Kalp Ağrısı Neden Olur? Nasıl Kalp Sağlığı Korunur? Kalp Ağrısı Nedir?;

Kalp Ağrısı Neden Olur? Nasıl Kalp Sağlığı Korunur? Kalp Ağrısı Nedir?

Kalp ve göğüs yerlerinde meydana gelen ağrılara genel olarak kalp ağrısı denir. Çoğunlukla kalple ilgili bir hastalığın ardından meydana gelen kalp ağrısı; kaburga incinmesi, ya da kas sorunları gibi farklı sebeplerde de meydana gelebilir.Rahatsızlığın merkezine bağlı olarak bazen uzun sürmeyen bir tedavi ile problem ortadan kalkarken bazen daha kapsamlı ve detaylı tedavilere ihtiyaç duyulur....

Kalp Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Kalbi besleyen damarların daralması ve kapanması veya tıkanması nedeniyle kalp yeterince oksijen alamaz ve bu yerde kalp ağrısı sorunu meydana gelir.

Ancak çoğu süre kalp ağrısı göğüs ağrısı ile genelde karıştırılabilir.Kalp ağrısı sanılan göğüs bölgesi ağrıları, kalple veya göğüsle ilgili herhangi bir rahatsızlığın sonucunda oluşabileceği gibi farklı sebeplerle de oluşabilir. Bu yerde kalp ağrısı sebep olur, sorusunun cevabı olarak aşağıdaki gibi uzun bir liste bizlerin karşısına çıkar:

Kroner arter darlığı veya tıkanıklığı

Kalp kası iltihabı

Perikardit (kalp zarı iltihabı)

Mitral kapak

prolapsusuAort kapağı darlığı

sorunuAort yetersizliği sorunu ya da aort disseksiyonu (ana damarın yırtılması)

Akciğer hastalıkları

Zatürre

Göğüs zarı

İltihabı

Astım

Özofajial reflü,

Özofagus (yemek borusu) spazmı ve yırtılması

Ülser

Hipertansiyon

Anemi (kansızlık)

Hipoksi (dokularda oksijen azalması)

Kas problemleri

Kaburga incinmeleri

Göğüs bölgesinde bulunan sinir sıkışmaları

Depresyon ve kardiyak psikoz gibi sıkıntılar da kalp ağrısının sebebi olabilir.Kalp ağrıları başladığında ağrının kalp ve göğüs yerlerindeki hangi sorundan kaynaklandığı hastalar tarafından genelde bilinemez, bu sebeple ağrılar ciddiye alınmalı ve ağrı sorununun basit tedbirlerle halledilemeyeceği bilinmelidir.

Zira kalp ağrısı diğer türlü bir ağrı türü değildir, sıradan ve basit olan ilaçlarla kolayca giderilemez.Kalp Ağrısı Belirtileri Nelerdir?Kalp ağrılarının sebepleri tespit edilip erken bir zamanda teşhis konulmaz ise ağrılar kalp krizine bile dönüşebilir. Peki kalp ağrısı nasıl ve ne şekilde anlaşılır diye soracak olursanız, aşağıdaki belirtileri size sıralayabiliriz:Göğüs bölgesinde ortasını tutan ve/veya boyna, çeneye, sol tarafa doğru veya sırta yayılan ağrı sorunu

Nefes darlığı

Çarpıntı

Baş ve ense ağrıları

Yorgunluk ve halsizlik

Öksürük

Bacaklarda ve karında ödem (şişme)

Hazımsızlık

Yutma güçlüğü

Morarma

Bayılma

Gelişen teknoloji ile kalp atışının deri üzerinden görünür kılabilecek teknolojinin üretilmesi gün geçtikçe yaklaşıyor. Sağlık alanında bizi büyük gelişmeler beklemekte.

Kalp Sağlığını Korumak İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Etrafımıza baktığımızda, hatta en yakınlarımızda bile karşılaştığımız en önemli rahatsızlıklardan birisi kalp hastalıklarıdır. Günümüzde yaşanan ölümlerin çoğunun nedeni olarak kalp hastalıkları gösterilmektedir.Kalbimiz hayatımızı sürdürmemiz için en önemli organımızdır. Bu nedenle de kalp sağlığına önem verilmeli ve sağlıklı bir hayat sürmek için kalbimizi korumalıyız.Bunun için de sağlıklı beslenmeye dikkat etmeli ve düzenli olarak spor yapılmalıdır. İşte kalp sağlığınızı korumanız için dikkat etmeniz gerekenler şunlardır.Hazır gıdalardan uzak durulmalıdır.Yağ kullanımı azaltılmalıdır.Hayvansal yağların kullanımı azaltılmalı, bunun yerine ayçiçek, soya, mısırözü ve zeytin yağı gibi yağlar tüketilmelidir.Kızartma türü yiyeceklerden uzak durulmalı, yiyecekleri ızgarada pişirmeye özen gösterilmelidir.Şeker tüketimi azaltılmalıdır.Beyaz un yerine kepekli un tercih edilmelidir.Sütü tüketirken yağsız olmasına ve konsantre süt olmamasına dikkat edilmelidir.Salam, sosis, sucuk gibi şarküteri ürünleri tüketilmemelidir.Sebze yemekleri yemeye özen gösterilmelidir.Günde 5 porsiyon kadar sebze ve meyve tüketilmelidir.Kırmızı et yerine balık, tavuk ve hindi gibi beyaz etler tercih edilmelidir.Protein içeren baklagillerin tüketimi arttırılmalıdır.Ceviz ve fındık gibi içerisinde Omega 3 bulunan, antioksidan özelliği yüksek olan kuruyemişlerden tüketilmelidir.Sigara ve alkolden uzak durulmalıdır.Düzenli olarak spor yapmakta kalp sağlığı için önemlidir.Stresten uzak durarak sakin bir yaşam sürmekte kalp sağlığına iyi gelir. 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum