6 atölyede, Kastamonu'ya özgü ürünler üretiliyor;

6 atölyede, Kastamonu'ya özgü ürünler üretiliyor

Kastamonu Halk Eğitim Merkezi (HEM), son zamanlarda açtığı kurslarla farkını ortaya koyuyor. Kuzeykent'te bulunan ek hizmet binasında 6 ayrı atölye ile üretim de yapılıyor. Ek hizmet binasında, sedef, telkari, ahşap oymacılığı, ahşap boyama, tekstil atölyesi, Geleneksel Türk Sanatları atölyeleri faaliyet gösteriyor. Bunların yanı sıra 2 ay sonra da seramik atölyesinin kurulacağını dile getiren Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ebubekir Yiğit; "Amacımız Kastamonu'ya özgü olan ürünleri çıkarmak" ifadelerine yer verdi....




Özellikle sadece dikiş nakış üzerine açılan kurslarla sınırlı kalmayan, Kastamonu'ya özgü sanat dallarının da gelişmesi amacıyla farklı kurslar açan Kastamonu HEM adından sıkça söz ettiriyor. HEM Müdürü Ebubekir Yiğit, Halk Eğitim Merkezinde açılan kurslar ve Kuzeykent ek binadaki atölyeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

YİĞİT; "AHŞAP OYMACILIĞI ALANINDA BİR DEVAMLILIK OLSUN İSTEDİK"

Kuzeykent'te açılan ek binada da 6 ayrı atölyede faaliyetlerini devam ettiren Kastamonu Halk Eğitim Merkezi, bu atölyelerde üretilen ürünlerin teşhirini ve satışını ana binada gerçekleştiriyor. Amaçlarının Kastamonu'ya özgü ürünler çıkarmak olduğunu dile getiren HEM Müdürü Ebubekir Yiğit;  "Bizim aslında çok kaliteli personelimiz, eğitimcilerimiz var. Fakat farklı yerlerde çalışıyorlardı. Kendi atölyelerimiz yeteri kadar yoktu. Biz de 3-4 sene önce çalışmasını yaptık. Öncelikle kurumun fiziki tadilatını yaptık. Sonrasında ise atölye konusunda vakit harcayalım istedik. Bizim amacımız insan yetiştirmek. İnsan yetiştirdiğimiz zaman ürün ortaya çıkıyor. Bu ürünün de devamının gelmesi gerekiyor. Kastamonu'da iyi olunan ahşap oymacılığı alanında bir devamlılık olsun istedik. Bununla ilgili Kuzeykent'te ek bina bulduk. Buranın tadilatı yapıldı ve bize teslim edildi. Bizler de burada 6 ayrı atölye açtık. Sedef, telkari, ahşap oymacılığı, ahşap boyama, tekstil atölyesi, geleneksel Türk Sanatları atölyesi... Yaklaşık 1 buçuk-2 ay sonra da seramik atölyemiz kurulacak. Bizim buradaki amacımız Kastamonu'ya özgü olan ürünleri çıkarmak. Buradaki satış da onun sonucudur. Atölyelerde ürettiklerimizi burada teşhir ve satış olarak sunuyoruz insanlarımıza. Deri dokuma, ahşap, takı, tasarım, oyuncaklardan oluşan bölümlerimiz var. Satış alanımızda en büyük sıkıntımız görüntüydü. Çarşının merkezinde olmamıza rağmen yine de yeterince dikkat çekmiyordu. Sebebi de fiziki şartlarıydı. Biz de bunu bir mimar arkadaşımızla çalıştık, burayı nasıl daha güzel hale getirebiliriz, dışarıdaki insanları buraya nasıl çekebiliriz diye kafa yorduk. Çünkü bizler tamamen yöresel ve doğal ürünler yapıyoruz. O sebeple insanların gidip herhangi bir yerden değil de Halk Eğitim Merkezi'nden ürün alması Kastamonu adına daha farklı bir durum bizim için ve memleket için. Biz de tavandan tabana kadar yeniledik. Bunu da Halk Eğitim Merkezi'nin kendi imkanlarıyla yaptık" dedi.

"EKİP İŞİ OLMAYINCA HİÇBİR ŞEY OLMAZ"

Kastamonu Halk Eğitim Merkezi'nin açılan kurslardan verilen eğitimlere kadar fark yaratmasının sebebi üzerine konuşan Yiğit; "Yaklaşık 5 sene önce kurum müdürlüğüne başladım. Müdür yardımcısı arkadaşlar ve diğer arkadaşlarımla oturup, toplantılar yaparız, istişare yaparız. Burada yapılan her şeyde tüm arkadaşlarımızın çok büyük emeği vardır. Zaten ekip işi olmayınca hiçbir şey olmaz. Halk Eğitimleri incelediğim zaman klasik kurslar diyebileceğimiz el işi kursları var. Oysa ki Halk Eğitim Merkezi'nde şuan bile 3 bin 674 kurs mevcut. Bu kurslar, spor, sanat, mesleki alandan kurslar. Her türlü alandan kurslar mevcut. Siz insanları nasıl kanalize ederseniz öyle gider. Hep dikiş nakış tarzı kurslara yönlendirildiği için böyle gitmiş. Oysa biz toplumun her kesiminden insanın bu kursları almasını istedik. Bir işadamı da kurslarımıza gelsin, üniversite öğrencisi de gelsin, ev hanımı da gelsin, çocuk da gelsin, engelli de gelsin... Bunun için gayret gösteriyoruz. Bunun sonucunda görme engellilerin tiyatro başlangıcı bizimledir. Kursları bünyemizde açıldı. Özel bireylerimiz için, ritim kurslarımız var. Bunun dışında aromatik bitki yetiştiriciliği kurslarımıza yoğun talep var. TKDK'dan destek alabilen yenilenebilir enerji kurslarımız var. Dijital kurslarımız, finansal okuryazarlık, dijital okuryazarlık kurslarımız var. Adını sayamayacağım çok farklı açtığımız kurslar var. Bunlar üzerine yoğunlaştık. Eğitim kursları verdik. Muhtarlarımıza kurslarımız var. Sosyal iletişim kurslarımız oluyor. Mesela belediyenin de geçmişte otobüs personellerine iletişim kurslarını verdik. Talep olduğu zaman da vermeye devam ediyoruz" diye konuştu. (Nihan Kıran ) 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum