Fidanlar, Türkiye yüzyılına nefes olacak;

Fidanlar, Türkiye yüzyılına nefes olacak

11 Kasım Milli Ağaçlandırma gününde ‘Türkiye Yüzyılına Nefes’ sloganıyla fidan ekim etkinliği gerçekleştirildi. Burada konuşma yapan Vali Avni Çakır; “Yeşil örtümüzü çok daha fazla artırmalı, koruması konusundaki bilince de 7’den 70’e herkese en üst seviyede herkese yaygınlaştırmalıyız. Kastamonu’nun Türkiye’deki en, huzurlu en yeşil, en keyifli şehirlerden birinin olmasındaki yeşil örtünün de katkısı da yadsınamaz. Bunu artırdığımız süre de inşallah gelecek nesillerimiz aynı bugünküler gibi çok daha huzurlu, keyifli ortamlarda yaşayacak” ifadelerine yer verdi....

Düzenlenen fidan dikim törenine Vali Avni Çakır, Belediye Başkan Vekili Mehmet Yurt, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Nida Sinsi, İl Genel Meclisi Başkanı Güray Parçal, bazı Protokol üyeleri, STK Başkan ve Yönetimleri, Okul Müdür, Öğretmen ve öğrencileri ile diğer davetliler katıldı.

Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile ekonomik, ekolojik ve sosyal açıdan büyük öneme sahip olan ormanlarımızı korumak, sürdürülebilir şekilde yönetmek ve gelecek nesillerimiz için yurdumuzu daha sağlıklı ve yaşanabilir kılmak amacıyla her yıl 11 Kasım gününün, "Milli Ağaçlandırma Günü" olarak kutlanması uygun görülerek, 81 ilde eş zamanlı yapılan 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında “Türkiye yüzyılına nefes” etkinliği kapsamında fidan dikim töreni, Konukça Köyü’nde düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

FİDAN DİKİMİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME YAPILDI

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmansın ardından Kastamonu Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu ve Vali Avni Çakır konuşma yaptı. Törende Kastamonu AK Parti Milletvekili Metin Çelik’in gönderdiği mesajı okundu. Yapılan konuşmaların ardından da fidan dikimi hakkında Orman Bölge Müdürlüğü İşletme Şefi Eda Üner tarafından bilgilendirme yapıldı. Eda Üner, fidan dikimi hakkında şunları söyledi; “Fidan tüpünün alt kısmı 2-3 santimetre kesilerek atılır, fidan tüpü yukarıdan aşağıya doğru kesilir, ancak toprağın dağılmaması için çıkartılmaz. Fidan açılan çukura yerleştirilir, çıkarılan üst toprak en alta gelecek şekilde bir miktar toprak atılır, tüpün geriye kalan kısmı çekilerek alınır, fidan kök boğazına kadar toprak doldurulur, ayakla çiğneyerek sıkıştırılıp can suyu verilerek dikim işi sonlandırılır.”

SÖNMEZOĞLU; "1 MİLYAR 153 MİLYON ADET FİDAN TOPRAKLA BULUŞTURULARAK"


Törene iştirak eden herkese teşekkür ederek sözlerine başlayan Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu, tüm Türkiye’de 2019 yılından itibaren 11 Kasım Milli Ağaçlandırma günü olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edildiğini anımsatarak; “Bizler de orman teşkilatı olarak bu çok önemli günü. Tüm halkımızın, öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin farklı kesimden tüm katılımcıların desteği ve katılımıyla Ağaç Bayramı olarak kutluyoruz. İçinde bulunduğumuz zaman dilimi tüm Türkiye’mizin en iyi fidan dikim zamanı olarak değerlendiriyor. Tüm coğrafi bölgelerimizde artık fidan dikmek çok daha verimli oluyor.  Bugün ve önümüzdeki süreçte de Ağaçlandırma Günü olarak kutlanmaya devam edecektir. Bizler Kastamonulu ormancılar olarak dünyanın en kaliteli ormanlarına hizmet etme bilinci içerisinde görevlerimizi  en layık bir şekilde yürütmeye çalışıyoruz. Kastamonu’muzun 783 bin hektar ormanı  bulunmaktadır. Bunun yaklaşık 185 bin hektarı son 50 yıl içerisinde yapılan ağaçlandırma çalışmalarıyla oluşturuldu. Bu kapsamda geçmişten günümüze takriben 1 milyar 153 milyon adet fidan toprakla buluşturularak Kastamonu’nun çevresi tüm ilçelerimizin yakın çevresinde gördüğümüz ormanlar 50 yıl içinde oluştu. Tabii ki ormanların yenilenmesi sadece ağaçlandırma yoluyla olmuyor. Doğal gençleştirme yöntemleriyle de ormanlarımızın devamlılığını sağlıyoruz. Ormanları koruyarak insanların nefesini, sağlığını, suyunu koruyoruz. Bu bilinç içerisinde tüm ekip arkadaşlarım ile birlikte mesai mefhumu gözetmeden ormanlarımızın korunması, geliştirilmesi, gelecek nesillere aktarılması konusunda tüm gücümüzle çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz” dedi.

ÇAKIR; “KASTAMONU TÜRKİYE’DE ÇOK GÜÇLÜ BİR ORMAN VARLIĞINA SAHİP”


Vali Avni Çakır, çocukların da bu katılmasıyla, etkinliğin çok daha güzel bir hale büründüğünü dile getirerek; “Bu etkinlik, çocuklarımızın çok daha sağlıklı, çok daha yeşil bir çevrede yaşamaları için yapmış olduğumuz bir etkinlik. Onların o yüzden burada olması çok anlamlı. İnşallah ileride bunun keyfini de yaşayacaklar ‘Bu ağacı ben dikmiştim, bu alanın yeşillenmesinde benim de katkım olmuştu’ diyecekler. 81 ilimizde eş zamanlı bir biçimde aynı anda milyonlarca fidan toprakla buluşacak.  Burada fidanların toprakla buluşmasından ziyade, doğanın yeşilin, fidanın, ormanın önemini bu ülkede bu coğrafyada yaşayan hem biz hem de geleceğimizin teminatı sevgili yavrularımız tarafından yerinde çok daha iyi bir şekilde özümlenmesi tarafından da bu tür etkinlikleri çok daha fazla anlamlı yapıyor. Şu anda orman varlığında Kastamonu Türkiye’de çok güçlü bir orman varlığına sahip. Son 50 yılda yaptığımız ekimler yaklaşık yüzde 20’yi oluşturuyor. En güzel örneklerinden bir tanesi de Ankara istikametinden Kastamonu’ya gelirken havalimanı varmadan sağlı ve sollu o alandaki yeşil örtü muhtemelen 50 yıl içerisinde oluşan bir örtü. O yüzden bu bir insanın hayatı boyunca  normal şartlarda emeğinin karşılığını göreceği muhteşem bir yatırım. Küresel iklim değişikliği diyoruz, iklim değişikliğinin etkilerini bölge olarak da hep beraber yaşıyoruz. Bu anlamda insanoğlunun da yapacağı en basit, en kolay yatırım yeşile, ağaca yatırım yapmak olacaktır herhalde. Hem aşırı iklim değişikliğinde bu sıcaklık farkından kurtulmak hem  dengesiz yağışların etkilerini en aza indirmek hem de insanların sağlık, huzur anlamında çok daha keyifli ortamlarda yaşaması için bu tür etkinlikleri çok daha artırmalı. Yeşil örtümüzü çok daha fazla artırmalı, koruması konusundaki bilince de 7’den 70’e herkese en üst seviyede herkese yaygınlaştırmalıyız” dedi.

“GELECEK NESİLLERİMİZ AYNI BUGÜNKÜLER GİBİ ÇOK DAHA HUZURLU, KEYİFLİ ORTAMLARDA YAŞAYACAK”

Orman Bölge Müdürlüğü’nün çok güzel çalışmaları olduğunu aktaran Çakır; “Kastamonu’ya gerçekten boşuna demiyoruz ‘Yeryüzü cenneti’ diye. Bu cennet tasvirindeki en önemli unsur da yeşil örtü. İnsan cenneti zaten tasvir ederken ya da Kur’an’da yeşilden bahsedilir. Bu tesadüf değil, bu insanın doğasına genetik olarak kodlanmış, huzur veren tedavi eden bir olay. Dolayısıyla bu konuda Kastamonu’nun Türkiye’deki en, huzurlu en yeşil, en keyifli şehirlerden birinin olmasındaki yeşil örtünün de katkısı da yadsınamaz. Bunu artırdığımız süre de inşallah gelecek nesillerimiz aynı bugünküler gibi çok daha huzurlu, keyifli ortamlarda yaşayacak. Orman Bölge Müdürü’müzü değerli ekibini bölgemizde yapmış oldukları çok kıymetli çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum. Bizler de başta Valiliğimiz olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarımız, özel sektörümüz, okullarımız, öğrencilerimiz her kesimdeki insanımızla her konuda yanlarındayız. Yeter ki bize ağaç dikme etkinliği, yeter ki yeşille daha çok kucaklaşma etkinliği tertip edilsin” diye konuştu. 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum