Çay içmek zararlı mı ? işte çay içmenin faydaları ve zararları;

Çay içmek zararlı mı ? işte çay içmenin faydaları ve zararları

birçoğumuz çay tüketiyor ve fazla tüketenlerde bulunuyor. peki çay tüketmenin faydaları ve zararlarını biliyor muydunuz ? bu haberimizde çay tüketmenin faydaları ve zararlarını sizlere sıralıyoruz....

çayın faydaları

Çay, antioksidan özelliği ile insan vücudu üzerinde birçok olumlu etkiye sahip olabilir. Bu sonuçlar şu şekilde sıralanabilir:

 

1. Kalp sağlığı için çay önerilebilir

 

Siyah çay, koroner kalp sağlığı için faydalı olan flavonoidler olarak adlandırılan bir grup antioksidan içerir. Çayla birlikte flavonoidler sebzelerde, meyvelerde, koyu kırmızı şarapta ve bitter çikolatada bulunur. Flavonoid tüketmek tipik olarak aşırı kan basıncı, kolesterol ve trigliserit seviyeleri veya obezite gibi kalp hastalığı için birçok risk unsurunu sınırlamaya yardımcı olabilir.

 

Randomize yönetilen bir çalışma, 12 hafta boyunca siyah çay almanın trigliserit değerlerini %36, kan şekeri düzeylerini %18 ve LDL/HDL plazma oranını %17 azalttığını buldu. Başka bir bilgi, günde üç fincan siyah çay içenlerin koroner kalp hastalığına yakalanma riskinde %11'lik bir azalma olduğunu buldu.

 

Çay ayrıca kan basıncını düşürmede etkili görünüyor. Randomize, kontrollü bir çalışmada, altı ay boyunca günde üç fincan siyah çay içenler, plasebo grubunun aksine sistolik ve diyastolik kan basıncında önemli bir düşüş olduğunu doğruladı.

 

2. Çay bağırsak sağlığını iyileştirebilir

 

Siyah çayda keşfedilen polifenoller, iyi bakterilerin patlamasını teşvik ederken Salmonella gibi korkunç bakterilerin büyümesini engelleyerek sağlıklı bir bağırsak dengesinin korunmasına yardımcı olabilir.

 

Ek olarak, siyah çay, tehlikeli maddeleri öldüren ve bağırsak mikro organizmasını ve bağışıklığı genişleten antimikrobiyal özellikler içerir, bu da sindirim sisteminin astarını onarmaya yardımcı olur.

 

3. İnme Riskini Azaltmaya Yardımcı Olabilir

 

Siyah çay üzerine yapılan araştırmaların bir başka büyüleyici sonucu da felç riskini azaltmasıdır.

 

10 yıl boyunca 74.961 kişiyi takip eden bir araştırmada, günde 4 fincan veya daha fazla siyah çay içenlerin, çay içmeyenlere göre felç geçirme riskinin %32 oranında azaldığı tespit edildi.

 

Farklı araştırmaların değerlendirilmesiyle ilgili bir bilgide, günde üç fincandan fazla çay (siyah veya tecrübesiz çay) içen kadın ve erkeklerin, bir fincandan daha az içenlere kıyasla felç riskinin %21 daha az olduğu bulundu. günde çay. Bu sonuçlar gözlemsel çalışmalardan geldiğinden, onları doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

 

4. Çay, Kan Şekerini Düşürebilir

 

Siyah çay, vücutta insülin kullanımını artırmaya yardımcı olduğu tespit edilen molekülleri taşıdığından, şekersiz içildiğinde kan şekeri üzerinde güzel etkiler bulunmuştur.

 

Hücreler üzerinde bir in vitro öğrenmede, çayın insülin arttırıcı özellikleri ve faktörleri incelendi. Sonuçlar, siyah çayın insülin aktivitesini 15 kattan fazla artırdığını gösterdi. Ayrıca çayda bulunan epigallocatechin gallate adlı bir bileşiğin de insülin seviyelerini arttırdığı bulunmuştur.

 

5. Çaydaki bileşenler çoğu kanser hücresi üzerinde etkili olabilir

 

Bir in vitro çalışmada, çaydaki polifenollerin çoğu kanser hücresi üzerindeki etkileri analiz edildi. Çalışmanın sonucunda, siyah ve yeşil çayın çoğu kanser hücre patlamasını düzenlemede ve yeni cep telefonu büyümesini azaltmada da rol oynayabileceği kanıtlandı.

 

Başka bir çalışma, siyah çaydaki polifenollerin meme kanseri üzerindeki sonuçlarını analiz etti. Siyah çayın hormona bağlı meme tümörlerinin ortaya çıkmasını engellemede de yardımcı olabileceği gösterilmiştir.

 

Siyah çay ve çoğu kanser hücresi arasındaki bağlantıya daha net bir şekilde karar vermek için insanlarda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

 

6. Odaklanmayı Artırabilir

 

Siyah çay, kafein ve L-theanine olarak bilinen, uyanıklığı ve odaklanmayı artırabilen bir molekül içerir. L-theanine, beyindeki alfa aktivitesini artırarak gevşeme ve daha yüksek odaklanma sağlar.

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum