‘72 projeye 395 milyon lira harcandı’;

‘72 projeye 395 milyon lira harcandı’

Kastamonu İl Özel İdaresi’nin 2022 yılı çalışmalarıyla ilgili, Vali Avni Çakır başkanlığında basın bilgilendirme toplantısı düzenlendi. İl Genel Meclisi salonundaki toplantıya, Vali Çakır’ın yanı sıra; Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Nida Sinsi, İGM Başkanı Güray Parçal ve İl Özel İdaresi şube müdürleri katıldı....

ÇAKIR; "BSK YOL ENVANTERİMİZİ 623 KİLOMETREYE ÇIKARDIK"

Özel İdare’nin 2022 yılı çalışmaları hakkında bilgilendirmede bulunan Vali Avni Çakır; “2022 yılı, hem köy yollarında hem de içme sularında oldukça yoğun bir sezonumuz oldu. 2021 yılında 11 Ağustos sel felaketinden sonra programlı işlerimizde, KÖYDES çalışmalarımızda aksamalar olmuştu. Dolayısıyla o işlerimizin de bu yıla sarkmasıyla beraber 2022 yılı programlarımızda bir yoğunlaşma oldu. İlimiz genelinde uygulanan 68 adet proje kapsamında 174 kilometre BSK yol yapımını tamamladık. BSK yol envanterimizi yüzde 38 oranında artırarak 623 kilometreye çıkardık. İdaremiz, iş gücü ve makine parkı imkanlarıyla KÖYDES projesi dahil 107 kilometre 2’nci kat asfalt çalışması yaparak mevcut sathi kaplama yollarımızı iyileştirmeye çalıştık. Toplam 62 bin 816 ton BSK ve rotmiks malzeme ile yaklaşık bin km uzunluğundaki sathi kaplama yolumuzda asfalt yama çalışmaları gerçekleştirdik. KÖYDES projesi dahil toplam 177 bin 770 metrekare kilitli parke çalışması yaptık. Çoğunlukla seyyar konkasörlerimizde üretilen kaliteli stabilize malzemeyi kullanarak bin 440 km stabilize malzemeli bakım çalışması yaptık. Beton bariyer, çelik oto korkuluk, trafik işaret levhaları ve yol çizgileri ile köy yollarında trafik güvenliğini artırmaya çalıştık. 276 metre beton bariyer, 830 metre çelik oto korkuluk çalışması gerçekleştirdik. 57 köy yolumuzda 132 kilometre uzunluğunda trafik işaretleme çalışması gerçekleştirdik. BSK yollarımızın bir kısmında Karayolları Bölge Müdürlüğümüzün desteği ile yol çizgi çalışması yaptık” dedi.

"18 İLÇEMİZDE TOPLAM 101 BİN 295 METREKÜP STABİLİZE MALZEME ÜRETİLDİ"

Bölgemizde meydana gelen sel afetlerinden sonra yapılan çalışmalara da değinen Vali Çakır; “Gerek afetten kaynaklanan, gerekse mevcutta var olan sanat yapıları ihtiyacını; köprü, menfez, istinat duvarı, hendek kaplama, taş tahkimatlar, koruge boru, CTP boru ve beton büz çalışmaları ile gidermeye çalıştık. 2021 ve 2022 yıllarında yaşanan sel afetleri sonucunda hasar gören 44 adet köprünün 23 adedini ihalesini gerçekleştirdik. Bu köprülerin halen 10 adedinde fiilen yapım işleri devam etmektedir. 14 adet köprünün ise proje çalışmaları tamamlanmak üzere olup yakın bir tarihte ihale edilecektir. 2 adet köprünün proje çalışmalarına başlanmış olup, 5 adet köprünün kesit kontrolü sonrasında yeniden yapımı yerine onarımına karar verilmiştir. 37 adet menfez yapımı tamamlanmış olup, 31 adet menfez yapımı devam etmektedir. 49 menfez yapımı ise ihale aşamasındadır. 7 adet istinat duvarı yapımı tamamlanmış olup 2 adet istinat duvarı yapımı devam etmektedir. Toplam 5 bin 167 m beton hendek kaplama çalışması tamamlanmıştır. 124 bin 822 metreküp taş tahkimat çalışması tamamlanmıştır. Köy yollarımıza 19 bin 694 metre koruge boru, 627 metre CTP boru 818 metre beton büz konulmuştur. Yoğun kar ve yağmur sonrası oluşan heyelan ve yol bozulmalarını gidermek için yoğun bir şekilde çalıştık. BSK ve asfalt yama çalışmaları için ikisi idaremize ait, bir adedi ise kiralık olmak üzere 3 asfalt plentinde toplam 230 bin 96 ton BSK ve rotmiks üretimi yapıldı. Malzemeli bakım çalışmalarının kalitesini artırmak için idaremize ait 3 seyyar konkasörle 18 ilçemizde toplam 101 bin 295 metreküp stabilize malzeme üretildi” ifadelerini kullandı.

KARLA MÜCADELEDE 729 BİN LİTRE AKARYAKIT HARCANDI

2022 yılında gerçekleştirilen karla mücadele çalışmaları ile ilgili de bilgi veren Çakır; “Son yılların en fazla kar yağışını alan ilimizde köy yollarımızı en kısa sürede açmaya çalışarak kesintisiz ulaşımı sağlamaya çalıştık. Sorumluluk sahamızdaki köy yollarımız yoğun kar yağışı sebebiyle 5 bin 247 defa kapandı. 9 bin 837 km yol ağımızda 52 bin 732 kilometre karla mücadele çalışması yapıldı. Bu çalışmalarda 147 adet ana iş makinesi yer aldı. 2022 yılı karla mücadele kapsamında 729 bin 728 litre akaryakıt harcaması yapıldı. Orman Bölge Müdürlüğü ve DSİ Bölge Müdürlüğü bu çalışmalarda destek oldu” dedi.

151 MİLYON TL’LİK ÖDENEĞİN 148 MİLYONU HARCANDI

Köy içme suyu altyapılarını geliştirdiklerini söyleyen Vali Çakır; “Öncelikle suyu yetersiz veya şebekesi bulunmayan ünitelerimiz olmak üzere içme suları yapım, tesis geliştirme ve bakım onarım çalışmalarına ağırlık verdik. 30 adet yeni depo, 16 adet depo bakım onarım, 85 adet kaynak sıhhileştirme işi bizzat idaremizce yapıldı. Bu projeler kapsamında 252 bin 210 metre içme suyu hattı döşendi. Ayrıca köylere 120 bin 590 metre boru yardımı yapıldı. İdaremize ait personel ve makine imkanlarıyla 28 adet sondaj kuyusu açılarak 2 bin 803 metre delgi yapıldı. İlave olarak KÖYDES projesi kapsamında etüt, proje ve kontrollükleri idaremizce yapılan 158 adet içme suyu projesi uygulandı. Sulama projelerine ağırlık vererek tarımsal üretimin artmasını destekliyoruz. Tarım İl Müdürlüğümüz ile birlikte uyguladığımız IFAD projeleriyle 33 bin 191 metre sulama iletim hattı yapılarak 633 hektar alanın uygun şartlarda sulanması sağlandı. Taşköprü İlçesinde bulunan Küçüksu göletinin bozulan vanaları idaremiz tarafından Türkiye’de çok az uygulanan bir yöntemle değiştirildi. 2 adet foseptik ve doğal arıtma tesisi ile 1 adet yağmur suyu deşarj hattı yapımı gerçekleşti. Ayrıca köylere 17 bin 833 metre kanalizasyon borusu yardımı yapıldı. İdaremize ait laboratuvarda 202 adet toprak analizi, 90 adet sulama suyu analizi 135 adet içme suyu analizi yapıldı. KÖYDES projesi kapsamında 2022 yılında ilimize toplam 151 milyon 709 bin TL ödenek tahsis edilmiş olup mevcut durumda 148 milyon 349 bin 576,17 TL harcama yapılmıştır” şeklinde konuştu.

"SEL ZARARININ GİDERİLMESİ KONUSUNDA BÜYÜK ÇABA SARF EDİLDİ"

27 Haziran tarihinde yaşanan sel afeti sırasında ve sonrasında acil müdahale çalışmalarının koordinasyonunda Özel İdare’nin önemli bir rol üstlendiğini vurgulayan Avni Çakır şöyle konuştu; “AFAD Başkanlığımızın talebi üzerine ilimize gelen Belediye ve İl Özel İdarelerine ait araçların akaryakıt, yedek parça, lastik vb. ihtiyaçları idaremiz tarafından yerinde giderilmiştir. Bu araçlarla birlikte gelen personelin ve diğer destek ekiplerinin barınma ve iaşesi büyük ölçüde idaremizce sağlanmıştır. Bölgelere dağıtılan araçların sevk ve iradesinde personellerimiz aktif rol almıştır. Diğer taraftan idaremiz sorumluluk alanı sahası içinde bulunan ve afetten zarar gören alt yapımızın tespiti, geçici veya kalıcı olarak zararın giderilmesi konusunda idaremizce büyük çaba sarf edilmiştir. 2021 yılında 12, 2022 yılında 14 adet olmak üzere toplam 26 ana iş makinesi ve aracı makine parkımıza dahil ettik. 1 adet seyyar konkasör, 2 adet ekskavatör, 3 adet yükleyici, 4 adet greyder, 8 adet beko-loder, 1 adet damperli kamyon, 1 adet çöp kamyonu, 5 adet 4x4 arazili araç, 1 adet 47 kişilik otobüs idaremiz hizmetinde kullanılmaya başlandı. Bunun yanı sıra; 3 adet hidrolik kırıcı, 1 adet kar küreme bıçağı, 1 adet riper ataşmanlarını da mevcut iş makinelerimizin çalışma kapasitesini artırmak amacıyla satın aldık. 2022 yılında yapılan çalışmalarda 2 milyon 830 bin 135 litre akaryakıt kullanıldı. Bu miktara KHGB’ler tarafından doğrudan satın alınan akaryakıt dahil değildir. İdaremiz araç ve iş makinelerinde oluşan 2 bin 105 adet arızaya gerek atölyelerimizde gerekse seyyar tamir ekiplerimizce müdahale edildi. Sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere destek olabilmek için spor kulüpleri, okullar, dernekler ve çeşitli kurumlara 111 kez otobüs veya minibüs türü araç görevlendirildi. İlimiz içinde veya dışında çıkan yangınlara destek amaçlı olarak arozöz, hafriyatın temizliği için kamyon ve iş makinası görevlendirildi. Toplam 310 adet kırsal yerleşim biriminden evsel katı atık toplama hizmetlerimiz devam ediyor. Bu kapsamda 9 araç ve 27 personelle hizmet veriyoruz.”

PROJELER İÇİN 395 MİLYON TL HARCAMA YAPILDI

İl Özel İdaresi ve paydaş kamu kuruluşlarıyla 97 adet üst yapı yatırımının yürütüldüğünü ifade eden Vali Çakır, şu bilgileri verdi; “Tamamlanan 42 proje ile devam etmekte olan 30 proje için toplam 395 milyon 51 bin 932 TL harcama yapıldı. Kalan 25 proje ise sözleşme ihale ve proje aşamasındadır. İçişleri Bakanlığının 6 adet projesi bulunmaktadır. Emniyet Müdürlüğü’nün 3 adet projesi bulunmaktadır. İl Jandarma Komutanlığı’nın 9 adet projesi bulunmaktadır. Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 60 adet projesi bulunmaktadır. Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğünün 1 adet projesi bulunmaktadır. Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün 2 adet projesi bulunmaktadır. İl Özel İdare/Yerel Yönetimler Kamu Hizmetlerinin 15 adet projesi bulunmaktadır. İmar Birimimize 9 bin 199 adet başvuru yapıldı. 689 adet yapı izni verildi. 276 adet iskan izni verildi. 9 adet İmar Planı İl Genel Meclisince onaylandı. 359 adet ifraz, tevhit, irtifak hakkı vb. işlem İl Encümenince karara bağlandı. 11 adet yer seçim komisyonu çalışması tamamlandı. 105 adet dosya Koruma Uygulama Denetim Bürosunda (KUDEB) işlem gördü Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunması için ilgili kurumlara 2 milyon 149 bin 782 TL ödenek aktarıldı. Ruhsat ve Denetim Birimimizce 38 adet gayrisıhhi müessese, 8 adet sıhhi müessese olmak üzere toplam 46 adet iş yeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlendi. Kamu kurumları adına 9 adet hammadde üretim izin belgesi, idaremiz adına 2 adet rusubat ruhsatı, şahıslar adına 1 adet 1a grubu kum-çakıl ocak ruhsatı verdik. 170 adet işyeri veya ocağın denetimini yaptık.”

OSB İÇİN 159 PARSEL 61 MİLYON TL BEDELLE KAMULAŞTIRILDI

“Merkez Organize Sanayi Bölgesi ilave alanı için kamulaştırma çalışmaları idaremizce yapılıyor. İlave OSB Alanında Toplam 1.419 dönüm alana sahip 221 adet parselin, yaklaşık 760 dönüm alana sahip 159 adedi 61 milyon TL bedelle kamulaştırıldı.”

YURDUNTEPE, 100 BİNİ AŞKIN ZİYARETÇİ AĞIRLADI

“Yurduntepe Kayak Merkezini yaklaşık 100 bini aşkın kişi ziyaret etti. Yurduntepe’de yapılan projelerle öğrenciler, engelli bireyler ve dezavantajlı grupları tesislerimizde ağırladık. İlimizin tanıtımında özel bir yeri olan Kent Müzesi’nin tadilat ve tamirini yaparak yeniden hizmete açtık. Bünyesinde Şapka, Kitre Bebek, Dantel ve Silah Müzesi bulunan Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezimizde 2022 yılında 27 bin 552 kişiyi ağırladık.  Ayrıca İnebolu Türk Ocağı İstiklal Yolu Müzemiz yenileme/onarım çalışmaları sonrası Şubat ayında hizmete hazır hale getirilerek, açık olduğu 10 aylık sürede toplam 9 bin 275 kişiye ev sahipliği yapmıştır. İdaremize ait Personel Anonim şirketimiz bünyesine toplam 126 personel alımı yapılmıştır. Bu personellerin bir kısmı mevcutta KHGB’ler üzerinden çalışan şoför ve operatörlerdir. Yeni personellerin alımında uygulamalı sınav komisyonları vasıtasıyla titiz ve şeffaf bir süreç uygulanmıştır. İl Özel İdaremizce 2022 yılında bir milyar 166 milyon 546 bin 415 TL’lik harcama yapılmıştır.”

"ILGAZ’DA SUNİ KAR ÇALIŞMASI YAPMADIK"

Kış sezonu için Yurduntepe’de suni kar uygulamasına yönelik bir çalışma olup, olmadığına dair soru yöneltilmesi üzerine Vali Çakır; “Açıkçası böyle bir çalışma yapmadık. Geçtiğimiz sezonlara baktığımızda Ocak aylarında sezonlarımızı açıyoruz. Bizim zaten sezon açılışımız Ocak ayının 2’nci, 3’üncü haftası itibariyle. Bu anlamda bizim şu anda suni kar çalışmamız ve imkanımız yok. Biz Ocak ayı içerisinde sorun olmadan sezonu açmayı umuyoruz” dedi.




Kaynak:

İlgili Konular :
, , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum