“Ürettiğimiz direği, dünyaya Kastamonu’dan göndereceğiz”;

“Ürettiğimiz direği, dünyaya Kastamonu’dan göndereceğiz”

Birlik Vakfı Şubesi tarafından düzenlenen Kariyer Sohbetleri’nin bu haftaki konuşmacısı “Enerjide Son Teknoloji ve Kastamonu Sevdası” başlığı altında UKS Enerji ve Bilişim’in İdari Müdürü Kerami Koçmar oldu. Koçmar burada yaptığı konuşmasında; “Güneşle ve gün ışığıyla enerji toplayan bir direk ürettik ve bunun AR-GE’sini yaptık ve patentini aldık. Ankara’dan bir firma Uğur’a ‘Bu fabrikamıza gel, bizim ekibimiz ile birlikte bu ürünü Ankara’da üret’ dediler. Biz ‘Olmaz, Kastamonu’da yapacağız’ dedik. Gücümüz yeterse dünyaya Kastamonu’dan göndereceğiz” ifadelerine yer verdi...

Birlik Vakfı Salonu’nda yapılan programa Birlik Vakfı Şube Başkanı Erdal Arslan,Daday İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Şirin,Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekeriya Yerlikaya, Kastamonu İnsani Yardım Derneği (Kastamonu İHH) ve Türk Hava Kurumu Şube Başkanı Mücahit Dağdelenoğlu,MÜSİAD Şube Başkanı Ahmet Sevgilioğlu,ve MÜSİAD üyeleri katıldı.

KOÇMAR; “ENERJİ DİREKLERİNİN İÇİNİ İSE GÖRÜNTÜ AKTARIMI YAPABİLEN SİSTEMLER VE BATARYALAR İLE GÜÇLENDİRDİK”

Bozkurt’ta geçen sene 11 Ağustos’ta yaşanan sel felaketinden etkilenerek oğluyla birlikte güneş enerjisi panellerini modüler hale getirerek, taşınması ve kurulumu kolay enerji direkleri oluşturduklarını belirten Koçmar; “Enerji direklerinin içini ise görüntü aktarımı yapabilen sistemler ve bataryalar ile güçlendirdik. Bir günlük dolumla beş gün kesintisiz çalışabilen aydınlatma, kamera ve şarj ünitesi sistemi ürettik. Bu ürünümüzün Türkiye’de ve dünyada karşılığı yok. Ürettiğimiz bu modüler ürünün patentini de oğlum Uğur Koçmar adına aldık. Ürünümüz kazaların sıklıkla yaşandığı Batı Çevre Yolu Kavşağı’nda KGYS’deki testinide başarıyla tamamladı” şeklinde ifadelere yer verdi.

“OĞLUMDAN, YAPMADIĞI İŞLER İÇİN İMZA ATMASINI İSTEDİLER”

UKS Enerji ve Bilişim’in doğuşhikayesini, enerji ve güvenlik sahasında kablosuzhizmetin serüvenini paylaşan İdari Müdür Kerami Koçmar, 1983 yılından bu yana burada yaşadığını belirtirken; “İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde bilgi işlem bölümünde 28 buçuk yıl çalıştıktan sonra emekli oldum. Şirketimizin Yönetim Kurulu Başkanı oğlum Uğur Koçmar’ın üniversite mezuniyetiyle birlikte iş hayatına başlaması için elimizden gelen gayreti gösterdik. Birlikte çalışmaya başladık. Uğur mezun olduktan Koçmar Bilgisayar olarak Aselsan Net’in bölge işlemlerini yapmaya ve güvenlik sistemlerini kurmaya başladık. İlk başladığımız alan olan Bartın, Zonguldak , Karabük, Kastamonu, Sinop’ta Aselsan’ın güvenlik kamera sistemlerini, eski adıyla mobese sistemlerini  AselsanNet’in bayisi olarak kurulumlarına başladık. 2019 ilk bahar itibarıyla kurulumlarımızı bitirdik. Bartın tesliminde AselsanNet dedi ki Uğur’a ‘Tamam bu kadar öğrendin, bölgemizin sorumlu mühendisisin’ Uğur Aselsan Net mühendisi oldu. Yalnız orada hiyerarşik bir yapı var, AselsanNet’in altında bayileri var, bayilerin üzerinden çalıştırıyorlar sizi maaşınızı AselsanNet veriyor.  Bu bölgenin dışında AselsanNet’in birkaç bölgesi daha var, Uğur’un o bölgelerde yapmadığı işler için imza atmasını istediler. Uğur da atmadı ve oradan ayrıldı. Biz de daha sonra hayatımızı bireysel olarak devam ettirmeye devam ettik” diye konuştu.

“GÜNEŞ ENERJİSİ PANELLERİNİ MODÜLER HALE GETİREREK ENERJİ DİREKLERİ OLUŞTURDUK”

Geçen sene ilimizde yaşanan geçen sene 11 Ağustos’ta yaşanan sel felaketini anımsatan Koçmar; “Ben o sıralar Çanakkale tarafına yoldaydım. Oğlum aradı Bozkurt’taki durumu anlattı ve Kastamonu’da emniyet ekibiyle Bozkurt’a doğru yola çıktığını söyledi. Akşamüzeri oraya ulaştıklarında akşam orada hiçbir aydınlık ve ulaşım yoktu, vericiler de dahil olmak üzere felçti. Etraf temizlenmeye başlarken Emniyet Müdürlüğü’nden birtakım malzemeler çıktı. Oradaki kayıt cihazı ve buna benzer ürünleri kurtarma yönüne gitmeye çalıştılar. Biz oradan gelen malzemeleri Kuzeykent’te oto yıkama makinesiyle yıkadık. Saf alkol ile Uğur günlerce temizledi. Uğur, yarım milyonluk malzeme kurtardı ve bunların içerisinde kurtardığı görüntüler de var. Bunlar küçük şeylerdi ama maksadımız devletimize hizmetti. Daha sonra ‘Kastamonu için ne yapabiliriz?’ ile yola çıktık. Biz de yağmurdan ve depremden etkilenmeyen bir ürün yapmaya karar verdik. Güneş enerjisi panellerini modüler hale getirerek, taşınması ve kurulumu kolay enerji direkleri oluşturduk. Enerji direklerinin içini ise görüntü aktarımı yapabilen sistemler ve bataryalar ile güçlendirdik. Bir günlük dolumla beş gün kesintisiz çalışabilen aydınlatma, kamera ve şarj ünitesi sistemi ürettik. Bu ürünümüzün Türkiye’de ve dünyada karşılığı yok. Uğur’un AselsanNet’te öğrendiği bilgiler bizim için altın değerinde oldu, çalışmalarımıza çok değer kattı” ifadelerini kullandı.

“GÜCÜMÜZ YETERSE DÜNYAYA KASTAMONU’DAN GÖNDERECEĞİZ”

Kerami Koçmar konuşmasının devamında; “Biz ürettiğimiz bu modüler ürünün patentini oğlum Uğur Koçmar adına aldık. Ürettiğimiz enerji direklerinden birini Kastamonu Emniyet Müdürlüğü’ne test amaçlı verdik. Ürünümüz kazaların sıklıkla yaşandığı Batı Çevre Yolu Kavşağı’nda Kent Güvenlik Yönetim Sistemi’ndeki (KGYS) testini de başarıyla tamamladı. Bu her yerde gördüğümüz KGYS sistemine normalde direk başına her ay 350 ila 400 lira arasında enerji dağıtım firmasına para ödeniyor. Tamirat gibi giderleri de hesaba katarsak bir direğin ortalama maliyeti bin 500 lira. Kastamonu ve ilçelerimizde şu anda 280 tane var. Bunları hesaba kattığımızda yıllık gideri 4-5 milyon lira ediyor. Artı olarak bu direklere çarparak kaza yapıldığında elektrik kesildiğinden görüntünün devamını göremiyorsunuz. Bizde böyle bir durum söz konusu değil.Ürettiğimiz ürünü her türlü zorlu hava koşulunda da denedik. En kötü şartlarda güneş ışığından elektrik üretmeye başladık. Bunu da dikey yapıda ve modüler yapıda yaptık. Bütün testlerimiz bitti. İlk önce aydınlatma ile başladık. Kış şartlarında, bir günlük enerjiyle, hiç güneş görmeksizin beş günlük aydınlatmayı sağladık. Bunun devamında bizim bu ürünümüzün daha komplike olabileceği düşüncesiyle AR-GE’ye devam ettik. Biz güneşle ve gün ışığıyla enerji toplayan bir direk ürettik ve bunun AR-GE’sini yaptık ve patentini aldık. Ankara’dan bir firma Uğur’a ‘Bu fabrikamıza gel, bizim ekibimiz ile birlikte bu ürünü Ankara’da üret’ dediler. Biz ‘Olmaz, Kastamonu’da yapacağız’ dedik. Gücümüz yeterse dünyaya Kastamonu’dan göndereceğiz” dedi.

“ÜRÜNÜMÜZ KABLOSUZ AKTRAIM YAPABİLİYOR”

Koçmar son olarak şunları söyledi: “Güneşin ve gün ışığının ulaştığı her yerde, şebeke veya internetten tamamen bağımsız, kazısız, güneşle ve aydınlıkla çalışabilen bir sistem ürettik. Bunu istediğiniz yere kurabilirsiniz. Dağ olabilir, köy girişi olabilir, açık alan olabilir. Güneş ve gün ışığının olduğu her yerde biz enerji üretmeye hazırız. Geliştirdiğimiz ürünün şarj istasyonu olarak kullanılabilecek. Orman yangınlarımız oluyor. Ormanlardaki dronların şarj ünitesi için de olabilir. Ayrıca ürünümüz kablosuz aktarım yapabiliyor.Doğrudan ayrılmayarak bu şekilde ilerlemeye gayret gösterdik ve Mevla’m bize nasip etti” dedi.

Gerçekleştirilen Kariyer Sohbet’i sonunda Birlik Vakfı Şube Başkanı Erdal Arslan tarafından günün anısına  Kerami Koçmar’a İstiklal Marşı’nın ilk belgesi hediye edildi. Arslan, konuşmacı Koçmar’a ve diğer katılımcılara teşekkür etti. 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum