Akne Türleri ve Nasıl Tedavi Edilir?;

Akne Türleri ve Nasıl Tedavi Edilir?

Akne (sivilce) türleri nedir ? nasıl tedavi edilir ?...

Aknenin tüm biçimlerini tanımlamak için kullanılan "kopma" terimini duyabilirsiniz, ancak bu her zaman doğru bir açıklama değildir. Tüm sivilce türleri cilde yayılmaz.

Tıkanmış gözenekler sivilcenin kendisine neden olur. Bunlar şunlara atfedilebilir:

  • aşırı yağ üretimi (sebum)
  • bakteri
  • hormonlar
  • ölü deri hücreleri
  • batık kıllar

Akne genellikle gençlik yıllarınızda yaşanan hormonal dalgalanmalarla ilişkilidir, ancak yetişkinler de sivilce yaşayabilir. Yaklaşık 17 milyon Amerikalıda sivilce var ve bu da onu hem çocuklar hem de yetişkinler arasında en yaygın cilt koşullarından biri yapıyor.

Hangi tür sivilce yaşadığınızı belirlemek başarılı tedavinin anahtarıdır. Akne noninflamatuar veya inflamatuar olabilir. Bu iki kategorideki akne alt türleri şunları içerir:

  • siyah nokta
  • beyaz kafalılar
  • papüller
  • püstüller
  • nodüller
  • kist

Aynı anda birden fazla akne tipine sahip olmak mümkündür - bazı vakalar dermatolog ziyaretini gerektirecek kadar şiddetli bile olabilir. Sivilcelerinizden endişeleniyorsanız ve halihazırda bir dermatoloğunuz yoksa bölgenizdeki doktorları görüntüleyebilirsiniz .

Akne alt türleri ve bunları nasıl tedavi edebileceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.



Enflamatuar olmayan akne, siyah nokta ve beyaz noktaları içerir. Bunlar normalde şişmeye neden olmaz. Ayrıca tezgah üstü (OTC) tedavilere nispeten iyi yanıt verirler.

Salisilik asit genellikle genel olarak akne için pazarlanır, ancak genellikle en iyi sonucu inflamatuar olmayan akne üzerinde gösterir. Cildi doğal olarak eksfoliye ederek siyah noktalara ve beyaz noktalara yol açabilecek ölü deri hücrelerini yok eder. Temizleyicilerde, tonerlerde ve nemlendiricilerde arayın.


Siyah noktalar (açık komedonlar)

Siyah nokta, sebum ve ölü deri hücrelerinin bir kombinasyonu tarafından bir gözenek tıkandığında ortaya çıkar. Gözeneğin üstü, geri kalanının tıkanmasına rağmen açık kalır. Bu, yüzeyde görülen karakteristik siyah renkle sonuçlanır.


Whiteheads (kapalı komedonlar)

Beyaz noktalar, bir gözenek sebum ve ölü deri hücreleri tarafından tıkandığında da oluşabilir. Ancak siyah noktalardan farklı olarak, gözeneklerin üst kısmı kapanır. Deriden çıkıntı yapan küçük bir yumru gibi görünüyor.

Beyaz noktaların tedavisi daha zordur çünkü gözenekler zaten kapalıdır. Salisilik asit içeren ürünler yardımcı olabilir. Topikal retinoidler, komedonal akne için en iyi sonuçları verir. Şu anda, adapalen (Differin ) bir retinoid olarak tezgahta mevcuttur. Sizin için işe yaramazsa, dermatoloğunuzdan reçete ile daha güçlü topikal retinoidler mevcuttur


Kırmızı ve şişmiş sivilcelere iltihaplı akne denir.

Sebum ve ölü deri hücreleri iltihaplı akneye katkıda bulunsa da bakteriler gözeneklerin tıkanmasında da rol oynayabilir. Bakteriler, cilt yüzeyinin derinliklerinde bir enfeksiyona neden olabilir. Bu, kurtulması zor olan ağrılı sivilce lekelerine neden olabilir.

Benzoil-peroksit içeren ürünler şişmeyi azaltmaya ve ciltteki bakterilerden kurtulmaya yardımcı olabilir. Bunlar ayrıca fazla sebumu da çıkarabilir. Doktorunuz, iltihaplı aknenizi tedavi etmek için benzoil-peroksit ile birlikte oral veya topikal bir antibiyotik reçete edebilir. Topikal retinoidler ayrıca inflamatuar papüller ve püstüllerle mücadelenin önemli bir parçasıdır.


Siyah nokta ve beyaz nokta, aknenin en hafif formlarıdır. Bunlar bazen salisilik asit bazlı tonerler veya benzoil-peroksit leke tedavileri gibi OTC topikal ilaçlarla temizlenebilir. OTC ilaçlarına yanıt vermezlerse, komedonlar topikal retinoidlerle kolayca tedavi edilir. Adapalen olarak bilinen ve artık reçetesiz satılan bir tür retinoid bile var. Siyah nokta ve beyaz noktaların temizlenmesinde çok etkilidir.

Püstüller ve papüller aknenin daha ılımlı formlarıdır. Bunlar OTC ilaçlarıyla temizlenebilir veya temizlenmeyebilir. Yaygın orta derecede akne, bir dermatologdan oral veya topikal reçete gerektirebilir.

Nodüller ve kistler aknenin en şiddetli şeklidir. Şiddetli sivilceleri temizlemek için bir dermatoloğa görünmelisiniz. Nodülleri ve kistleri toplamak veya patlatmak yara izlerine neden olabilir.


Akne tedavinizde sabırlı olmanız önemlidir. Bazı tedaviler hemen işe yarayabilir, ancak birkaç ay boyunca yaygın bir iyileşme görmeyebilirsiniz. Aynı anda çok fazla akne ürünü kullanırken dikkatli olmalısınız - bu kuru cilde neden olabilir. Buna karşılık, gözenekleriniz daha fazla sebum oluşturabilir ve ardından daha fazla sivilce sorununa yol açabilir.

Ayrıca herhangi bir darbe veya şişmenin aslında akne sonucu olup olmadığını da teyit etmelisiniz. Tamamen farklı bir şey olmasına rağmen, akne ile benzer semptomlara neden olan birkaç cilt durumu vardır. Bunlar şunları içerir:

Bir dermatoloğa görünmek, tam ve doğru bir teşhis almanın tek yoludur. Bazı durumlarda, aknenizi tamamen temizlemenin ve kontrol altına almanın tek yolu uzman tedavisi olabilir.



Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum