Geniş çaplı tatbikat gerçekleştirildi;

Geniş çaplı tatbikat gerçekleştirildi

Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) tarafından Kastamonu İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü bahçesinde, yerel düzeyde sağlık hizmet grubu olarak destek ve ana çözüm ortakları ile bina çökmesi tatbikatı yapıldı....

Bu tür tatbikatların çok önemli olduğunun altını çizen Vali  Avni Çakır; “Kastamonu olarak biz afetlerin maalesef sıklıkla yaşandığı bir coğrafyayız. Özellikle yağışa bağlı sel afetleri, onun ötesinde orman yangını şeklinde yaşadığımız büyük yangınlarımız vardı. Sıklıkla da köy yangıları ve coğrafyamızın dağlık olması sebebiyle kaybolmalar oluyor, bunların tamamına arkadaşlarımızın müthiş bir uyumuyla biz en seri bir şekilde müdahale kabiliyetine sahibiz. Bugün de bu konudaki tecrübemizi test ettik” dedi.


Kastamonu İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü bahçesinde Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) çerçevesinde yerel düzeyde sağlık hizmet grubu olarak destek ve ana çözüm ortakları ile bina çökmesi tatbikatı yapıldı.

Düzenlenen tatbikata Vali Avni Çakır, Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu,  İl Emniyet Müdürü Kayhan Ay, İl Sağlık Müdürü Dr. Yüksel Kutlu,  İl Afet ve Acil Durum Müdürü Uğur Minder, çeşitli kurum müdürleri ve görevli personeller katıldı.

Tatbikata AFAD’tan 2 araç 9 personel, Kastamonu Belediyesi İtfaiye ekiplerinden 3 Araç 12 personel, Emniyet’ten 6 Araç 19 personel, Jandarma’dan 2 Araç 10 personel, UMKE’denise  6 araç 25 personel katıldı.

Senaryo gereği olarak 2 katlı bir binanın çöktüğü ihbarını alan ekipler, enkaz altında kalanları kurtarmak için çaba gösterdi. Gerçeği aratmayan tatbikat sonunda Vali Avni Çakır açıklamada bulundu.

“BUGÜN BU KONUDAKİ TECRÜBEMİZİ TEST ETTİK”

Vali Avni Çakır, gerçeği aratmayan bir tatbikat yapıldığını söyledi.Bu tür tatbikatların çok önemli olduğunun altını çizen Vali Çakır; “ Bugün Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında sağlık çalışma grubumuzun yerel düzeyde bir tatbikatına diğer kurum ve kuruluşlarımızın katkısıyla şahitlik ettik. Çok güzel bir tatbikat icra ettik. Şu an AFAD İl Müdürlüğümüzün bahçesinde hayali bir bina çökmesi ve akabinde yangın ihbarına arkadaşlarımız 112 Çağrı merkezi yönlendirmesiyle seri bir şekilde intikal ettiler ve kendilerinin eğitim aldığı şekilde olay yerinde müdahalelerini gerçekleştirdiler. Bugünkü tatbikatımızda 9 tane yaralıyı sağlık kuruluşlarına intikal ettirdiler. Senaryo gereği hayatını kaybeden iki vatandaş da göçük altından çıkartılarakilgili yerlere ulaştırıldı. Neticede burada bir afet müdahalesi sadece bir kurumun değil tüm kurumların iş birliği içerisinde hareket etmesiyle oluşuyor. Burada da görüyorsunuz basit gibi gözüken bir tatbikatta itfaiyesinden AFAD’a, UMKE’sinden JAK ve polis olmak üzereeğitimlerinialdıklarıkonuları sahada icra etmeleriyle bu konuda başarı sağlanıyor. Bu anlamda Kastamonu olarak biz afetlerin maalesef sıklıkla yaşandığı bir coğrafyayız. Özellikle yağışa bağlı sel afetleri, onun ötesinde orman yangını şeklinde yaşadığımız büyük yangınlarımız vardı. Sıklıkla da köy yangıları ve coğrafyamızın dağlık olması sebebiyle kaybolmalar oluyor, bunların tamamına arkadaşlarımızın müthiş bir uyumuyla biz en seri bir şekilde müdahale kabiliyetine sahibiz. Bugün de bu konudaki tecrübemizi test ettik. İnşallah ihtiyaç olmaz ama ihtiyaç olursa da tüm ekiplerimizle en yüksek seviyede hem mental anlamda hem de fiziki anlamda müdahaleye de hazırız. Bütün ekiplerimize ben teşekkür ediyorum” dedi. Vali Çakır son olarak 12 Kasım’da ülke çapında 18.57’de tatbikat icra edileceğini belirtti.

“EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR EDERİM”

Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, hayatın içinde her şey olduğunu, tatbikatlar da bu tür olası durumlarda bütün personellerin tecrübe kazanmasında önemli olduğuna işaret ederek;  “Burada da bütün kurumlarımız hepsi birlikte böyle bir olayda iş bölümü yapıp kısa bir sürede hem göçük altında kalan vatandaşlarımızın çıkarılması hem yararlara ulaşma noktasında hem de insanlarımızı kurtarma noktasında ne yapacaklarını belirlemiş oldular. Bundan sonrası için de Allah göstermesin, böyle durumlarda herkes ne yapacağını bilmiş oluyor. Geçen sene de zaten buna benzer bir uygulama da İstanbul Kağıthane’de olmuştu. Bu noktada bakanlığımızın da çalışmaları var. Bu sadece il içinde değil, çevre illerde olduğunda da birbirimize yardım noktasında da üç aşağı beş yukarı kimlerin ne yapacağını belirlemiş oluyoruz. Başarılı bir tatbikat oldu, emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi. 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum