‘Güvenli yarınlar için mutlu sağlıklı kadınlar ve çocuklar’;

‘Güvenli yarınlar için mutlu sağlıklı kadınlar ve çocuklar’

Türk Anneler Derneği Şubesi’nin T.C. İçişleri Bakanlığı, Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen “Sağlıklı Toplumsal Gelişim için Farkındalık Yaratıyoruz” projesinin açılış toplantısı Belediye Başkanlığı Toplantı Salonu’nda düzenlendi.Türk Anneler Derneği Şube Başkanı Ayten Kızıltan, çocuk istismarı ve ihmali, ergenlik sorunları, bağımlılıklar ve aşılamanın önemi hakkında seminerler verilerek toplumsal farkındalık oluşturması amaçlanan projeyle ilgili olarak; “Sağlıklı bireylerden oluşan bir toplum oluşturmaya katkı sağlamak amacıyla Kastamonu merkez, Bozkurt, Araç, Azdavay ve İhsangazi ilçelerinde ailelere ve çocuklara yönelik seminerler verilerek toplumsal farkındalık oluşturulması planlanmaktadır” dedi....

Projeyle sağlıklı bireylerden oluşan bir toplum oluşturmaya katkı sağlamak amacıyla bazı ilçelerde ailelere yönelik olarak, çocuk istismarı ve ihmali, ergenlik sorunları, bağımlılıklar ve aşılamanın önemi hakkında seminerler verilerek toplumsal farkındalık oluşturması amaçlanıyor. Düzenlenen toplantıya Vali Avni Çakır ve eşi Bahar Çakır, Belediye Başkan Vekili Mehmet Yurt, çeşitli kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri ve STK başkanları ve davetliler katıldı.

KIZILTAN; “AMACIMIZ, ÇOCUKLARIN TOPLUMA YARARLI, ÜRETKEN VE MUTLU BİRER VATANDAŞ OLARAK YETİŞTİRİLMESİNİ SAĞLAMAK”


Türk Anneler Derneği Şube Başkanı Ayten Kızıltan, programda yaptığı konuşmasında, derneklerinin kuruluş amacından bahsederek; “Derneğimiz ana olan kadının maddi ve manevi yönden kalkındırması ve eğitilerek aydınlatılması suretiyle çocuğunun Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, topluma yararlı, üretken ve mutlu birer vatandaş olarak yetiştirilmesini sağlamak amacıyla kurulmuştur. Bu bağlamda Türk Anneler Derneği Kastamonu Şubesi İçişleri Bakanlığı tarafından desteklenen ‘Güvenli Yarınlar için Mutlu Sağlıklı Kadınlar ve Çocuklar’ proje kapsamında Azdavay, Tosya İhsangazi, Taşköprü, Daday, Ağlı, Bozkurt, Cide ve merkezde 667 kadına kadın insan hakları, kadına yönelik şiddet, aile içi şiddet, koruyucu sağlık hizmetleri, aile hekimliği konularında bilgilendirme yapılmış, 404 kadın KETEM’de tetkiklerden geçirilmiş, ileri tetkik ve tedavi gerektiren 50 kadın hastanelere yönlendirilmiş ve tedavilerine yardımcı olunmuştur. yatılı bölge okullarında 873 birinci sınıf ve ana sınıfı öğrencilerinin göz muayeneleri yapılmış, göz rahatsızlığı tespit edilen 100 çocuğun tedavileri sağlanmıştır” dedi.

“TOPLUMSAL FARKINDALIK OLUŞTURULMASI PLANLANMAKTADIR”

Derneklerinin diğer projelerini de sırasıyla anlatan Kızıltan; “İkinci projemiz ‘Sağlıklı Gençlerle Geleceğe El Ele Yürüyoruz’ kapsamında, Kastamonu ilinde ortaöğretim ve yüksek öğretim yurtlarında kalan genç kızlara toplumsal cinsiyet eşitliği, üreme sağlığı, hijyen ve obezite konularında bin 300 genç kıza ulaşılarak eğitim ve danışmanlık hizmeti verilmiştir. Üçüncü projemiz T.C. İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığı tarafından desteklenen ‘Annelerle Yeni Ümitler Yeni Hayatlar’ projesi ile Kastamonu merkezinde İhsangazi, Azdavay, İnebolu ve Doğanyurt ilçelerinde, engelli çocuklar ve aileleri, erken yaşta evlilik, alzaymırlı hasta yakınları ergenlik döneminde çocuğu bulunan ailelere yönelik bilgilendirme ve farkındalık çalışmaları yapılmıştır. Dördüncü projemiz ‘Sağlıklı Toplumsal Gelişim İçin Farkındalık Yaratıyoruz’ adlı proje T.C. İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenmektedir. Sağlıklı bireylerden oluşan bir toplum oluşturmaya katkı sağlamak amacıyla Kastamonu merkez, Bozkurt, Araç, Azdavay ve İhsangazi ilçelerinde ailelere ve çocuklara yönelik çocuk istismarı ve ihmali, ergenlik sorunları bağımlılıklar ve aşılamanın önemi hakkında farkındalık oluşturucu seminerler verilerek toplumsal farkındalık oluşturulması planlanmaktadır” diye konuştu.

"60 ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİNE KARŞILIKSIZ BURS VE İHTİYAÇ SAHİBİ AİLELERE AYNİ VE NAKDİ YARDIMLAR DA YAPMAKTAYIZ"

Projenin ilk faaliyetinin 2 Kasım tarihinde Araç Boyalı Ertürk Yöndem Yatılı Bölge Okulu’nda etkinlik ve eğitim şeklinde gerçekleşeceğinin bilgisini veren Kızıltan; “Türk Anneler Derneği Kastamonu Şubesi Kastamonu ilinin yerelde sosyal gelişiminin sağlanması ve risk grubunda yer alan kadın, çocuk, yaşlı ve engelli bireylerin desteklenmesi amacıyla proje yapmaya devam edecektir. Ayrıca 60 üniversite öğrencisine karşılıksız burs vermekteyiz, ihtiyaç sahibi ailelere ayni ve nakdi yardımlar da yapmaktayız” ifadelerini kullandı.

“PROJE KAPSAMINDA17 SEMİNER GERÇEKLEŞTİRİLECEK”

Psikolog Neslihan Aktuna ise projeyle ilgili sunum yaptı. Aktuna, proje kapsamında 17 seminer gerçekleştirileceğini anlatarak; “Proje kapsamında, çocuk ihmali ve istismarı, ergenlik sorunları, bağımlılık türleriyle mücadele ve aşılamanın önemi hakkında 400-600 katılımcıya yönelik bilinç arttırma çalışmaları düzenlenecektir. Çocuk ve ergenler bilimsel, kültürel ve sportif çalışmalar için yönlendirilmiş olacaktır. Hedef çalışma konuları hakkında geniş kitlelere sosyal etkinlikler aracılığıyla mesajlar iletilmiş olacaktır. (400-600 kişi) Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı programlarına destek verilmiş olacaktır. Derneğin proje yapma ve uygulama kapasitesi geliştirilmiş olacaktır” dedi.

ÇAKIR; “COĞRAFYAMIZ O KADAR GENİŞ Kİ TAMIMIN İMKANLARI İLE KAMU PERSONELİYLE ULAŞMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL”


Vali Avni Çakır ise projeye olan yoğun katılımdan dolayı çok büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Çakır, ilimizde Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü’ndeki İl müdürü ve diğer çalışanlar ile beraber yoğun bir şekilde sivil toplum kuruluşlarının bakanlığa proje üretme konusunda teşvik etmeye çalıştıklarını belirterek; “Kastamonu özelinde konuşmam gerekirse son derece geniş bir coğrafyaya sahibiz. Öğle vaktinde Devrekani Şenlik köyüne gittim ve oradaki Yatılı ilköğretim Bölge Okulu’nda çocuklarla birlikte oldum. Orada çocuklarla sohbet ettim, okuldan arta kalan zamanlarında köydeki köy yaşamlarına devam ettiklerini söylediler. Orada öğretmen arkadaşlara da söyledim, şimdi burada size de söylüyorum bu çocukları güçlü bir şekilde yarınlara hazırlanmasında sadece devlet elliyle ulaşmamız mümkün değil. Bu konuda ailelerin durumları da ortada, aileleri zaten köyde yaşayarak toplumsal hayattan, dünyadaki gelişmelerden, teknolojideki gelişmelerden, iletişimden ve modern tekniklerden, bu anlamda projemizde söz konusu olan şeylerden maalesef şartları gereği biraz uzak yetişiyor. Bu açığı bir nebze öğretmenlerimizle kapatmaya çalışıyoruz. Oradaki öğretmen arkadaşlara da söyledim, ‘Sizler çocukların annesi, babası, kardeşi, arkadaşı, sırdaşısınız. Bu çocukların ailelerinde eksik kalan yönlerin tamamlayacak hayat arkadaşı, öğreticisi olacaksınız’ diyerek bir görev tanımlaması yaptım. Burada ise onların da bu aşamada eksik kaldığı yerleri de toplayacak, tamamlayacak çok güzel proje vasıtasıyla sizlere de seslenmek istiyorum. Coğrafyamız ve ülkemiz o kadar geniş ki tamımın imkanları ile kamu personeliyle ulaşmamız mümkün değil. Bu anlam da ülkemizdeki coğrafi dağınıklıktan dolayı da şartlarımız her tarafta eşit değil. Bugün sizlerin ve bizlerin çocukları bugünkü okuduğu şartlar ile teknolojideki imkanlarıyla, Cide’nin ücra dağ köyündeki bir çocuğun ya da Azdavay’ın şehir merkezine 40 kilometre uzaktaki çocuğun şartları bir değil. Bu dünyanın her yerinde böyle, sadece ülkemize mahsus değil. Bu anlamda devletin imkanlarının her tarafa yetişmediği şartlarda sizin gibi STK’lar devreye giriyor” dedi.

"DEVLETİMİZİN TÜM İMKANLARIYLA DERNEĞİMİZİN BU FAALİYETİNDE YANINDAYIZ"

Projede psikologtan avukata ve birçok eğitimci arkadaşın olduğunun dile getiren Vali Çakır; “Bu sahaya inşallah birer gönüllü ordusu olarak hep beraber yayılacağız. İsmi de çok güzel seçilmiş projemizin. Çocuklarımızı, gençlerimizi, yarınlara sağılık bir şekilde hazırlamak için bizler de üzerimize düşeni yapacağız. Bu anlamda devletimizin tüm imkanlarıyla derneğimizin bu güzel faaliyetinde yanındayız. 8 ay sürecek bu güzel çalışma sonrasında bir tık daha olsa farkındalığı ileriye çekeceğiz. Bundan sonraki değişik projeleri de hep beraber kovalayacağız. Bu projeye emek veren tüm paydaşları tebrik ediyorum” diye konuştu. 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum