İhracat yarıya düştü, ithalat yüzde 175 arttı;

İhracat yarıya düştü, ithalat yüzde 175 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eylül ayı dış ticaret istatistiklerini açıkladı. TÜİK tarafından verilen bilgiye göre; Kastamonu’da ihracat geçen yılın Eylül ayına göre yüzde 48,5 azaldı. 2022 yılı Eylül ayında Kastamonu’dan yapılan ihracat 20 milyon 273 bin dolar olarak açıklandı. Eylül ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 48,5 azaldığı görüldü. Kastamonu’nun Eylül ayındaki ithalatı ise 6 milyon 296 bin dolar ile geçen yılın aynı ayına göre yüzde 175,5 oranında arttı....

DIŞ TİCARET HACMİ 26,6 MİLYON DOLAR OLDU

Mevcut aydaki ithalat ve ihracat verileri toplanarak hesaplanan dış ticaret hacmi Eylül ayında 26 milyon 570 bin dolar oldu. Eylül ayında Kastamonu’dan gerçekleşen ihracatın ISIC Rev4 ürün sınıflamasına göre dağılımı incelendiğinde ilk üç sırada; aylık toplam ihracatın yüzde 33,7’sine denk gelen 6 milyon 835 bin dolar ile “Materyallerin geri kazanımı” ürün grubu, 5 milyon 646 bin dolar ile “Değerli ana metaller ve diğer demir dışı metallerin İmalatı” ürün grubu ve 3 milyon 234 bin dolar ile “Demir cevheri madenciliği” ürün grubu yer aldı. Kastamonu’dan ISIC Rev4 sınıflamasına göre Eylül’de 46 farklı ürün grubundan ihracat gerçekleşti.

İthalat ise 54 farklı ürün grubunda gerçekleşti. İthalatın ilk üç sırasında 1 milyon 422 bin dolar ile “Dokuma” ürün grubu, 944 bin dolar ile “Başka yerde sınıflandırılmamış diğer fabrikasyon metal ürünlerin imalatı” ürün grubu ve 818 bin dolar ile “Genel amaçlı diğer makinelerin imalatı” ürün grubu yer alıyor.

İHRACATTA BELÇİKA, İTHALATTA İTALYA İLK SIRADA

Eylül ayında Kastamonu’dan 63 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup ilk sırada 6 milyon 835 bin dolar ile Belçika yer aldı. En fazla ihracatın gerçekleştiği ikinci ülke 3 milyon 234 bin dolar ile Vietnam olurken üçüncü sırada
2 milyon 844 bin dolar ile İspanya bulunuyor.

Eylül ayında Kastamonu’ya yapılan ithalatta ise ilk sırada 2 milyon 64 bin dolar ile İtalya yer alırken, ikinci sırada 869 bin dolar ile ABD ve üçüncü sırada 523 bin dolar ile Kamerun yer aldı. Eylül ayında Kastamonu’ya 45 farklı ülkeden ithalat gerçekleşti. 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum