KUZKA’dan ‘kadın gücü’ne tam destek;

KUZKA’dan ‘kadın gücü’ne tam destek

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (KUZKA) Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Kastamonu'da desteklenmeye hak kazanan projelerin sözleşmeleri, Kastamonu Valiliği toplantı salonunda düzenlenen törenle imzalandı...

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (KUZKA) Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Kastamonu'da desteklenmeye hak kazanan projelerin sözleşmeleri, Kastamonu Valiliği toplantı salonunda düzenlenen törenle imzalandı.

KUZKA Yönetim Kurulu Başkanı Vali Avni Çakır başkanlığında törene, Ajans Yönetim Kurulu Üyeleri Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu, Çankırı Valisi Abdullah Ayaz, Kastamonu Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu, Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, Kastamonu İl Genel Meclis Başkanı Güray Parçal, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, Çankırı TSO Başkanı Hayrettin Çelikten, Sinop TSO Başkanı Salim Akbaş, KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç ve proje ortağı kadın kooperatifi temsilcileri online olarak katıldı.

ÇAKIR: “KADININ ÜRETİMDEKİ ROLÜNÜN FARKINDAYIZ”

İmza töreni öncesi yaptığı konuşmada kadınların üretimdeki gücünü vurgulayan Vali Avni Çakır: ”Kuzey Anadolu Ajansının yönetimi, bu dönem itibariyle 2021-2022 yılı dönem çalışması ile Kastamonu’ya geçmiş durumda. Çankırı ve Sinop vali ve başkanlarımızı, üyelerimiz Kastamonu Valiliğimizde ağırlıyoruz. Kastamonu, Çankırı ve Sinop illeri olarak kadının üretimdeki rolünün farkındayız, bu konuda tüm üyelerimizle beraber destek irademiz en üst seviyededir. Yapmış olduğumuz proje ile beraber 8 tane kadın kooperatifimizi 3 ilde gücün ve emeğin platformu ile tek bir çatı altında toplayıp başta üretimle ilgili ihtiyaçlarının karşılanması daha sonra üretime atılması ve ulusal ve uluslararası dijital pazarlanması noktasında yapmış olduğumuz projeyi atacağımız imzalarla hayata geçireceğiz. 1 milyon TL civarında bir destekle kadın kooperatiflerimizi bu süreçte destekleyeceğiz” dedi.


GENÇ: “14 FARKLI KONUDA KADINLARIN EĞİTİM ALMASINI SAĞLADIK”

Törende açıklamalarda bulunan KUZKA Genel Sekreteri Serkan Genç ise, “2020 yılı itibariyle kadın kooperatiflerinin ve girişimci derneklerinin güçlendirilmesine yönelik sonuç odaklı programı uygulamaya başladık. Bu amacımız doğrultusunda kadın kooperatiflere farklı desteklerde bulunduk. Kadınların başarılı bir girişim oluşturabilmesi için tasarladığımız kadın örgütlenmeleri eğitim programı kapsamında iş planı, tanıtım, proje geliştirme, dijital pazarlama, ürün standardizasyonu, finansal yönetim gibi 14 farklı konuda kadınların eğitim almasını sağladık. Teknik destek programımız ile kadın kooperatiflerine ürün tasarım, ambalajlama, katma değerli ürün üretme gibi konularda danışmanlık desteği sağladık. Kadın kooperatiflerinin kuruluş, mevzuat, kooperatif yönetimi, ürün geliştirme ve pazarlama, kooperatifçilik kültürü ve finansman olmak üzere 6 başlıkta sorunları belirlemek ve çözüm geliştirmek üzere çalıştay düzenledik. Kadın kooperatifleri ve kadın girişimci derneklerini tek bir çatı altında buluşturma hedefinde olan bir Gücüm Emeğim Platformu’nu kadın örgütlenmeleri ile birlikte hayata geçirdik. Gücüm Emeğim Platformu: Kastamonu, Sinop ve Çankırı illerindeki kadın kooperatiflerini tek bir çatı altında buluşturma hedefiyle kurulmuştur. Platform, kooperatifçilik kültürü ve dayanışması bilinci doğrultusunda ortak sorunlarına ortak çözüm üretmelerini desteklenmektedir. Bu platform çalışmaları ile kadın emeği ile üretilen ürünlerin çeşitlendirilmesi, katma değerli hale getirilmesi, değer fiyatına ve doğru yöntemlerle pazarlanması ve e-ticaret uygulamaları ile satışının sağlanarak gelir getirici faaliyetlerin artırılması ve görünürlüğünün sağlanması hedeflenmektedir. Kalkınma ajansı olarak gücüm emeğim markasının tescil işlemlerini gerçekleştirdik. Yakın bir dönemde de gücüm emeğim e ticaret sitesine kullanıma açarak kadın kooperatiflerinin ürünlerini dijital ortamda satış yapmalarına olanak sağlayacak alt yapı üzerinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kadın kooperatiflerinin iyi uygulama örneği ziyaretleri yapmaları ve fuarlara katılım sağlamasına yönelik çalışmalar yapıyoruz. Önümüzdeki hafta düzenlenecek Yöresel Ürünler Fuarı katılmalarını sağlıyoruz. İllerimizin yöresel ürünlerini ve kooperatiflerini gücüm emeği platformu olarak fuarda tanıtma imkanları olacaktır. Kadın kooperatiflerinin hali hazırda yaptıkları ürünlere bölgesel ve ulusal pazardan talep bulunmaktadır. Fakat büyük markalar yüksek üretim kapasitesi ve düzenli üretim istemektedir. Kadın kooperatiflerinin ise yüksek hacimde üretim yapabilecek, paketleyecek makine ekipmanı yoktur. Bu nedenle özellikle ulusalda üretime dayalı iş birlikleri kuramamaktadırlar” diye konuştu.


“1 MİLYON TL DESTEK SAĞLANACAK”

Projeler ve paydaşları hakkında önemli bilgilere yer veren Genel Sekreter Genç, şunları kaydetti: “Kadın kooperatiflerinin geliştirilmesi ve üretim kapasitelerinin artırılarak kadınların ekonomik hayata katılımlarını sağlamak üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütülen ve uygulamasını yerelde kalkınma ajanslarının gerçekleştirdiği Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programına başvuru gerçekleştirilmiş ve desteklenmeye hak kazanmıştır. Proje yürütücüsü Kastamonu Valiliği, proje ortakları Çankırı Valiliği, Sinop Valiliği, 3 ilimizin İl Özel İdareleri ve 8 kadın kooperatifidir. 1 milyon 123 bin TL bütçeli projeye program kapsamında yüzde 89’una tekabül eden 1 milyon TL destek sağlanacaktır. Toplamda 145 üyeye sahip 8 kadın kooperatifine proje kapsamında makine ve ekipman desteği sağlanacaktır. Bu sayede düzenli ve yüksek hacimli üretim yapma imkanı elde edeceklerdir. Üretime katkısı bulunan tüm kooperatif üyelerinin düzenli olarak geliri artacak ve ekonomik hayatları iyileşecektir. Kadın kooperatiflerinin kurumsal kapasitesinin gelişmesi ile birlikte daha fazla üretim için daha fazla üyeye ihtiyaç duyacaklardır. Bu ise daha fazla sayıda kadının evinden, kooperatif mekanlarına gelerek ev dışı üretime ve dolayısı ile istihdama katılmalarını sağlayacaktır. Makine ve ekipman desteğinin yanı sıra proje kapsamında sosyal medya, dijital pazarlama, pazarlama stratejileri, kooperatif hukuku, kooperatifçilik kültürü, e-ticaret sitesi kullanımı konularında eğitimler düzenlenmesi ve 100 kişiye ulaşılması hedeflenmektedir. Dijital pazarlama yapabilmek için 80 ürünün görselleştirmesi yapılacaktır. Etkin tanıtım yapmalarına yönelik her kooperatifin tanıtım filmi oluşturulacaktır. Yine her kooperatifin marka tescil işlemleri proje kapsamında yapılacaktır. Her kooperatiften 5’er ürün olmak üzere toplamda 40 ürün için ürün içerik ve raf ömür analizlerinin gerçekleştirilecek ve bu sayede barkod almaları sağlanarak ulusal gıda zincirlerine satış imkanları artırılacaktır. Kadın kooperatiflerinin geliştirilmesi, kapasitelerinin artırılması ve daha fazla kadının güçlendirilmesi için başladığımız programımızın adım adım geliştiğini görmek bizler için mutluluk vericidir."



Kaynak:

İlgili Konular :
, , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum