Ödüller sahiplerini buldu;

Ödüller sahiplerini buldu

Kastamonu Üniversitesi Muhammed İhsan Oğuz Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Türkiye genelindeki bütün üniversiteler arasında düzenlenen 3. Muhammed İhsan Oğuz İlahiyat Araştırma Ödülleri yarışmasında, yüksek lisans ve doktora tezleriyle başarılı olan akademisyenlere ödül töreni düzenlendi....

Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Sezai Karakoç Konferans Salonu’nda Düzenlenen panel ve ödül törenine, Vali Avni Çakır, Milletvekili Metin Çelik, Kastamonu Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmed Saim Kılavuz, Marmara Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayrettin Karaman, Muhammed İhsan Oğuz Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı M. İhsan Oğuz, Muhammed İhsan Oğuz Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mustafa Aykaç ve protokol üyeleri katılım sağladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan ödül töreni, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle devam etti. Akabinde sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.

ÇAKIR:BÜYÜK MEDENİYETLER KURMUŞ DEVLETLERİN İLME VE ALİME VERDİĞİ ÖNEMİ GÖRMEKTEYİZ”

Programda konuşma yapan Vali Avni Çakır, “Dünya tarihine baktığımızda büyük medeniyetler kurmuş devletlerin en büyük özelliklerinden bir tanesi de ilme ve alime verdiği önem olduğunu görmekteyiz. Bunun neticesinde tıptan felsefeye, ticaretten sanata, teknolojiden mimariye her alanda gelişen milletler, ilimde geri kalan medeniyetleri etki ve kontrolleri altına almışlardır. Hz. Peygamberimize indirilen ilk Kur’an ayetinin ‘Oku’ olması, bir başka ayette ‘Hiç bilenle, bilmeyen bir olur mu?’ ayeti kerimesindeki ifade yüce dinimizin ilme verdiği önemi ortaya koyması açısından son derece önemlidir. Bu nedenle ki, şanlı ecdadımız yüce dinimizin ilimle ilgili hükümlerine hassasiyetle sarılarak, her devirde insanı ve devleti yaşatan medeniyetler kurmuştur. Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin Muhammed İhsan Oğuz Vakfı ve Muhammed İhsan Oğuz Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin birlikte düzenlediği 3’üncü Muhammed İhsan Oğuz İlahiyat Araştırma Ödüllerinin ilim, İslam kültür ve medeniyetinin daha iyi anlaşılması kapsamında yapılacak çalışmalara katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum. Bu vesileyle ödüllere layık görülen akademik çalışmaları gerçekleştiren bilim insanlarını ve danışman hocalarını tebrik ediyor, ödül alan değerli bilim insanlarımızın azim ve heyecanlarının hiç eksilmemesini, başarıların daim olmasını diliyorum. Gayret, emek ve çalışmalarıyla ilmi faaliyetlere katkı sağlayan Muhammed İhsan Oğuz Vakfı’nın yetkililerini ve çalışanlarını ayrıca Araştırma Ödülleri Tertip Heyeti’nde yer alan hocalarımızı tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

ÇELİK: “KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ HER GEÇEN GÜN GELİŞİYOR”

AK Parti Milletvekili Metin çelik, Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi binasının yapımını üstlenen Muhammet İhsan Oğuz Vakfı'na teşekkür ederek; "Kastamonu Üniversitemiz her geçen gün gelişiyor, büyüyor. Sadece öğrenci sayısı anlamında değil bu, ilmi çalışmalar anlamında da her geçen gün üzerine koya koya ilerliyor. Şu anda ödülünü vermekte olacağımız çalışma ve araştırmalar da bunlardan bir tanesi. Bu araştırmalarıyla ödüle layık görülen, görülmeyen ve katılan tüm akademisyenelere gönülden teşekkür ediyorum" dedi.

VİDİNLİOĞLU; “ÜNİVERSİTEMİZ DE FAKÜLTEMİZ DE ÇOK CİDDİ YOL ALDI”

Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu, yaptığı konuşmasında; “Genç arkadaşları özellikle tebrik ediyorum burada ödül alanları. Eskiden bir şey hazırlamak için günlerce aylarca uğraştığımız ödevler için sizler çok daha kısa zaman harcıyorsunuz. Artık internet ve bilgisayar var. Dolayısıyla bilgiye çok daha kısa zamanda ulaşıyorsunuz. Bu anlamda bilgiyi ve zamanı doğru kullanmak önemli. Aliya İzzetbegoviç’in bir kitabını gördüm. Kitapta beni cezbeden ismiydi. ‘Diriliş ve Ölüm.’ ‘Bazı şeyler için çok geç, bazı şeyler içinse çok erken..’ diye başlayan bir önsözü vardır. Sırf bu önsöz için kitabı almaya gittim. Özellikle gençlerimize söyleyeceğim bir şey var: bilgi kimin tarafından nerede söylenirse söylensin, bilgidir. Bu bilgiyi aktarmakta da aklımızı zorlyaan benim de çok kıymet verdiğim şairlerimiz vardır. Onun için gözlerinizi kaybetmeyeceksiniz. Bakanlardan değil görenlerden olun. Doğruyu bulmak kolay değil. Siz siz olun, kendi doğrularınızı doğru kişilerden aldığınız bilgilerle teyit ederek ilerleyin. Kafayı emanet vermeyin. Doğrular ve yanlışlar herkesin hayatında vardır. Yanlış, sizin yanlışınız olduğu zaman bir anlam ifade eder. Çünkü yanlışa ulaşmak için verdiğiniz çaba vardır. Gün gelir doğruyu bulursunuz. Bunun için aklınızı kullanmış olursunuz. Geçen gün yemekte, hocam dilin öneminden bahsetti. Dilimize sahip çıkmalıyız. Dil dünden bugüne bizi geleceğe de bağlayan en önemli unsurdur. Bu anlamda kelime dağarcığı ve dilin doğru kullanımı çok önemli. Ödül alanları tebrik ediyorum” dedi.

AYKAÇ: “MUHAMMET İHSAN OĞUZ’UN ESERLERİNİN BİLİNMESİNİN VE ARAŞTIRILMASININ ÖNEMLİ OLDUĞUNU SÖYLEYEBİLİRİZ”

Merkez adına açılış konuşması gerçekleştiren Doç. Dr. Mustafa Aykaç, “ İlmi ve ilim adamını desteklemeyi amaçlayan Muhammed İhsan Oğuz uygulama ve Araştırma Merkezi,  üniversitemiz ile Muhammet İhsan Oğuz Vakfı arasında yapılan mukavele çerçevesinde 12 Temmuz 2018 tarihinde kurulmuştur.  Merkezin kuruluş amacı, din alanındaki ilmi faaliyetleri desteklemenin yanı sıra Muhammet İhsan Oğuz’un  Türk kültür ve düşünce tarihi içerisindeki yerini, bilgi ve belgelere dayalı olarak  tespit etmek, elde edilen bilgilerim yayımlamak, bu bilgileri yetkili ilim adamlarının ve insanlığın değerlendirmesine sunmaktır. Bu doğrultuda gerek yurt içinde gerekse yurt dışında alanda çalışmaları bulunan ilim adamları ile iletişim kurmak, onlarla fikir ve proje iş birliği yapmak merkezimin hedefleri arasında bulunmaktadır. Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçiş döneminde hakim olan din anlayışının ve ilmi seviyenin tespiti bakımından Muhammet İhsan Oğuz’un eserlerinin bilinmesinin ve araştırılmasının önemli olduğunu söyleyebiliriz “dedi.

TOPAL: “ÜNİVERSİTE ŞÜPHESİZ BİLGİ ÜRETEN, BU BİLGİYİ DAHA İLERİYE GÖTÜRME ÇABASINDA OLAN EĞİTİM KURULUŞLARIDIR”

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal; “Bugün artık gelenekleştiği konusunda ortak kanaat oluşan İlahiyat Araştırma Ödüllerinin 3’ncüsü vesilesiyle bir aradayız. 3’ncüsünü düzenlediğimiz için Allah’a hamd ediyorum. Bu vesileyle özellikle bu tören hasebiyle aramızda bulunan Hayrettin Karaman hocamızı ve ona refakat eden değerli Uludağ Üniversitesi Rektörümüz Ahmet Saim Kılavuz hocamızı aramızda görmekten duyduğumuz bahtiyarlığı ifade etmek istiyorum. İlahiyat Fakültemiz henüz 10 yaşında, üniversitemizde 16 yaşında. Genç üniversite, genç İlahiyat Fakültesi ama çok şükür bugün itibariyle bu ödül münasebetiyle Türkiye’de, muhitinde kök salan, kabul gören bir araştırma ödüllerini tertip etmenin başarısını yaşamakta ve yoğun bir ilgi alaka görmesine de burada hep birlikte şahitlik ediyoruz. Tabii üniversite hiç şüphesiz bilgi üreten, bu bilgiyi paydaşlarıyla daha ileriye götürme çabası içerisinde olan eğitim kuruluşlarıdır. Bizde üniversitemiz olarak bu konuda elimizden gelen gayreti gösterme cehdinin içerisindeyiz, gayreti içerisindeyiz” dedi.

 

KILAVUZ; “VAKIF, İLİM ERBABINA ÇOK CİDDİ BİR KATKI SUNUYOR”

47 yıldır öğretmenlik mesleğini icra ettiğini dile getiren Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.  Ahmed Saim Kılavuz; “Bu görevler esnasında görev itibariyle sıkıntı yaşadık. 13 asistan aynı odada akademik faaliyetlerimizi sürdürdük. Henüz daha 10 yaşında olmasına rağmen Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin dğer Fakültelere örnek olacak bir imkana sahip olması bu imkanın Vakıf tarafından öncelikle sağlanmış olması, her türlü takdirin üzerindedir. Ben hizmetlerinden ötürü Muhammed İhsan Oğuz Vakfı ve mütevelli heyetine teşekkür ediyorum. Allah kendilerinden razı olsun. Vakıf bugün 3’ncüsünü gerçekleştireceğimiz ve bundan sonra geleneksel adını kazanacak olan ödül töreninde ilim erbabına, bilgi üreten çok ciddi bir katkı sunuyor. Okudukça bilgimizin azaldığını görürüz. İlim derya marifet bir derya. Bu deryaya daldıkça bilgiizin çok cüzi kaldığını gözlemliyoruz. Ödül almakla büyük bir vebali sırtınıza almış oldunuz. Bu ödül sizleri yeni ürünler vermeye yeni çıkarımlarda bulunmaya teşvik etmeli ve harekete geçirmeli. İnşallah bu basamakları birer birer çıkacaksınız. Buna olan inancımız tamdır.” ifadelerine yer verdi. 

OĞUZ: “İLMİ ÇALIŞMALARIN DESTEKLENMESİ MUHAMMET İHSAN OĞUZ EFENDİ'NİN BİR VASİYETİDİR”

 Vakıf adına konuşan Mehmet İhsan Oğuz ise bu sene yarışmanın üçüncüsünün gerçekleştirildiği için şükür ettiğini belirterek; "İlmi çalışmaların desteklenmesi Muhammet İhsan Oğuz Efendi'nin bir vasiyetidir. Gerek ailesine gerekse onu sevenlerine bu vasiyeti bırakmıştır. Bu noktada bana destek olan tüm yakınlarıma, aile üyelerime ve bütün hocalarıma teşekkür ediyorum. Bunun vesilesini teşkil eden yarışma kendi şahsı dışında İlahiyat alanında yapılan bütün ilmi çalışmaları ilgilendirdiği için bu vesileyle Türkiye'deki çok kıymetli hocalarımızla bir arada olma fırsatı doğuruyor. Bu noktada kendilerinden çok büyük bilgiler, destekler alıyoruz." diye konuştu.

KARAMAN; “MÜSLÜMAN, MÜSLÜMANCA YAŞAYACAK VE İNSANLIĞI İSLAMA ÇAĞIRACAK SONRA MSÜLÜMANIM DİYECEK”

Marmara Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayrettin  Karaman konuşmasında; “Oryantalistler İslami araştırmaları, insanları islamdan soğutmak için İslam’ı yaşatmamak için yaparlar. Müslümanlar ise İslami araştırmaları İslam’ı hayatlarına koymak ve yaymak için yaparlar. İslami araştırmalarımızın bir amacı vardır. Bu amaç İslam’ın içindedir. Bir insan ben müslümanım dediğinde bunun en güzel şekilde anlam bulması için iki şart vardır. Bunlardan biri müslümanca yaşamak diğeri de en güzel usül ve üslupla insanlığı su gibi haikati hidayeti anlatmak. Müslüman Müslümanca yaşayacak ve insanlığı islama çağıracak sonra Msülümanım diyecek. Eksiklerimiz var, Allah tamamlamayı nasip etsin. Evvela doğruyu hakikati bilmek lazım. Sonrasında hareket lazım. Kendi hayatımızda, ailemizin hayatında, yakın çevremizde uygulayarak yaşayacağız sonrasında da davet edeceğiz. Bu toplantıların bu kutsal vazifeye bir adım teşkile etmesini Allah’tan niyaz ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından dereceye girenlere ödülleri verildi. 


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum