“Teknik donamımıza ve bilgimize güveniyoruz”;

“Teknik donamımıza ve bilgimize güveniyoruz”

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) Hizmet Binasında Vali Avni Çakır Başkanlığında ve paydaş kurumların katılımı ile İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Değerlendirme Toplantısı ve 2022-2023 dönemi Kış Tedbirleri Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşma gerçekleştiren Vali Avni Çakır; “Kastamonu afet müdahalesi anlamında ciddi bir tecrübe aldı ve inşallah karşılaşmayız ama öyle bir afet olsa da organizasyon kabiliyetimiz ve bu konudaki teknik donamımıza, birikimimize, bilgimize güveniyoruz" ifadelerine yer verdi....

Düzenlenen toplantıya Vali Avni Çakır,Vali Yardımcısı Ahmet Atılgan, Belediye Başkan Vekili Mehmet Yurt, ilçe kaymakam ve belediye başkanları, kurum müdürleri, STK başkanları katıldı.

ÇAKIR; “2 AMAÇ,10 HEDEF VE 200 EYLEM BELİRLENEREK, PLANLANDI"

Kış tedbirlerini gözden geçirmek adına toplantıyı gerçekleştirdiklerini dile getiren Vali Avni Çakır; “Bazı bölgelerimiz, heyelan ve çığ bölgesi.Bununla alakalı kurum ve kuruluş düzeyinde almamız gereken tedbirlerin son bir şekilde gözden geçirilmesini yaptıktan sonra bugünkü toplantı sürecinizi bitirmiş olacağız. Hem deprem hem kitle hareketleri, meteorolojik afetler ve yangın olmak üzere ilimizde 4 farklı afet türü çalışıldı. Belirlenen afetler için 2 amaç,10 hedef ve 200 eylem belirlendi ve planlandı. Bu eylemlerden 54 adedi deprem, 38 adedi kütle hareketleri, 77’si hidrometeoroloji hava olayları ve 31 ise yangın afeti. Bu görmüş olduğunuz türlerin tamamı bölgemizde sıklıkla karşılaştığımız afet türleri. Yani bunlar neticede sahada her daim için en üst seviyede hazırlık yapmamız gereken türler. Yine bu eylemlerin dönemsel dağılımlarına baktığımızda ise kısa vadede 25, uzun vadede 94 ve sürekli bazlı da 45 eylemi içeriyor. Bunlardan öncelik durumlarına baktığımızda 29 eylem kırmızı kategori dediğimiz yerdeyiz derecede, 88 eylem turuncu yani ikinci derecede. 83 eylem ise sarı yani 3’üncü derece kategori olarak ayrılmış durumda. Biz bu kırmızı kategorideki eylemlerdenyüzde30’unu gerçekleştirmiş bir haldeyiz. Yine yaşadığımız 2 büyük sel afetine rağmen ilimiz toplam yüzde 51,3 uygulama ile Türkiye’deki iller arasında 8’inci durumda. Bu eylemlerde kurumların dağılımına baktığımızda AFAD Müdürlüğü’müzün 42, Kastamonu Belediyesi’nin 36, Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğümüzün 35, ilçe belediyelerinin 17, Özel İdare’mizin 16, Çevre ve Şehircilik 16, Orman Bölge Müdürlüğü 8, Karayolları 7, kaymakamlıkların ikisi eylemleriyle bu faaliyetleri paylaşıyorlar” dedi.

"KASTAMONU AFET MÜDAHALESİ ANLAMINDA CİDDİ BİR TECRÜBE ALDI "

Geçen sene 11 Ağustos ve bu sene 27 Haziran afetleri sonrasında kurumların bölgede beraberlik içinde çok yoğun bir iyileştirme çalışması içerisine girildiğini belirten Çakır; “Dolayısıyla bu çalışmalarımızın da 2022 itibarıyla sonuna yaklaşıyoruz ve sahada da bunları yansımasından en üst seviyede görmekteyiz. Bu konuda kaymakamlarımız, belediye başkanlarımı, bölge müdürlerimiz, Özel İdaremiz tüm emeği geçen çalışanlara, tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. Bu konuda Kastamonu olarak büyük tecrübeler ve dersler çıkarmaktayız. Bunların faydalarını da yansımalarını da sahada da güçlü bir şekilde hissediyoruz. 27 Haziran’da sizlerin de şahit olduğu gibi sahada hepimizin de çok yoğun işleri vardı. 11 Ağustos’un çok üzerinde bir yağış ve sel felaketi yaşadık. 27 Haziran etki anlamında Kastamonu’da 14 ilçede çok ciddi anlamda yıkıma sebebiyet verdi ama 11 Ağustos ve sonraki süreçteki tecrübelerimiz, yapmış olduğunuz bütün hazırlık toplantıları, olaylardan ders çıkartmamız, bu konudaki organizasyon müdahale kabiliyetimizi en üst seviyeye çıkardı.Bunun sonucu olarak da 27 Haziran süreci, üstelik de Kurban Bayramı’na 15 gün gibi kısa bir süre kalmazken çok ciddi bir aksama yaşamadan hallettik. Bu aslında konuşurken çok kolay konuşuluyor ama 5 bine yakın yerleşim birimi etkilenmiş, yüzlerce köyün içme suyu hattı kopmuş, yüzlerce yolun bağlantısında sıkıntılar meydana gelmiş, 30’a yakın köprü sadece 27 Haziran’da uçmuş, 100’den fazla menfez köprümüz zarar görmüştü. Bunların hepsinin 15 gün içerisinde gerekli araç gereç ve ekip planlamasını yaparak seri bir şekilde gece gündüz üst seviyede bir koordinasyon ile müdahale ederek bunların hepsini 2-3 hafta gibi kısa bir sürede giderilmesi ve vatandaşımızın bayramı sıkıntıdan uzak bir şekilde yaşaması gerçekten büyük bir başarıdır. Bu anlamda Kastamonu afet müdahalesi anlamında ciddi bir tecrübe aldı ve inşallah karşılaşmayız ama öyle bir afet olsa da organizasyon kabiliyetimiz ve bu konudaki teknik donamımıza, birikimimize, bilgimize güveniyoruz. İnşallah gerek kalmaz ama olursa da paniklemeden üst seviyede koordinasyon ile çalışılır. Bu süreçte en büyük tespitim tüm kurum ve kuruluşların olmazsa olmazı uyum içerisinde çalışması. Bunları Kastamonu’da çok iyi başardık ve devlet büyüklerimizin tarafından da bu takdir edildi. Arkadaşlarımız gerçekten de çok cansiperane çalıştı. Sahaya gerçekten her anlamda hakim olduk. Allah’a şükür yaralılarımızın büyük ölçüde sardık” ifadelerini kullandı.

“İRAP, 4 AFET TÜRÜ ŞEKLİNDE HAZIRLANDI”

İl Afet ve Acil Durum Şube Müdürü Dr. Suat Tüfekçi, İRAP’ındeprem, kütle hareketleri, yangın ve hidrometeorolojik afetler olmak üzere 4 afet türü şeklinde hazırlandığının bilgisini vererek; “İki amaç, 10 hedef ve 200 eylemden oluşan İRAP, farklı kurumlara afetler olmadan yapılması gerekenleri tanımlamaktadır. Kamu kurum ve kuruluşları, Kastamonu Üniversitesi, sivil toplum kuruluşları ve Özel sektör temsilcileri ile yaklaşık 200 kişinin katkıları ile hazırlanan planın yılda 2 kez izleme ve değerlendirme toplantısı yapılmakta, eylemler hakkında Kurumlar arası bilgi alış verişi sağlanmaktadır. Yaşadığımız afetlerden de yola çıkarak afet sonrası hasar ve zararları yönetmek yerine afet öncesi alınacak tedbirlerle riskleri yönetmek İl Afet Risk Azaltma Planı’nın önemini bir kez daha ortaya çıkarmaktadır” dedi.

“RİSK YÖNETİMİNİN ÖNEMLİ BİR AŞAMASINI OLUŞTURMUŞTUR”

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Harita Mühendisi Y. Fatih Köksal da yaptığı konuşmasında; “AFAD Başkanlığı tarafından 81 ilimizde 2021 yılında başlatılan İRAP planları, ülkemizde afet risk yönetiminin önemli bir aşamasını oluşturmuştur. Risk odaklı planlama yaklaşımı doğrultusunda ildeki afet risklerinin belirlenmesi, önceliklendirilmesi ve kısa, orta, uzun ve sürekli dönemler olmak üzere eylemlere bölünerek bir takvim doğrultusunda eylem planı ile hayata geçirilmesi bu planın en önemli özelliğini oluşturmaktadır.İlimizde İRAP’ınhazırlanması sürecinde hummalı çalışmalar yürütülmüştür” dedi.

Karayolları 15’nci Bölge Müdürü Yüksel Oğuzhan da 2022-2023 dönemi kış tedbirleri konusunda sunum gerçekleştirdi. (Haber Merkezi)

Ft.İRAP





Kaynak:

İlgili Konular :
, , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum