"Otizm, çalmadık kapı bırakmayacak";

"Otizm, çalmadık kapı bırakmayacak"

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü etkinliği çerçevesinde Halime Çavuş Özel Eğitim Anaokulu’nda program düzenlendi. Düzenlenen programda konuşan Kastamonu Özel Bireyler ve Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Huriye Boyraz; " Otizm çığ gibi büyüyor. Çalmadık kapı bırakmayacak....

Bizim başladığımızda otizmli 100 çocuktan bir tane idi. Ben şu anda 30 çocuktan bir tanesinin otizmli olduğunu düşünüyorum.  Bizler otizm özel bireylerimiz tanı aldığı ilk andan itibaren elimizden geldiğince aileye, çocuklarımıza destek olmaya çalışıyoruz. Kapılarımız herkese açık. Aman tanı almakta geç kalmasınlar" ifadelerine yer verdi. 

 

Halime Çavuş Özel Eğitim Anaokulu Müdürü Erol Çelikel, Yardımcısı Hilmi Böcek, Özel Bireyler ve Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Huriye Boyraz, Akay, Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu İl Temsilcisi Lütfiye Kimbil, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi sahibi Ali Akay Yücebıyık, öğretmenler, Kastamonu Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü Polis Memurları, Polis Maskotu Polican, Halime Çavuş Özel Eğitim Anaokulu öğrencileri ile özel bireyler ve aileleri katılım sağladı.

Kastamonu İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğünde görevli polis memurları ile polis maskotu 'Polican' da etkinlikte yer alarak,  eğitim gören çocuklarla dans edip müzik eşliğinde çeşitli oyunlar oynadı. Eğitim gören öğrencilere balon dağıtıldı, yüzleri boyandı.

ÇELİKER; " HER 36 KİŞİNİN BİRİNDE OTİZM GÖRÜLMEKTEDİR"

Halime Çavuş Özel Eğitim Anaokulu Müdürü Erol Çelikel yaptığı konuşmasında; "2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü etkinlikleri kapsamında okulumuza ziyaret eden Özel Bireyler ve Aileleri Derneği ve Emniyet Personeli Maskot ekibiyle beraber gelen emniyet görevlilerine çok teşekkür ediyoruz.  Otizm gün geçtikçe çoğalmakta. Şu anda her 36 kişinin birinde otizm görülmektedir. Otizm için eğitim çok önemlidir. Eğitime ne kadar erken başlanırsa o kadar iyidir. Kastamonu'da bu eğitimi veren okulumuz sıfır yaş ve sıfır ve sıfır yaştan 79 aya kadar bütün öğrencilere eğitim vermektedir.ve otizmle karşılaşan herkesin erken bir şekilde eğitime başlaması gereklidir. Ne kadar erken eğitime başlanırsa o kadar çok yol alınır” dedi.

KİMBİL; " İLERLEYEN ZAMANLARDA DA GÜZEL ETKİNLİKLER YAPMAYI PLANLIYORUZ"

Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu İl Temsilcisi Lütfiye Kimbil konuşmasında; “Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu il temsilcisiyim. Kastamonu’da bu faaliyetimiz 2023 faaliyet programımızda yer alan Dünya Otizm Farkındalık Günü etkinliği olarak yapmış bulunmaktayız. Özel Eğitim Halime Çavuş Anaokulumuzla  beraber bu etkinliği yapmak istedik. Müdürümüz de sağ olsunlar uygun gördüler, birlikte yaptık. Faaliyetimizin içeriğinde jimnastik etkinliği, jimnastik programı parkur çalışmaları var. Çocuklarla beraber işte hareket eğitimi ve aynı zamanda drama müzik etkinliğimiz vardı. Güzel bir etkinlik oldu. Öğretmenlerimizle birlikte güzel bir katılım oldu. Bu etkinliği yaptığımız için açıkçası biz de çok zevk aldık. Güzel sonuçlar aldık. İlerleyen zamanlarda da güzel etkinliklerde hocalarımızla Müdür Bey'le iletişime geçerek güzel etkinlikler yapmayı planlıyoruz” dedi. 

BOYRAZ; "ÇOCUĞUMU KABULLENDİRMEK İÇİN 6 AYDA BİR ANAOKULUNUN HEM TEMİZLİĞİNİ HEM YEMEĞİNİ HEM ÖĞRETMENLİĞİNİ YAPTIM"

Özel Bireyler ve Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Huriye Boyraz ise; “Kastamonu’muzda otizm tanı aldıktan sonra Halime Çavuş Özel Eğitim Anaokulu’muzun ilk andan itibaren hizmetleri bizleri çok çok mutlu etti. Gerçekten çocuklardaki farklılığı 1-2 ay geçtikten sonra fark edip gözlemleyebiliyoruz.  Kastamonu'da küçük otizmli bireylerimiz için Halime Çavuş Özel Eğitim Anaokulu'nun imkânları şartları içinde okul müdürümüz Erol Hocam, Hilmi hocam Öğretmenlerimiz çocuklarımızla birebir yakından ilgilenmekte.  Yıllar öncesine baktığımda gerçekten bu okul çok kıymetli ve mucize gibi. Otizmli bireylerimizle birebir ilgilenmekte. Çocuklar okula başladıktan 2-3 ay sonrasında biz farkı kendimiz fark etmekteyiz. Öğretmenlerimiz donanımlı. Zaten Okul Müdürümüz temelden gelen bir insan. Otizmi iyi bilen bir insan, Hilmi Hocam da yıllardır özel eğitimde çocuklarımızla beraberler. Hepsine çok çok teşekkür ediyorum. Gerçekten bizim ilk tanı aldığımız döneme baktığımda, bu okul çok kıymetli. Mucizevi gibi bir şey, ben herkese çok teşekkür ediyorum, emeklerine sağlık. Sabah çocuklarımızı kapıdan alıp eğitim verildikten sonra tekrar evlerine bırakılması gerçekten 15 yıl öncesine göre mucize. Çünkü biz çocuklarımıza ne okul bulabildik, ne bir anaokuluna kabul ettirebildik. Ben çocuğumu kabullendirmek için 6 ayda bir anaokulunun hem temizliğini hem yemeğini hem öğretmenliğini yaptım. Tek oğlumu kabul etsinler yanında dursunlar diye. Erol Müdürüme, Hilmi Hoca'ma öğretmenlerimize, rehber personelimize, servis görevlilerine kadar bu okulumuzdan gerçekten çok memnunuz. Belki de Karadeniz bölgesinde okulumuz tektir. Her birine çok teşekkür ediyorum" dedi.

"OTİZM ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR"

Otizm farkındalığının artırılması gerektiğine vurgu yapan Huriye Boyraz; "Otizm çığ gibi büyüyor. Çalmadık kapı bırakmayacak. Bunun için önlemini almak zorundayız. Ne kadar erken tanı olursa çocukların hayata kazandırılması noktasında çok o kadar önemli. Bizim başladığımızda otizmli 100 çocuktan bir tane idi. Ben şu anda 30 çocuktan bir tanesinin otizmli olduğunu düşünüyorum. Ne kadar erken hayata katarsak çocuklarımızı kendi hayatlarını idame ettirecek seviyeye geliriz. Tanı almakta insanlar geç kalmasın. Bizlerin dernek olarak çocuklarımızı otizmde de en iyi yere geldiğini düşündüğümüz ve gelişimlerini kendimizin de birebir gözlemlediği haftada bir atlı terapimiz var. Merkez spor salonumuzda özel sporcular çalışma salonumuz var. Özel çocuklarımızla birebir öğretmenlerimiz ilgilenmekte. Bizler otizm özel bireylerimiz tanı aldığı ilk andan itibaren elimizden geldiğince aileye, çocuklarımıza destek olmaya çalışıyoruz. Kapılarımız herkese açık. Aman tanı almakta geç kalmasınlar. Her gün altın dönem dediğimiz çocuklukta otizm çok önemli” ifadelerini kullandı.


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum