Gal arılarıyla mücadeleye devam;

Gal arılarıyla mücadeleye devam

Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü'nde Kestane Gal Arısı ile mücadelesine tüm hızıyla devam ediyor....

Cide ilçesinde ormanlara bu sene 950 adet ‘Torymus sinensis bırakıldığı ve hafta başında gal arısı nedeniyle zarar gören ağaçlara 250 adet daha ‘Torymus sinensis bırakılacağı açıklandı. Öte yandan zararın artması nedeniyle Bursa Orman Bölge Müdürlüğü tarafından üretilen 50 adet Torymus Sinensis'in de Bozkurt ormanlarına bırakılacağı açıklandı.

TORYMUS SİNENSİS’LER  DOĞAYA BIRAKILMAYA DEVAM EDİLİYOR

Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü  (OBM) tarafından yürütülen Kestane Gal Arısı  (Dryocosmus kuriphilus)  ile mücadele çalışmalarına  2023 yılında da devam edildi. Bu kapsamda Kastamonu'nun kıyı kesimlerinde bulunan ve doğal olarak ormanlık alanlarda yetişen  kestane ağaçlarındaki zararlıya karşı biyolojik mücadele kapsamında Kestane Gal Arısı’nın larvalarını yiyerek beslenen ve laboratuar  ortamında çoğaltılan  ‘Torymus sinensis’ler  doğaya bırakılmaya devam ediliyor.

"GAL ARISI KASTAMONU İLK KEZ 2021 YILINDA GÖRÜLDÜ"

Türkiye’de ilk olarak 2014 yılında Yalova ile Bursa illerin de  görülen Kestane Gal Arısı 2021 yılında Kastamonu'da kestane ormanlarında ilk kez görüldü. Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü, kestane ağaçlarının tomurcuklarına yumurta bırakarak çiçek açmasını engelleyen ve zamanla ağaçları tamamen kurutan Kestane Balı, Kestane Meyvesi ve Ağaçlarının  gelişimine olumsuz etkisi olan Kestane Gal Arısı  mücadelesi için ilk aşamada  Cide Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde Orman Zararlılarıyla Mücadele Teşhis ve Tanı Laboratuarında Kestane Gal Arısı  ile beslenen ‘Torymus sinensis’  üretimine başlandı.

CİDE ORMANLARINA BU SENE 950 ADET ‘TORYMUS SİNENSİS’  BIRAKILDI

Konu ile ilgili Kastamonu OBM'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; "Laboratuar ortamında erkek ve dişi olarak çoğaltılan Torymus Sinensis’ler  Bölge Müdürlüğüne ait ormanlarda zarar gören kestane ağaçlarının dallarındaki yaprakların üzerine bırakılan 'Torymus sinensis'ler sayesinde Gal arıları ile biyolojik mücadele artırılacak olup ağaçlara verdiği zarar en aza indirgenecektir. 2022 yılında Kastamonu ili Cide ilçemizde kurumumuz tarafından kurulan laboratuarımızda  600 adet ‘Torymus sinensis’  üretilerek doğaya salınmıştır. 2023 yılında yine Cide laboratuarında üretilen 950 adet ‘Torymus sinensis’  Cide ilçemiz ormanlarına bırakılmıştır."

Öte yandan yapılan açıklamada, 250 adet ‘Torymus sinensis’ daha üretildiği ve ormanlarda zarar gören ağaçlara hafta başında bırakılacağı kaydedildi.

 BURSA OBM'DE ÜRETİLEN 50 ADET ‘TORYMUS SİNENSİS’  BOZKURT KESTANE ORMANLARINA BIRAKILDI

2023 yılında zararlının etki ettiği alanların artması üzerine Bursa Orman Bölge Müdürlüğü tarafından üretilen bin 50 adet ‘Torymus sinensis’  getirilerek, Bozkurt Orman işletme Müdürlüğü Kestane ormanlarına bırakıldı. 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum