Sağlıklı beslenmenin faydaları nelerdir?;

Sağlıklı beslenmenin faydaları nelerdir?

Sağlıklı bir diyet tipik olarak, yağsız proteinler, tam tahıllar, sağlıklı yağlar ve birçok renkteki meyve ve sebzeler dahil olmak üzere tüm ana gıda gruplarından besin açısından yoğun gıdaları içerir....

1. Vücut Ağırlığını Kontrol Edin

 

 

Besin değeri yüksek besinlerin sağlıklı bir çeşidini yemek, tipik olarak kilo alımına yol açan kalorisi yoğun besinlere daha az yer bırakır. Bunlar, az besin değeri sağlayan işlenmiş gıdalar ve yağlı veya şekerli atıştırmalıklar gibi gıdalar olacaktır. Vücudun bu gıdalar için çok az kullanımı vardır ve onları enerji için kullanmak yerine depolamaya eğilimlidir. Düşük glisemik indekse sahip tam tahıllar, yulaf, sebzeler, meyveler, baklagiller ve kinoa gibi karbonhidratlar yemek (karbonhidratların tüketildikten sonra kan şekerini ne kadar yükselttiğine bağlı olarak 0'dan 100'e kadar bir ölçekte sıralama)vücudun daha uzun süre tok kalmasını sağlar. Bu kompleks karbonhidratlar, beyindeki tetikleyicilerin basit şekerli atıştırmalıklar istemesini önleyerek uzun bir süre boyunca parçalanır ve kan dolaşımına salınır. Yağsız proteinlerle (tavuk, çoğu deniz ürünü, yumurta, yağsız domuz eti vb.) birlikte metabolizma, kısa bir zaman diliminden sonra açlık hissini sınırlayarak daha uzun süre yüksek kalabilir.

 

 

 

2. Hastalıkla Mücadele Edin

 

 

Dengeli bir diyet yerken, temel besinler bağışıklık sistemindeki temel mikropla savaşan hücreleri üretecek ve korumaya yardımcı olacak ve vasküler işlevi büyük ölçüde iyileştirecektir. Bağışıklık sistemi büyük ölçüde kan akışına dayanır, bu nedenle daha iyi vasküler fonksiyon, hastalıkla savaşan hücrelerin ihtiyaç duyulan bölgelere hızla sağlanmasına yardımcı olur. Bazı besinlerdeki eksiklikler, A vitamini, B vitaminleri, C vitamini, E vitamini, Çinko ve Demir gibi bağışıklık sistemi işlevini bozabilir. Meyve ve sebzelerle dolu bir diyet, enfeksiyonla savaşan beyaz kan hücrelerinin ve bakteri ve enfeksiyonların vücuttaki hücrelere yapışmasını önlemeye yardımcı olan materyallerin üretimini de artırır.

 

Dengeli beslenmenin en önemli yönlerinden bazıları, kardiyovasküler hastalık riskindeki azalmadır. C vitamini, iyi kolesterol (HDL) düzeylerini yükseltir ve kan basıncını düşürür, kardiyovasküler sistem için izlenmesi gereken çok önemli iki potansiyel stres. C vitamini ayrıca yağın atardamarlardaki plaklara dönüşmesine müdahale etmeye yardımcı olur. Esansiyel yağ asitleri ayrıca vücudu aşırı reaksiyonlardan enfeksiyona kadar hasara karşı korur. Dengeli bir diyet, gelişebilecek aşırı vücut yağı miktarını sınırlayacak ve bu da kardiyovasküler sistem üzerinde ekstra stres oluşturarak ciddi sorunlara yol açacaktır.

 

 

 

3. Daha Fazla Enerjiye Sahip Olun

 

 

Yediğimiz yiyeceklerin gün boyunca sahip olduğumuz enerji üzerinde muazzam bir etkisi vardır. Besin açısından yoğun gıdalar sindirilir ve bu nedenle daha uzun bir süre boyunca sisteme salınır. Öte yandan, kolay sindirilebilir yiyecekler (şekerli/basit karbonhidratlar) çok daha hızlı sindirilir ve vücudun çok daha kısa sürede tekrar acıkmasına neden olur. Bu, enerjinin kan dolaşımına salınmasında ani artışlara ve hemen ardından düşüşlere neden olabilir. İdeal olarak amaç, bu aşırı iniş ve çıkışlar olmadan gün boyunca enerji seviyelerini korumaktır. İyi yemek, enerjimizi sabahtan akşama kadar nispeten dengeli tutar. Proteinler, işlenmiş gıdalardan veya basit karbonhidratlardan çok daha etkili bir şekilde tokluk sağlamaya yardımcı olabilir. Her 3-4 saatte bir protein kaynağı tüketmek gereksiz atıştırmaların önüne geçmek için çok önemli bir yaşam kuralı olabilir. Ayrıca vücudun enerji için kullanacağı sağlıklı yağları sağlıksız doymuş ve trans doymuş yağlara göre daha fazla artırmaya özen gösterin. Bu sağlıksız yağlar, vücut onu parçalamak ve zararlı yan ürünleri emmek için savaşırken kendinizi halsiz hissetmenize neden olabilir. Aynı zamanda koyu yapraklı yeşillikler gibi demir açısından zengin yiyecekler de enerjide bir artış sağlamaya yardımcı olabilir çünkü demir, çalışan kaslara ve beyne oksijen sağlamaya yardımcı olur, ki bu da üzerinde çalıştıkları şeydir.

 

 

 

4. Daha İyi Uyuyun

 

 

Vücudumuzun uykudan daha fazla ihtiyaç duyduğu çok az şey vardır. Kaslarımızın günlük aktivitelerden ve egzersizlerden toparlanmasını ve yenilenmesini sağlar. Uyku, beyni ve ertesi gün için yüksek düzeyde işlev görme yeteneğini canlandıracaktır. Onsuz halsiz hissederiz, enerji seviyeleri düşük kalır, odaklanma ve konsantrasyon seviyeleri etkilenir ve daha az faydalı yiyecekler için istek tetiklenir. Kötü beslenme alışkanlıkları, kan sistemine salınabilecek toksinler nedeniyle sıklıkla mide ve sindirim sorunlarına neden olur. Artan asitlik ayrıca sindirim sistemini zorlayarak iyi bir gece uykusu çekmeyi çok zorlaştırabilir. Birçok insanın gün içindeki kötü beslenme alışkanlıklarından dolayı suçlu olduğu geceleri aşırı yememek önemlidir. Yemeklerin etkili bir şekilde aralıklı olmasını sağlamak bir kez daha önemli bir kural haline gelir. Vücudumuzun günün sonunda açlıktan ölmesini istemiyoruz ve büyük bir akşam yemeği ile besin eksikliğini telafi etmek zorunda kalıyoruz. Çok sayıda kaloriyi sindirmek için çok çalışırken vücudun uykuya hazırlanmasını son derece zorlaştırır. Uykusuz bir geceye neden olan bir durumla karşılaşmamak için ertesi günü planlayın.

 

 

 

5. Daha Fazla Beyin Gücü

 

 

Beyinlerimizden daha önemli ne olabilir? Beslenme alışkanlıklarımıza bağlı olarak onu sağlıklı ve yüksek düzeyde işleme imkanına sahibiz. Omega 3 yağ asitleri, gelişmiş hafıza ve öğrenme yeteneği gibi bir dizi önemli fayda sağlar. Ayrıca depresyon, demans ve şizofreni gibi zayıflatıcı zihinsel bozukluklara karşı savaşmaya da yardımcı olurlar. Somon, ceviz, avokado ve kivi gibi besinler bu önemli yağ asitlerini içerir. Omega3'ler, hafızamızın ve öğrenmemizin nasıl geliştirildiği ve muhtemelen iyileştirildiği sinaptik plastisiteyi desteklemek için uzun vadeli faydalar sağlayabilir. Bu nedenle, berrak ve yüksek düzeyde işleyen bir beyin için diyetinizin önemli bir parçası olduklarından emin olun.

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum