Sütlü Kanlıca'dan uzak durun;

Sütlü Kanlıca'dan uzak durun

Sütlü kanlıca zehirliyor mu ? işte haberin detayları...

Son dönemlerde yaşanan mantar zehirlenmeleri artış gösterse de vatandaşlar özellikle de Kastamonu'daki yerel halk, Kanlıca'dan vazgeçemiyor. Ancak Kanlıca'nın Sütlü Kanlıca adında bir türü daha olduğunu söyleyen mantar satıcıları, bu mantarın da bilinçsiz bir şekilde toplanmaması gerektiğinin altını çiziyor. 

Kastamonu'da son 15 günde toplam 35 kişi yedikleri mantarlardan dolayı hastanlere kaldırldı. Tedavi altına alınan 35 kişiden durumu ağır olan bir kişi ileri tetkik ve tedavi için Ankara'yya sevk edilirken  geçtiğimiz günlerde de Tosya'da 2 kişi hayatını kaybetti. yrıca Hanönü'nde de vatandaşların mantar toplaması yasaklandı. Kastamonu'da yağmurların başlamasıyla birlikte yerel halk tarafından çokça sevilen Kanlıca mantarı tezgahlara indi. Kilosu şuanda 30 ila 50  TL arasında değişen Kanlıca mantarının talibi çok. 

"SÜTLÜ KANLICA ZEHİRLİYOR, BİLİNÇSİZ TOPLANMAMALI"

Uzun Sokak üzerinde mantar satışı yapan İsmail Alman; "Burada satın aldığımız mantarların satışını yapıyoruz. Telte isimli mantarımız var,kanlıcamız var. Telte mantarının kilosu 5 TL'den satışa sunulurken, Kanlıca mantarı, 30 ila 50 liradan satışa sunuluyor. Kanlıca mantarı cep yaksa da,seveni çok olduğu için oldukça güzel satışı yapılıyor. Telte mantarının ekmeği yapılır, kavurması yapılır çok da lezzetli bir türdür. Tente mantarının kilosunun fiyatı 5 TL. Kanlıcamız da zaten Kastamonu'nun göz bebeği. Turşusundan ekmeğine, kavurmasından yemeğine kadar pek çok alanda kullanılır. Kanlıca mantarımzın kilosu ise büyüklüğüne göre 30 ila 50 TL arasında değişiyor. Kanlıca şuan bol değil, fiyatlar o sebeple yüksek, çok bulunmuyor. Alıp satımını yapıyoruz. Kastamonu çok fazla tercih ettiği bir mantar çok da sevilerek yeniliyor. Kanlıca'da zehirlenme olmaz.Yabancı mantarları bizler biliyoruz zaten. Sadece bir türü var Sütlü Kanlıca diye geçiyor. Sütlü Kanlıca kendii belli ediyor zaten. Bu mantarın oerdeli olan kısmında süt olur onu gördüğümüz anda bırakırız. Çünkü zehirler. Acı bir türdür ve sindirim sisteminde bazı sorunlara yol açar. Kanlıca mantarı da dahil tüm mantarların bilinçli kişilerce toplanması gerekiyor. Bilinçsiz kişiler mantar diye zehirli olanları toplayabilir" dedi. 

"KANLICA'DAN ZEHİRLENDİM"

Geçtiğimiz sene kanlıca mantarı yedikten sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan Emel Balcı ise bu sene bu sebepten dolayı mantar yemeyi bıraktığını belirterek, şöyle konuştu; "Geçen sene mantardan dolayı zehirlendim. Hem de öyle bilmediğimiz bir mantar değil Kanlıca mantarıydı. Daha öncesinde de yiyordum ama hç böyle olmıştım. Gözlerim kötü oldu, midem bulandı, her yer kapkaranlık oldu, elim ayağım titredi. Acile gittim hemen orada serum taktılar. Doktorlar damantardan dolayı zehirlendiğimi söyledi. O gün bugün mantarı ağzıma sürmem." (Nihan Kıran/ÖZEL HABER)


Kaynak:

İlgili Konular :
, , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum