MİA Haber neden önemli?

...

MİA Haber’in Türkiye’de önemli bir boşluğu dolduracağını şimdiden söyleyebiliriz. Zira yerel medyanın amacı dışında kullanılmasının çok yaygın ve rahatsız edici olduğu bir gerçek. Doğru haber kanallarının olmayışı, mülki idare amirlerinin yaptıklarının yansıtılmasına ve duyurulmasına engel oluyor. Haberin “şantaj” veya “çıkar amacıyla” kullanılması hastalığının bir tür tedavisi olacak bu yapılanmayı önemsiyorum. Hukuki konularda elimizden geldiğince katkı sunmaya çalışacağımız MİA Haber’de zaman zaman mülki idare amirlerin çalışma alanlarına dair hukuki tespitler başta olmak üzere değerlendirme ve tekliflerimizi de sunmaya çalışacağız. Bu ilk yazımız. Hal böyle olunca biraz MİA Haber yapısından, kurallarından bahsetmek ve bu farklı yapının önemini izah etmek istiyorum. Mülki idare amirleri mesleğe ilk başladıkları andan görevde yükseldikleri son mertebeye kadar stresli, yoğun ve hatalarının sonucunu ağır ödedikleri bir süreç içindedirler. Bir yandan bulundukları yere fayda verme çabası, öbür yanda hata yapmama gayreti. Bu denge gözetme durumu kimileri için “hiçbir adım atmamak”, “inisiyatif almamak” şeklinde tezahür eder. Kimileri de “kişilik” yapısı itibarıyla “etkin ve aktif” olmayı gerekli görür ve topluma karşı borcunu “yenilikler getirmek” yönünde kullanır. Bisiklet ile gitmiyorsanız, düşmezsiniz. Bisiklet sürüyorsanız ve kurallara uyuyorsanız gitmek istediğiniz yere ulaşırsınız. Ama bisikleti kuralları hiçe sayarak kullanırsanız sonunda kaza yapmanız mümkündür.

İşte bu örnekte MİA Haber bisikleti sürmek ve kurallara uymak isteyen ve zaman zaman “proaktif” seyir halinde olan kimselerin kendisini doğru ifade etmesini, örnekliğinin artmasını, etkileşim alanı oluşmasını hedeflemektedir. Yayın ilkelerini ilan etmesi de bu temel dürtüsünden hareketledir. Bilineceği üzere MİA Haber şu beş temel ilkeyi benimsemiştir:

Medya mensuplarının dahil olduğu tüm etik

kurallarına uygun davranmak ve bu içselleştirmeyi taahhüt eder.

Çıkar çatışması doğuracak, bu

çatışmadan faydalanacak, herhangi bir fayda sağlayacak durumlardan kaçınarak

içerik üretmeyeceğini beyan eder. 

Her hal ve şart altında hesap

verebilir olmak, şeffaf, tarafsız ve adil olarak çalışmak buna halel

gelecek durumlardan kaçınarak faaliyetlerini yürütmeye söz verir.

Gerçeklerin nesnel bir biçimde aktarılmasına

özen gösterilir. Haberde eksik bilgi verilerek yanlış algı oluşmasına olanak

sağlanamaz.

Cevap, düzeltme, tekzip hakları başta olmak

üzere kanunen bildirilen tüm kurallara harfiyen uyacağını ilan eder. Bu ilkelerden hareketle de bir takım amaçları kendisine görev edinmiştir. Amacı “bulanık suda balık avlamak”, “gerçeği karartmak veya görmezden gelmek değildir”. Tartışmacı ve kavgacı haber verme veya içerik oluşturma yaklaşımından uzaktır.

MİA Haber şu amaçları benimsemiştir:

˃ Gerçeği aramak, bulmak ve paylaşmak,

˃ Her iyi faaliyeti yaygınlaşması için desteklemek,

˃ İyi örneklerin toplumda çoğalmasına yardımcı olmak,

˃ Kötü örneklerin yargısız infazına mani olmak,

˃ Bağımsız davranmak, yanlı bir dil kullanmaktan kaçınmak,

˃ Kaynağı gizlenen haberlerde gerekli özeni göstermek,

˃ Haber ve içerik intihali yapmamak,

˃ Özel hayata saygılı olmak,

˃ Kişisel verilerin korunmasına ve gizliliğe riayet etmek,

˃ Ayrımcılık ve nefret dili kullanmamak. Yayın süreçleri, haber yazımı, haberin zamanlaması ve veriliş tarzı, ortaya konulduktan sonra yaratacağı etki düşünülmesi ve doğru planlanması gereken konulardır. Özellikle haberlerin içeriklerinin hatalı ise düzeltilmesi, buna ilişkin itiraz ve cevap hakları söz konusu ise etkin ve doğru kullanılması yayın politikasının bir parçası olacaktır. Biz de buradan zaman zaman yazılarımızla katkı vermeye çalışacağız. MİA Haber’deki bu ilk yazımızla siteyi ve dolayısıyla bizleri bağlayacak ilkeleri paylaşmak istedim. Yeni yazılarda görüşmek üzere…

Etiketler :
, ,
Diğer Yazıları

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum