Kastamonu’nun Mart ihracatı yüzde 28 azaldı;

Kastamonu’nun Mart ihracatı yüzde 28 azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2023 Mart ayı dış ticaret istatistiklerine göre; Kastamonu’da ihracat geçen yılın Mart ayına göre yüzde 28,2 azaldı....

2023 yılı Mart ayında Kastamonu’dan yapılan ihracat 10 milyon 891 bin dolar olarak açıklandı. Mart ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28,2 azaldığı görüldü.

Kastamonu’nun 2023 yılı Mart ayındaki ithalatı ise 16 milyon 64 bin dolar ile geçen yılın aynı ayına göre yüzde 36,8 oranında arttı.

Mevcut aydaki ithalat ve ihracat verileri toplanarak hesaplanan dış ticaret hacmi Mart ayında 26 milyon 955 bin dolar oldu.

EN FAZLA İHRACAT “KÜRK HARİÇ, GİYİM EŞYASI İMALATI” GRUBUNDA

Mart ayında Kastamonu’dan gerçekleşen ihracatın ISIC Rev4 ürün sınıflamasına göre dağılımı incelendiğinde ilk sırada 4 milyon 592 bin dolar ile “Kürk hariç, giyim eşyası imalatı” ürün grubu yer aldı. Bu ürün grubunu
3 milyon 931 bin dolar ile “değerli ana metaller ve diğer demir dışı metallerin imalatı” ürün grubu ve 768 bin dolar ile “diğer demir dışı metal cevherlerin madenciliği” ürün grubu takip etti. Mart ayında Kastamonu’dan ISIC Rev4 sınıflamasına göre 45 farklı ürün grubundan ihracat gerçekleşti.

63 farklı ürün grubunda gerçekleşen ithalatta ise ilk üç sırada 4 milyon 371 bin dolar ile “diğer pompa, kompresör, musluk ve vana imalatı” ürün grubu, 3 milyon 461 bin dolar ile “dokuma” ürün grubu ve 2 milyon 875 bin dolar ile “maden, taş ocağı ve inşaat makineleri imalatı” ürün grubu yer aldı.

İHRACATTA BİRLEŞİK KRALLIK, İTHALATTA İTALYA İLK SIRADA

Mart ayında Kastamonu’dan 45 farklı ülkeye ihracat yapılırken, ilk sırada 2 milyon 305 bin dolar ile Birleşik Krallık yer aldı. En fazla ihracatın gerçekleştiği ikinci ülke 1 milyon 602 bin dolar ile İspanya olurken, üçüncü sırada
1 milyon 482 bin dolar ile Almanya bulunuyor.

Geçtiğimiz Mart ayında Kastamonu’ya yapılan ithalatta ise ilk sırada 4 milyon 794 bin dolar ile İtalya, ikinci sırada 4 milyon 688 bin dolar ile Almanya ve üçüncü sırada da 1 milyon 404 bin dolar ile Birleşik Krallık yer aldı. Mart ayında Kastamonu’ya 41 farklı ülkeden ithalat gerçekleşti. 


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum