünüyorum. Güzel Sanatlar Fakültesi istiyorum. Büyükşehirler tercihim çünkü oralar bizler için daha geniş imkanların olduğu alanlar. Okulumuzdaki Grafik Tasarım dersleri ilgimizi çekiyor. Bu yönde bilgilendiriyorlar, yardımcı oluyorlar.

"DİJİTALİN ÖNÜNÜ BİRAZ DAHA AÇIK GÖRÜYORUZ"

Güzel Sanatlar Lisesi 11'nci sınıf öğrencisi İrem Sakallıoğlu da; "Portre çalıştık yağlı boyayla. Yanlış hatırlamıyorsam, Darwin'in bir tablosuydu. İnsanlar merak ediyorlar, gezerken ilgilerini çekiyor. Bu tür şeyler genellikle çok yok Kastamonu'da, o sebeple yapıldığında merakla inceliyorlar. Hoşlarına da gittiğini düşünüyorum. İleride Grafik Tasarım okumayı düşünüyorum. Dijitalden yürüteceğim işlerimi. Samsun Üniversitesi var şuanda kafamda henüz net emin olamasam da düşüncelerim şimdilik bu yönde.  Günümüzde artık dijitale döndüğü için bizler de bu alandan ilerlemek istiyoruz. Resim de alanımız olduğu için bu alanda bir ilerleme kaydetmek istedik. Dijitalin önünü biraz daha açık görüyoruz. Sevdiğimiz de bir bölüm" dedi.   

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum