Cide Belediyesi'nin borcu 3 milyon TL;

Cide Belediyesi'nin borcu 3 milyon TL

Cide Belediyesi Mayıs Ayı olağan toplantısını gerçekleştirdi. Cide Belediye Başkanı Eşref Mutlu, gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından söz alarak Belediyenin borçlanma konusuna değindi....

Başkan Mutlu yaptığı açıklamada Belediyenin bu ayla birlikte 3 milyon TL'ye yakın bir borcu olduğunu dile getirerek; "Belediyemizin kullanımına uygun faiz oranıyla bir kredi bulabilirsek, Enerjisa borçlarımız ve EYT'den emekli ettiğimiz arkadaşlarımız için borçlanmaya gitmemiz gerekiyor" dedi.

"EYT'DEN EMEKLİ ETTİĞİMİZ ARKADAŞLARIMIZ İÇİN BORÇLANMAYA GİTMEMİZ GEREKİYOR"

Cide Belediye Başkanı Eşref Mutlu Mayıs ayı olağan Meclis toplantısı sonrasında yaptığı konuşmada;  "Her yıl olduğu gibi Mayıs ayında bütçemizin yüzde 10'u kadar bir borçlanmaya gidiyorduk. Şuanda her ne kadar bir kredi koşulları uygun olmasa da önümüzdeki süreçte ne yaşayacağımızı faiz oranlarının ne olacağını bilmiyoruz. Ama belediyemizin kullanımına uygun faiz oranıyla bir kredi bulabilirsek Enerjisa borçlarımız ve EYT'den emekli ettiğimiz arkadaşlarımız için borçlanmaya gitmemiz gerekiyor. Onun için bu kesin bütçenin kaymakamlığımız tarafından onanıp gelmesi gerekiyordu. Muhtemelen bu hafta içi biter. Önümüzdeki haftanın sonuna doğru da Olağanüstü toplantıyla bunları gündeme alabiliriz. Aynı toplantıda bunları da gündem maddesi olarak ilave edip talep sahiplerini mağdur etmeden onları burada görüşebiliriz. İvedi bir şekilde İmar Komisyonu'nu toplamamamız lazım" dedi.

"BU KARARI ALDIK DİYE HEMEN UYGULAYACAĞIZ DİYE BİR ŞEY YOK"

Başkan Eşref Mutlu, EYT konusuna değinerek; "3 milyon liraya yakın olacak bu ay ile beraber. EYT'den 1 milyon 100 bin TL. Kamu içerisinde Belediyeler bulunmuyor. Bizim kendimiz tedarik etmemiz gerekiyor. Devletin açıkladığı Belediyeleri kapsamıyor. Biz bu kararı aldık diye hemen uygulayacağız diye bir şey yok. Belki kanunlar değişecek kurallar değişecek, bakacağız, piyasayı tartacağız. Şuanda kredi oranları her ne kadar yüksek olsa da krediler kapalı. Elektrik borçlanmamızı sizler de takdir edersiniz ki birden elektrik fiyatlarının yükselmesi bu 200-300 liradan 750 liradan aşağı gelmiyor. Mesela bu yıl gelen bütçemiz geçen yılın bütçesinin yarısı kadar. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın vergi gelirleri kaleminden, İller Bakansından para alıyoruz belediye olarak. Ama takdir edersiniz ki bütün bu olumsuzlukların yaşandığı dünyada devlet de bütün tahsilatlarını ödemedi. Belediye olarak biz de ödemedik. Yapılandırmalar var. Bu yapılanmayı bozuyoruz yine bir yapılanma çıkıyor. Aslında istifa eden de yok. Yani bir elin parmakları kadar bu kadar abonemiz içinde, yapılandıran da yok. Ama kanuni bir hak çıktığı için herkes istifade etme yoluna gidiyor. Biz de gidiyoruz, vatandaş da gidiyor. O yüzden belediyenin gelirlerinde ciddi bir düşüş var."

"KIŞIN SU GİDERİNİN FAZLA OLMASI MAKİNELERİN TAM ZAMANLI ÇALIŞMASINDAN KAYNAKLANIYOR"

Normal koşullarda belediyenin elektrik sarfiyatının yazın düşük olması gerektiğini dile getiren Başkan Mutlu; "Normal koşullar altında belediyenin yazın elektrik sarfiyatının düşük olması lazım ama nüfusu artıyor. İster istemez sarfiyatlarımız da artıyor. Su sarfiyatı, elektrik sarfiyatı artıyor. O kadar tezatlık var ki. Normalde kışın çok düşük olması lazım çünkü nüfus yok ama bakıyorsunuz kışın aşırı derecede yükseliyor. Bu, kanalizasyon teşkilatının yetersiz olması nedeniyle, su giderlerinin hep kanalizasyon hattına verilip aktarma ünitesinden devamlı makinelerin tam zamanlı çalışmasından kaynaklanıyor. Bu kısa vadede çözülebilecek bir sorun değil ama ileride ilçemizde bir alt yapı çalışmasının yapılması gerekiyor. Ancak öncesinde bir kaynak olması lazım sonrasında insanlarımızın da çok tahammüllü olması lazım. Doğalgaz işinde bile belki ilçenin geleceğini kurtaracak bir karardı ama  birden kapatamamanın Belediye olarak çok büyük sıkıntısını çekiyoruz.  Maliyeti çok büyük baktığımız gibi olmadı. Bir metre açalım bir metreyi kapatalım 15 kilometreyi hemen yapalım gibi olmuyor. Orası dökük burası çökük mecburen geçerken orayı da yapıyorsunuz. Yapıyorsunuz tekrar çöküyor, tekrar sökmemiz gerekiyor" dedi.

"İNANIN, BUNUN HESABINI YAPTIK"

AK Parti Cide Belediye Meclis Üyesi Güner Durası, konu hakkında söz alarak, belediyenin kış sarfiyatının düşmesi için ısınmanın elektrikle değil farklı bir yöntemle edinilmesiyle daha iyi olabileceğine vurgu yapması üzerinde Başkan Mutlu; "Biz onun hesabını inanın yaptık. Kömürün tonu ne kadar, verdiğimiz elektrik parası ne kadar inanın kömür yakmaktan elektrik 3'te bir daha uyguna denk geldi" dedi.

"SIKINTIMIZ, İNSANLARIN İKAMETGAHINI CİDE'YE ALDIRMAMASINDA"

Meclis Üyesi Durası'nın konuşmasının üzerine söz alan CHP Cide Belediye Meclis Üyesi Özgür Bağ; "Az önce elektrik pahalı gelir diye düşünüyorsunuz ya, faturaları özellikle tutuyorum. Şuan aşağı yukarı doğalgazla 100 metrekare bir evin ısınmasıyla aynı şekilde ısınıyor. Aynı zamanda sıcak suyu var bunun içinde, mutfak tüpü de yok. Kışın elektriğin, belediyenin maliyetinin bu kadar artırdığını düşünmüyorum. Sıkıntı şuradan kaynaklanıyor: Cide'de gerçekten bir nüfus var ama ikametgah yok. Maalesef dönüyoruz, dolaşıyoruz, hep başa geliyoruz. Yani insanlar zamanının çoğunu bu ilçede geçiriyor ama ikametgahına bakıyorsun ya Çayüstü köyünde ya Alibey köyünde ya Kurucaşile'de ya İnebolu'da ya Sinop'ta.. Yani tahmini kış nüfusumuz 17-18 bin. Bundan 3 aşağı 5 yukarı olur bir şey iddia etmiyorum maalesef insanlar niyeyse ikametgahını almıyor buraya" dedi.

"DOĞALGAZ BU KIŞ ALACAĞIZ"

AK Parti Cide Belediye Meclis Üyesi Güner Durası'nın bu kış doğalgaz alıp almayacaklarını sorması üzerine konuşan Başkan Mutlu; "Doğalgaz alacağız. İnşallah biraz daha rahatlatacağız belediye olarak. Doğalgaz ilçeye geldi. Benim kapıma ne zaman gelecek onu konuşuyoruz" dedi.  

"Bİ ZAHMET BAĞLAYIVERSİNLER"

Doğalgaz çalışmaları için söz alan CHP'li Belediye Meclis Üyesi Özgür Bağ; "Doğalgaz çalışması için gelen ekipler, bizim tesislerimizi kullanıyorlar. Bi zahmet belediyenin tesislerine de doğalgazı bağlayıversinler" dedi.

CİDE SOKAK HAYVANLARI BİRLİĞİ RUHSATI ALINDI

Başkan Eşref Mutlu son olarak Cide Belediyesi'nin Sokak Hayvanları Birimi'nin bittiğini ve ruhsatı aldıklarının veteriner hekim alarak resmiyete geçireceklerini açıkladı. İYİ Parti Cide Belediye Meclis Üyesi Yüksel Güçerdem, sadece 1 günde toplam 21 kısırlaştırma işleminin gerçekleştiğini kaydetti. 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum