Pompeipolis’te ödenek çıkmazı;

Pompeipolis’te ödenek çıkmazı

YILLIK KAZI STATÜSÜ KAZANAN POMPEİPOLİS’TE ARAZİ ÇALIŞMALARI ÖDENEK YETERSİZLİĞİ NEDENİYLE DURDU...

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinin Zımbıllı Tepe’sinde yer alan tarihi Paflagonya bölgesinin başkenti Pompeiopolis Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları yapılan girişimlerle birlikte 1 yıllık kazı statüsü kazandı. Daha öncesinde 3 aylık zaman diliminde yapılan kazı çalışmaları artık 12 aylık kazı statüsüne kavuştu. Ancak yıllık kazı statüsü kazanan Pompeipolis Antik Kenti’nde arazi çalışmaları, 2 ayın sonunda, Bakanlık tarafından gönderilenödeneğin yetersizliği nedeniyle durdu.

Roma döneminde Anadolu'nun en büyük kentleri arasında bulunan Pompeiopolis Antik Kenti'nde 2006 yılında başlatılan kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kastamonu Müze Müdürlüğü ve Taşköprü Belediyesi’nin desteğiyle devam ediyor. Kazı statüsünde yapılan değişiklikle birlikte artık çalışmalar, yıl boyu devam edecek.

Arazide ayrıca mevsim şartlarının da etkili olması sebebiyle kış aylarında çalışılamadığı ancak en azından 6 ay devam edilebileceği kaydedildi. Bunun için de Bakanlıktan gelen ödeneğin yeterli olmadığı ve bir sponsora ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

“12 AY BOYUNCA ARKEOLOG VE RESTORATÖRLER BURADA ÇALIŞMALARINI SÜRDÜREBİLECEK”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Taşköprü Belediyesi’nde görevli Arkeolog Barış Sağıroğlu; “Kazı çalışmaları artık yıllık kazı statüsü kanadı. Ancak kazı çalışmalarının 12 aya çıkması demek, 12 ay boyunca arazide çalışma olacak anlamına gelmiyor. Çünkü Kültür Bakanlığı tarafından ödenen ödenek işçilerin burada yaklaşık 1-2 ayını karşılayabiliyor. Burada en az 6 ay arazi çalışması olabilmesi için bir sponsora ihtiyacımız oluyor. Kazı çalışmalarının yıllık statüye kavuşmasının avantajı, 12 ay boyunca görevli arkeologlar, restoratörler,arazi çalışması olmasa bile depo çalışmaları yapılabilecek. Restoratörler çalışmalarını sene içerisinde ihtiyaç halinde sürdürebilecek. Sezon kapanmamış oldu ama arazi çalışmalarımız 2 ay süresince devam etti ve bitti. Geçtiğimiz sene de hemen hemen 2 ay sürmüştü” dedi.

“TİYATRO BASAMAK SIRALARININ, ANA CADDE ÜZERİNDE KULLANILMIŞ OLDUĞUNU GÖRDÜK”

Pompeipolis Antik Kenti’nde bu yıl Roma Villası, Roma Caddesi üzerinde yoğunlaştıklarını ifade eden Sağıroğlu; “Bu yıl Roma Villası ve Caddesi için odaklanıldı. Burada görsel anlamda içinde mozaik alanının olduğu bir villamız, caddemiz ve bir de tiyatromuz var. Mutluluk Tanrıçası’nın olduğu mozaikli alanımız mevcut.  O alanda komple mozaik taşları söküldü, altı düzeltildi ve mozaik taşları geri yerine konuldu. Bu alanımızda bir de Roma Villamız mevcut. Bu villa, geç Roma, erken Bizans dönemine tarihlendirilen bir Roma Villası. 900 yıl boyunca kullanılmış ve zaman içerisinde ilave odalar da eklenilmiş. Geniş bir yapıya ulaşmış. Bir de alanımızda Roma Caddesi olarak geçen bir caddemiz var. 1700 yıllık bir cadde bu. Enteresan bir özelliği de var roma caddemizin.Bu yol 1700 yıllık bir Roma yolu. Burada Roma döneminde kullanılan bir tiyatro alanı var. Roma’dan sonra tiyatro işlevini yitiriyor. Tiyatronun basamak sıraları çeşitli yapılarda devşirme olarak kullanılmış. Ana caddesi üzerinde debazı bölümlerde o tiyatroya ait basamak sıralarının kullanılmış olduğu görülüyor” ifadelerine yer verdi. 






Kaynak:

İlgili Konular :
, ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum