Kalp krizi neden olur ? kalp krizinin nedenleri nedir ?;

Kalp krizi neden olur ? kalp krizinin nedenleri nedir ?

kalp krizinin nedenleri nelerdir ? kalp krizine neler sebep olur ?...

Kalp Krizi Nedir?

Bir kalp krizi şey bloklar kan akmaya ne olur kalbin o ihtiyacı olan oksijeni alamayan böylece.

 

Her yıl bir milyondan fazla Amerikalı kalp krizi geçiriyor. Kalp krizleri ayrıca miyokard enfarktüsü (MI) olarak da adlandırılır. "Myo" kas anlamına gelir, "kardiyal" kalbe atıfta bulunur ve "enfarktüs" kan akımının olmaması nedeniyle doku ölümü anlamına gelir . Bu doku ölümü kalp kasınızda kalıcı hasara neden olabilir.

 

Kalp Krizi Belirtileri

Kalp krizi belirtileri şunları içerir:

 

Göğsünüzde veya kolunuzda veya göğüs kemiğinizin altında rahatsızlık, baskı, ağırlık, sıkışma, sıkışma veya ağrı

Sırtınıza, çenenize, boğazınıza veya kolunuza giren rahatsızlık

Dolgunluk, hazımsızlık veya boğulma hissi (mide ekşimesi gibi hissedilebilir)

Terleme , mide rahatsızlığı , kusma veya baş dönmesi

Şiddetli zayıflık, endişe , yorgunluk veya nefes darlığı

Hızlı veya düzensiz kalp atışı

Belirtiler kişiden kişiye veya bir kalp krizinden diğerine farklılık gösterebilir. Kadınların şu kalp krizi semptomlarına sahip olma olasılığı daha yüksektir :

 

Olağandışı yorgunluk

Nefes darlığı

Mide bulantısı ya da kusma

Baş dönmesi veya baş dönmesi

Bağırsaklarınızda rahatsızlık. Hazımsızlık gibi hissedilebilir .

Boyun, omuz veya üst sırtta rahatsızlık

Bazı kalp krizlerinde herhangi bir semptom ("sessiz" miyokard enfarktüsü) görmezsiniz. Bu, şeker hastalığı olan kişilerde daha yaygındır .

 

Angina bir durum veya hastalık değildir. Bu bir semptomdur ve bazen kalp krizine işaret edebilir. Duygular normal aktiviteler veya eforla ortaya çıkabilir, ancak daha sonra dinlenerek veya nitrogliserin aldığınızda kaybolur .

 

Şunları hissedebilirsiniz:

 

Göğsün ortasında basınç, ağrı , sıkışma veya dolgunluk hissi

Omuz, kol, sırt, boyun veya çenede ağrı veya rahatsızlık

Kötüleşirse, 5 dakikadan fazla sürerse veya nitrogliserin aldıktan sonra düzelmezse 911'i arayın. Doktorlar buna “kararsız” angina” diyor ve bu, gerçekleşmek üzere olan bir kalp kriziyle ilgili olabilecek bir acil durum.

 

Bunun yerine, en yaygın tür olan "kararlı" anjinanız varsa, semptomlarınız genellikle önceden tahmin edilebilir tetikleyicilerle (güçlü bir duygu, fiziksel aktivite , aşırı sıcak ve soğuk sıcaklıklar ve hatta ağır bir yemek gibi) ortaya çıkar. Dinlenirseniz veya doktorunuzun reçete ettiği nitrogliserin alırsanız semptomlar kaybolur.

 

 

Kalp Krizi Nedenleri

Sizin kalp kası oksijen açısından zengin kanın sabit bir kaynağı ihtiyacı var. Koroner arterleriniz kalbinize bu kritik kan akışını sağlar. Eğer varsa koroner arter hastalığı , bu arterler daralır ve kan yanı olması gerektiği gibi akamaz. Kan kaynağınız engellendiğinde, kalp krizi geçirirsiniz.

 

Yağ , kalsiyum, proteinler ve inflamatuar hücreler atardamarlarınızda plak oluşturmak için birikir. Bu plak birikintileri dışta sert, içte yumuşak ve duygusaldır.

 

Plak sert olduğunda dış kabuk çatlar. Buna yırtılma denir. Trombositler (kanınızda pıhtılaşmaya yardımcı olan disk şeklindeki şeyler) bölgeye gelir ve plak çevresinde kan pıhtıları oluşur. Bir kan pıhtısı atardamarınızı tıkarsa, kalp kasınız oksijene aç kalır. Kas hücreleri kısa sürede ölür ve kalıcı hasara neden olur.

 

Nadiren koroner arterinizdeki bir spazm da kalp krizine neden olabilir. Bu koroner spazm sırasında, atardamarlarınız kısıtlar veya spazm açıp kapatarak kalp kasınıza giden kan akışını keser ( iskemi ). Dinlenirken ve ciddi koroner arter hastalığınız olmasa bile olabilir.

 

 

Her koroner arter, kalp kasınızın farklı bir bölümüne kan gönderir. Kasın ne kadar hasar gördüğü, tıkalı arterin beslediği alanın büyüklüğüne ve atak ile tedavi arasındaki süreye bağlıdır.

 

Kalp kasınız kalp krizinden hemen sonra iyileşmeye başlar. Bu yaklaşık 8 hafta sürer. Tıpkı bir cilt yarası gibi , hasarlı bölgede bir yara izi oluşur. Ancak yeni yara dokusu olması gerektiği gibi hareket etmiyor. Yani kalp krizinden sonra kalbiniz o kadar fazla pompalayamaz. Bu pompalama yeteneğinin ne kadar etkileneceği, yara izinin boyutuna ve konumuna bağlıdır.

 

Kalp krizi geçirirsem ne yapmalıyım?

Kalp krizinden sonra tıkalı arteri açmak ve hasarı azaltmak için hızlı tedaviye ihtiyacınız vardır. Kalp krizinin ilk belirtilerinde 911'i arayın. Kalp krizini tedavi etmek için en iyi zaman semptomlar başladıktan sonraki 1 veya 2 saattir. Daha uzun süre beklemek, kalbinize daha fazla zarar ve daha düşük hayatta kalma şansı demektir.

 

Acil servisleri aradıysanız ve gelmelerini bekliyorsanız, bir aspirin (325 mg) çiğneyin. Aspirin, kan pıhtılarının güçlü bir inhibitörüdür ve kalp krizinden ölüm riskini %25 oranında azaltabilir.

Kaynak:

İlgili Konular :
, , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum