Meslekler de siyaset de  dönüşecek;

Meslekler de siyaset de dönüşecek

Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA) Başkanı hemşehrimiz Zafer Küçükşabanoğlu, CNN Türk'ün konuğu oldu...

Küçükşabanoğlu yapay zekanın gelecekteki yeri ve meslek dönüşümlerinin yaşanacağını belirterek, bazı meslek gruplarının kendilerini teknolojik olarak bilgi birikimi yapmaları konusunda uyardı. Danimarka'da Yapay Zeka Partisi'nin kurulduğunu ve Japonya'da robotların belediye başkanı adayı olduğunu belirten Küçükşabanoğlu, yapay zekanın sadece meslek alanlarını değil, siyaseti de yakın zamanda  değiştireceğini kaydetti.  

Yapay zeka hayatın her alanında yaygınlaşıyor. Araştırmaya göre 300 milyon kişi işsiz kalabilir. Yatırım bankası Goldman Sachs'ın araştırma raporuna göre yapay zeka dolayısıyla 300 milyon kişinin işsiz kalacağı belirtiliyor. Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA) Kurucusu Başkanı hemşehrimiz Zafer Küçükşabanoğlu, CNN Türk'e konuk olarak bu konu üzerine değerlendirmelerde bulundu.

"KORKU VE KAYGI DUYAN TARAFTA DEĞİLİM, HEYECAN DUYAN TARAFTAYIM"

Goldman Sachs'ın raporu hakkında konuşan Küçükşabanoğlu; "Siyaset arenasında bir de politik ekonomi konusu var. Çünkü siyaset için ekonomi çok önemli. Siyaset arenasının da insanlara istihdam sağlaması lazım. Siyasetin işsizliğe panzehir üretmesi lazım. Eminim ki 15 Mayıs'tan sonra bu konuları çok daha fazla gündeme almak zorunda kalacağız. Yapay zeka biz insanların yaptıkları işi, makinelerin yapması olarak kısa bir tanım geçebiliriz.Yapay zekayı herkes robotlar olarak biliyor ama yapay zekanın sadece alt başlıklarından bir tanesi robotlar. Yatırım bankası Goldman Sachs'ın raporu çok ilginç bir rapor. 300 milyon tam zamanlı işçinin yerine geçebilir yapay zeka diyor. Ben korku ve kaygı duyan tarafta değilim, heyecan duyan taraftayım. Çünkü korku ve kaygı duymanın hiçbir anlamı yok. Merak ve heyecan tarafında olmak ve bilgi birikimini yükseltmek çok daha mantıklı. Dünya ekonomik formu da geçtiğimiz aylarda yapay zekanın 2025 yılına kadar 87 milyon istihdam kaybına yol açacağını söyledi. Bu bardağın boş tarafı. Ama dolu tarafına baktığınız zaman yaklaşık 90 milyon da yeni istihdam yaratacağını söylüyor. Yapay zeka tabi ki bazı meslekleri dönüştürecek, bazı mesleklerin kaybolmasına yol açacak. Ama bu Goldman Sachs'ın raporunda da dikkat çeken bir nokta var. Yapay zeka 300 milyon tam zamanlı işin yerine geçebilir diyor ama aynı zamanda yeni işlerin ortaya çıkmasına da neden olabilir ve verimliliğin daha da yükselmesini sağlayabilir diyor. Yani biz burada aslında kaybolacaklara değil, var olacaklara odaklanmamız lazım. Korku ve kaygı yaymaktansa biraz daha heyecan ve merak duygusunda olmak gerekiyor diye düşünüyorum" dedi.

"YAPAY ZEKA GELECEĞİN DEĞİL BUGÜNÜN TEKNOLOJİSİ VE EKONOMİK KALKINMANIN İTİCİ GÜCÜ OLACAK"

Küçükşabanoğlu, 4'ncü Sanayi Devriminin sonunda olduğumuzu ve bu dönemin itici gücünün de yapay zeka olduğunu vurgulayarak, şunları dile getirdi; "Birinci Sanayi Devriminin itici gücü buhardı. İkinci Sanayi Devriminin itici gücü elektrikti. Üçüncü Sanayi Devriminde ise bilgisayardı. Şimdi bu devirlerde hep ekonomik dönüşümler oldu. Şimdi 4'ncü Sanayi Devriminin sonundayız ve itici güç yapay zeka. Bu dönüşüm hızlandı ve en çok mesleklerde olacak. 1988 yılında yayınlanan Amerika'daki bir gazetede matematik öğretmenleri, 'Hesap makinesi yasaklansın' diye protesto yapmışlar. Aradan 35 yıl geçmiş, şimdi ChatGBT yasaklansın diye tweet atan öğretmenlerimiz var. Dönüşüme karşı çıkmaktansa dönüşüme adapte olmak lazım. Tabi ki yapay zekanın önemi çok büyük. Yapay zeka 2030 yılına kadar 16 trilyon dolarlık bir ekonomik hacim yaratıyor. Yapay zeka artık geleceğin değil, bugünün teknolojisi ve ekonomik kalkınmanın da itici gücü olacak."

"DÖNÜŞÜME İNANACAĞIZ"

İnsanların bu teknolojinin gelişiyle ilgili neler yapması gerektiği hakkında da konuşan Küçükşabanoğlu; "Peki biz insanlar ne yapacağız; Dönüşüme inanacağız, dünyanın sayfa değiştirdiğine inanacağız. Ne yaparsak yapalım, teknoloji ile yapacağız. Siz bir hukukçuysanız teknolojiyle ilgilenmek zorundasınız, doktorsanız teknolojiyle ilgilenmek zorundasınız. Yani her dönüşüm yeni dönüşümlerin habercisi. Mesela Metaverse kavramı çıktı, heyecan ve merak duyuyoruz. Metaverse polisi diye bir meslek türetildi. ChatGBT diye bir dijital asistan çıktı ve ChatGBT Analisti mesleğini türetti. Biz yeni mesleklere adapte olursak tabi ki yeni mesleklerimiz olacak. Ama bu yeni mesleklere adapte olmak için yetkinliklere ihtiyacımız olması lazım ve teknolojiye inanmamız ve dönüşüm tarafında olmamız lazım."

"YAPAY ZEKA , SİYASETİ DE YAKIN DÖNEMDE BAYA DEĞİŞTİRECEK"

Küçükşabanoğlu, yapay zekanın siyasette de yerini almaya başladığını dile getirerek şunları kaydetti; "Danimarka'da Yapay Zeka Partisi kuruldu, Japonya'da robot belediye başkan adayları var. Yapay zeka sadece meslekleri değil, siyaseti de yakın dönemde baya değiştirecek."

GELECEKTE ETKİLİ OLACAK OLAN MESLEKLER

Zafer Küçükşabanoğlu, son olarak gelecekte etkili olacak mesleklere de değinerek;  "Özellikle gelecekte çok popüler olacak yapay zekanın dönüşeceği meslekleri saymak istiyorum. Yapay Zeka Mahremiyet Uzmanı, ChatGBT Analisti, Metaverse Polisi, İklim Teknolojileri Uzmanı... Özellikle kasiyer, banka çalışanı, emlakçı, matbaa operatörü ve kuryelerin biraz daha teknolojik bilgi birikimlerini artırmaları gerektiğini ve dönüşüme ayak uydurarak yapay zekanın yeni yaratacağı mesleklere bakmalarını tavsiye ederim" dedi. 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum